Strona Główna
placki ziemniaczane wikipedia
Placki ziemniaczane z sosem
Placki Świąteczne
Placki z jabkami
Placki zemniaczane
pks komfort bus
Plac zabaw Poznań
PKS Kluczbork Rozkład
PKS Nowogard
PKP Rzeszów Sopot
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • spraypainting.htw.pl

  • Widzisz posty znalezione dla zapytania: placki meksykańskie tortila





    Temat: Gotowanie na zawołanie
    Fajitas, wg mojego przepisu:
    - 2 podwójne piersi z kurczaka lub inne mięsko, objętościowo tyle samo - łopatka, szynka lub karczek.
    - 1 opakowanie tortilli (te placki meksykańskie)
    - 3 pomarańcze lub 3 cytryny (ja osobiście używam pomarańczy, bardziej mi smakuje)
    - przyprawy w proszku: pieprz, papryczka chilli, bazylia, oregano, czosnek
    - warzywa: pomidor, papryka świeża, cebula, kukurydza
    - 1 duży jogurt naturalny
    - 3-4 ząbki czosnku

    Mięsko kroimy w kostkę albo paseczki, zalewamy marynatą zrobioną z cytrusów i sypanych przypraw, odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. (czasami zostawiam na noc). Następnie mięsko smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i kukurydzę - smażymy wszystko razem przez chwilę. Nakładamy na odgrzane tortille (ja odgrzewam w mikrofali), zawijamy jakby w naleśnik, kroimy na wierzch pomidorek i zalewamy sosem czosnkowym, zrobionym z jogurtu, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu. Voila! Tak robię ja...

    Te tortille nadają się też super do świeżych warzyw - robię tak samo, jak wyżej, ale w środek daję podsmażone mięsko (nie marynowane, tylko normalnie usmażone z przyprawami, pokrojone w kostkę), świeże pomidory, świeżego ogórka, kukurydzę z puszki, świeżą paprykę, żółty ser i sos czosnkowy (smaruję nim uprzednio tortillę, nie daję go wtedy na wierzch). Pyszniaste i bardzo sycące



    Temat: hiszpanskie/meksykanskie tortillas - wymowa
    Czesc,

    Przychodze z pl.rec.kuchnia zapytac o wymowe hiszpanskiego wyrazu:
    tortilla. Rzecz sprowadza sie do "ll" i istniejącej rozbieznosci miedzy
    polskimi slownikami:

    Wg Kopalinskiego - wym. tortija
    http://tinyurl.com/4hblj

    Wg PWN - wym. tortilja
    http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=27715

    Bede wdzięczna za pomoc. I podpowiem, ze moze chodzic zarowno o
    hiszpanski omlet, jak i meksykanskie placko-nalesniki (podplomyki?) -
    informacja moze sie przydac, w razie gdyby trzeba bylo znaczenie w
    wymowie rozroznic lub wymowa zalezala od roznic dialektycznych. I czy
    te tortilla/tortillas tlumaczycie (i jak), czy zostawiacie w tekscie w
    formie: ta tortilla, te tortille.

    Pozdrawiam i smacznego - nawet u Was :-)
    eM







    Temat: Poszukuję przepisu na tortillę meksykańską??
    Rzeczywiście do tortilli lepsza jest specjalnie preparowana mąka kukurydziana, proponuję też zmieszanie mąki kukurydzianej z pszenną:

    Tortilla

    150 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    250 ml wody
    30 g masła
    sól

    Obydwa rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki grillujemy lub smażymy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Jeżeli gotowe tortille podzielimy na osiem części i usmażymy w głębokim tłuszczu, to otrzymamy charakterystyczne chipsy, które są podawane z salsą jako przekąska oraz stanowią podstawę do innych meksykańskich potraw. W oryginale do przyrządzania tortilli używa się jednego rodzaju mąki, specjalnej mąki kukurydzianej - masa harina.

    Smacznego




    Temat: Jaka kuchnia najlepsza?
    Jak się dobrze poszuka na necie, to można znaleźć przepisy na placki do tortilli. Ostatnio się natknęłam, ale akurat już miałam kupione.
    Jeśli chodzi o typ kuchni, to ja bardzo lubię ogólnie- azjatycką (oprócz susi). Ale nie pogardzę również włoską pizzą lub spaghetti, meksykańską tortillą albo taco, i ogólnie różnymi międzynarodowymi specjałami Ale nasza rodzima jest też THE BEST



    Temat: newsy 2007
    Meksykańskie lokale w modzie

    W Polsce w ostatnim czasie zyskują na popularności tapas, tortille i enchilladas, czyli specjały kuchni meksykańskiej i jej pochodne. Powstają kolejne lokale o tym profilu. Jedną z większych jest sieć oferująca m.in. meksykańskie specjały, która liczy 10 lokali (Sioux). Nieco mniejsza jest The Mexican, do której wkrótce będzie należeć pięć punktów. Inne planują się rozwijać.

    Sieć meksykańskich restauracji The Mexican, do której należą trzy lokale w Łodzi, Warszawie i Poznaniu, otworzy wkrótce dwie nowe restauracje – we Wrocławiu i Krakowie.

    Kuchnia meksykańska słynie z bogactwa świeżych owoców i warzyw. Podstawowymi składnikami są: kukurydza, chili, fasola i pomidory. Mniej znane dla Europejczyka składniki to: jicama - warzywo korzeniowe; topinambur - bulwa podobna nieco do ziemniaka; gujawa, papaja, opuncja - owoc kaktusa. Charakterystyczną przyprawą są jagody miechunki - tomatillo. Wśród typowych potraw należy wymienić: tortille - placki z mąki kukurydzianej; guacamole - przystawka o konsystencji pasty, której głównym składnikiem obok pomidorów, cebuli, czosnku i chili jest awokado; indyk w sosie czekoladowym; seviche - marynata z surowych ryb w soku owoców cytrusowych. Popularna jest wołowina, wieprzowina i drób. Mięso podaje się zazwyczaj duszone lub pieczone.

    Autor: EJZ
    Źródło: Horecanet
    2007-12-18 15:46:21



    Temat: Ile WW?

    Emdzi, to może wrzuć jeszcze przepis? chyba, że go opatentowałaś

    Chciałam napisać jakis ładny przepis zgodnie ze wszystkimi kanonami sztuki kulinarnej ,ale ja przeważenie eksperymentuję i wrzucam do garnka co się da. Powstała mieszanka hiszpańsko-meksykańsko-polska. Nie piszęo konkretnych ilościach produktów bo robię wszystko na oko
    Z lenistwa i braku czasu kupiłam gotowe placki tortille domidorowe, tylko do podgrzania. Jedna o średnicy koło27cm to prawie 2WW, sprawdziłam. Kwestia farszu na 4 tortille-dwie wersje
    1 koło 200g filetu z kurczaka podsmażyć, podsmażyć do tego warzywa, ja preferuję: papryka czerwona, fasola, marchew, kukurydza, czosnek lub cebula i co tylko chcesz,co lubisz. Nie mogą być całkiem miękkie po usmażeniu. Ja przekombinowałam tak
    2 robię warzywa na parze czyli wkładam sitko do robienia frytek do garnka, w garnku jest koło 2cm wody. Warzywa takie nie tracą skałdników odżywczych i szybko się gotują. Do tego dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy, które lubisz. Można zrobić sos, którego część dodawana będzie do farszu wkładanago do tortilli cześcią sosu można polać już gotowe placki. Co do sosu-po prostu zwykły jogurt+czosnek lub mielona papryka+ inne przyprawy-co tylko chcesz.
    Farsz z sosem wymieszać, "pakujesz" do tortilli, zawijasz, polewasz resztką sosu. Jak preferujesz meksykański smak, dodaj dużo przypraw. Jak w ogóle nie masz czasu to mozesz kupić mieszankę warzyw mrożonych. Proste-prawda. Ja coś tam jeszcze przekombinowałam-np.zielone listki świeżej bazylii na wierzch, generalnie tak to wygląda. Reszta to pięknie przygotowany stół i odrobina wytrawnego czerwonego winka dopełnia reszty



    Temat: W oczekiwaniu na jesienno-zimowe gorące II kreseczki
    Ja wam moge dac przepis na pyszne meksykanskie Lasagne... Robota na 15-20 min.
    Przepis na takie srednie-wieksze naczynie zaroodporne.

    1 duza cebula
    1 duza papryka czerwona
    2-4 piersi z kurzcaka
    przyprawa grilowa
    przyprawa do kurczaka
    szczypta ostrej papryki w proszku ( wedle uznania)
    Czosnek granulowany albo swiezy
    Salsa meskykanska w sloiczku albo w puszcze
    smietana slodka 1/2 l
    Placki Tortilla

    Podsmazamy pokrojona w drobna kostke cebulke i papryke. Jak juz sie troszke poddusi dodajemy maselka lyzeczke. W miedzy czasie na drugiej patelni podsmazamy pokrojonego w kostke kurczaka wczesniej zamarynowanego w wyzej wymienionych przyprawach tj przyprawie do kurczaka, przyprawie grilowej i ostrej papryce.Do usmazonego kurzcaka dodajemy podsamzona paryke i cebule..dodajemy do tego dwie duze lyzki salsy meksykanskiej, mieszamy do tego dodajemy smietane, i czsonek garnulowany lub swiezy. I zagotowujemy potrawe. Najlepiej nie przesadzac z ostra papryka.. zeby nei zabic dobrego smaku.
    Do naczynia zaroodpornego kladziemy tortilee, pozniej na to ser zolty, na to nasza potrawke, pozniej znowu tortilla i potrawka i tortilla i Posypujemy gruba warstwa sera aby przykrylo potrawe. Tak wstawiamy na 20 do 25 min do piekarnika az ser bedzie lekko zlotawy. Wyciagamy z piekarnika i po 10 min mozna zaczac jesc.
    Smacznego bo pychotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mialam wczoraj i zostalo na dzisiaj wiec mam jeszcze ten pyszny smak w ustach.

    aha..dodam jeszcze ze mozna podac do tego sos Guocamole i kwasna smietanke bo wtedy super lagodzi smaczek.



    Temat: Meksykańska tortilla
    Składniki:

    • opakowanie tortilli pszennych (8 sztuk)
    • pierś kurczaka
    • Burritos wraps czosnkowo-ziołowe (marynata do mięsa+dressing)
    • 2 ogórki
    • 2 papryki
    • łyżka wyłuskanych orzechów arachidowych
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • olej

    Przygotowanie:

    1.Mięso kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Włożyć do miski, wymieszać z marynatą i łyżką oleju. Z mieszanki na dressing i kwaśnej śmietany przyrządzić sos.
    2.Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, oczyścić z nasion, pokroić w wąskie paseczki, dodać ogórki i orzechy, wymieszać.
    3.Mięso obsmażyć na gorącym oleju. Tortille podgrzać. Na ciepłe placki wyłożyć mięso i warzywa, tortille zwinąć w rożki, polać nadzienie śmietanowym dressingiem.



    Temat: Jaka kuchnia najlepsza?

    mi ostatnio strasznie smakują dania z kuchni meksykańskiej. Tak sobie własnie przeglądam przepisy i niestety wszystkie są bardzo pracochłonne
    Do tego by zrobić same placki do tortilly czy burritos trzeba sporo czasu...
    Ale gdyby ktoś miał ochote to zapraszam TU - kuchnia meksykanska


    Straw, dla zapracowanych (lub nieco leniwych jak ja )są gotowe placki tortilli. Dziś sama z nich skorzystałam i są naprawdę dobre. Przygotowanie farszu do tortili i pozostałych składników zajęło mi godzinę czasu, więc jak na dzień wolny ok.



    Temat: Tortilla meksykańska
    składniki:
    4 gotowe tortille
    udko pieczone z kurczaka
    10dkg salami, szynki i kapusty pekińskiej
    puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki
    3 pomidory
    3 cebule
    papryczka chilli
    paczka rucoli

    Farsz: cebule pokroic w krazki, podsmazyć, dodac pokrojone w kostkę mieso z udka pieczonego z kurczaka, szynkę, salami i to wszytsko smazyc jakieś 5 min. do tego wsypać kukurydzę, fasolkę i kapuste pekinską, pokrojone w cwiartki pomidory i smazyc do 10 min., doprawic chili. Mozna tez wymieszać to z sosem meksykanskim Pudliszki.

    na odgrzany w mikrofali placek ułozyc rucolę, to posmarowac farszem i zwinąc.



    Temat: kuchnia młodej mężatki i nie tylko
    moze ten przepis już na forum był, ale nie chce mi się wertowac tych kilku stron. Ja dziś robię zupę meksykańską jak ktoś da mało wody a dużo składnikow wychodzi danie meksykańskie)
    do wody wrzucam mieso mieline
    jakies 10 min po tym jak się zagotuje wrzucam czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
    czekam aż papryka z mięsem się ugotyją i będą miećiutkie
    potem zielnoą fasolę szapragowa ( zsamrożoną ) i gotuje kolejne 5 min
    na koniec z puszki: kukurysza, czerwona fasola ,zielony groszek jak ktoś ma ochotę to biała fasola ( tez z puszki)
    doprawiam 2 małymi puszkami koncentratu pomidorowego, przyprawą do potraw mwxykańskich, solą , pieprzem
    jak dla mnie pychota ale uwaga strasznie wzdyma
    jeżeli zrobi sie mocno gęste można podawac z takos albo w plackach tortilli



    Temat: Casa Fiesta - nachos etc
    Tak - o tej naprzeciwko EPI.
    Dzisiaj spędziłem troche więcej czasu nad półką z produktami z CasaFiesta - oprócz nachos serowych i solonych które wogóle nie mają glutenu i barbeque które mają poniżej 200ppm znalazlem też przyprawy do potraw - fajita, chili i taco (jest jeszcze przyprawa do burito ale jest zaznaczone zawiera pszenice). Poza tym bezpieczna są dipy - serowy, guacamole i salsa oraz sos guacamole.
    Do pełni szczęścia brakuje jeszcze samego placka tortilli, ale niestety jest robiony z pszenicy.
    Przy okazji na tej półce znalazłem książeczkę reklamową z przepisami kuchni meksykańskiej z pomysłami jak wykożystać ich produkty - postaram się ją zeskanować i umieścić w dziale przepisy (pewnie jak tylko znajde jeszcze jakiś "sensowny" przepis na tortille )

    Co do samej Almy to powiem szczerze, że jest to jeden z najlepiej zaopatrzonych sklepów spożywczych we Wrocławiu (nie miało to zabrzmieć jak reklama...). Znalazłem tam nawet Smakusie i duuużo innych "bezglutenowych produktów z życia codziennego".



    Temat: Wasze ulubione potrawy
    No to teraz sie znawca wypowie
    1. Placek Zbojnicki
    2. Jedzenie meksykanskie: Tortilla, i to takie w nalesniku niby z miechem w srodku, zapomnialem, kukurydza na ostro
    3. Watrobka z duza porcja cebuli
    4. Pizzy w 100 odmianach
    5. Chilli
    6. No i grill

    Tak z wiejsciekie jedzenia to kocham taki zestaw. Mlode karodelki kraszone cebula ze slonika, Jajko sadzone i do tego pozadny kufel zsiadlego mleka - niebo w gebie .



    Temat: Jaka kuchnia najlepsza?
    uwielbiam włoską i meksykańska
    lubie polską, węgierską i turecką oraz chińską
    nie znoszę angielskiej czy też irlandzkiej
    nie znam japońskiej

    a placki do tortilli i płaty na lasagnę robię sama w Polsce nie opłaca sie tego kupować. co innego w IRL - tam duze opakowanie płatów lasagniowych kosztuje 1 euro...



    Temat: Watek kulinarny:)
    No mnie okoliczności zmusiły do nauczenia się gotowania:)Ale coraz lepiej mi idzie i nawet polubiłem gotowanie, a ostatnio jak w Lidlu był tydzień kuchni meksykańskiej to za jakieś 30 zł, 2 dni jadłem tortille ale tylko placki kupowałem i sosy tam:D! reszta to moja własna inwencja twórcza:)



    Temat: Kulinarne pogotowie Kota
    Węglowodany są we wszystkich warzywach. Dużo w pomidorach i fasoli.
    Może coś meksykańskiego?
    Tortilla: mąka kukurydziana i pszenna w stosunku 2 do 1, trochę masła i woda. Z tego musisz wyrobić gęste ciasto. Formujesz je w bryłe i zostawiasz na ok 1 godz. Lepisz placki cienkie w miarę smarujesz oliwą z dwóch stron i pieczeszw piekarniku w ok. 200 stopniach. Chude mięso przezmażasz z cebulką dodajesz fasolę i pomidor, ząbek czosnku i co tam lubisz. I już.



    Temat: Bułka kukurydziana ze sklepu
    hasło z wikipedii:

    Tortilla[wym. tortija]

    1. W kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw.
    2. W kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.
    Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech - czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby.

    Meksykańskie i, ogólnie rzecz biorąc - południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy.

    Tortille z mąki pszennej zaczęto wytwarzać dopiero po sprowadzeniu do Nowego Świata pszenicy przez Hiszpanów. Ciasto to w tym przypadku mąka z wodą i solą, zwykle bez innych dodatków.

    Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np. tacos, enchiladas i innych.




    Temat: Kebab Bar



    Tortilla jest to taki cienki placek w formie nalesnika do wyboru duzy lub maly.
    tortille podgrzewa sie na elektrycznym grillu.


    I przede wszystkim powinien być z mąki kukurydzianej, bo to placek pochodzenia meksykańskiego. Można piec normalnie na patelni, z małą ilością tłuszczu. W Meksyku zapewne pieczono na rozgrzanych kamieniach, albo w piecach "rzucając" placek na wewnętrzną ścianę pieca.
    Musiałbym pogrzebać w archiwach pamięci.
    Fajnie smakuje z piwem "Corona" podanym z ćwiartką limonki w szyjce od butelki .

    Sam farsz raczej jest kwetią fantazji i wyrobienia podniebienia osób przyrządzających.
    Faktycznie, moim zdaniem powinien być chrupiący. Dlatego ABSOLUTNIE nie powinien być podgrzewany w kuchni mikrofalowej, zważywszy również na fakt, że mikrofala atakuje struktury molekularne składników potrawy. Uffff...

    Smaczengo

    [ Dodano: 2006-06-08, 09:55 ]



    Temat: Tortilla
    Przepis ten znalazłam na stronie
    www.kuchnia.3miasto.pl , nie wiem co to masa harima a przepisu tam nie ma (a i nie chce mi sie szukac :wink: ), dzisiaj na pewno sprobuje z maka kukurydziana, jutro wam powiem jak smakowaly

    Tylko jeszcze jakas dobra wkładke musze wymyslic

    Tortille z masa harima
    Porcja na 10 szt. Czas przygotow. 25 min.
    300 g masa harina (patrz "ogolne") lub maki kukurydzianej wymieszanej z 2 lyzkami maki kartoflanej,
    150-170 ml letniej wody.

    1. W duzej misce wymieszac masa harina lub make kukurydziana z 2 lyzkami maki
    kartoflanej i woda. Wyrobic elastyczne miekkie ciasto, ktore nie powinno
    przyklejac sie do palcow. Jesli jest zbyt lepkie dodac troche maki, jesli
    zbyt suche dodac wody.
    2. Z ciasta uformowac kule, przykryc i odstawic na 10 min.
    3. Ciasto podzielic na 10 kawalkow jednakowej wielkosci. Z kazdego kawalka
    uformowac kulke i rozwalkowac na okragly placek srednicy ok. 15 cm.
    4. Piec na suchej nie posmarowanej patelni, na srednim ogniu 2-3 min z kazdej
    strony, az powstana ciemne plamy. Jesli placek sie wybrzusza, przycisnac
    druga patelnia. W Meksyku robi sie to przy pomocy specjalnego drewnianego
    przycisku.
    5. Upieczone tortille zawinac w plocienna serwete, by trzymaly cieplo i nie
    wysychaly.



    Temat: Wasze ulubione potrawy.
    To teraz moja kolej

    Lubię, a wręcz uwielbiam:
    * bigos,
    * pizza we wszystkich odmianach, byle bez ryb i owoców morza Najbardziej lubię Vegetarianę z pizzerii "Casa Mia" w Szczecinie,
    * kebab, tortilla, żarcie meksykańskie, zapiekanki, hot-dogi i inne kaloryczne żarcie
    * gołąbki, zwłaszcza z kaszą i grzybami,
    * krokiety,
    * grzyby - w każdej postaci,
    * placki ziemniaczane,
    * pierogi - we wszystkich postaciach, a zwłaszcza z jagodami i truskawkami,
    * spaghetti,
    * jajecznica, zwłaszcza własnej roboty - ze szczypiorkiem trzema paprykami, cebulką i kiełbaską

    Nie lubię:
    tatara, ryb w jakiejkolwiek postaci, owoców morza w jakiejkolwiek postaci, golonki, większości rodzajów zup i masy innych rzeczy, których nie potrafię sobie teraz przypomnieć

    I napiszę co nieco o nietypowych nawykach jedzeniowych... U mnie wygląda to tak:
    * wafelki rozdzielam na warstwy, zjadam nadzienie, a na końcu suchy wafelek
    * delicje obgryzam dookoła galaretki, zjadam czekoladę, a na końcu samą galaretkę
    * ptasie mleczko - objadam czekoladę
    * placki ziemniaczane jem suche, bez niczego. Nie potrafię zrozumieć jak ludzie mogą jeść placki z dżemem, miodem, cukrem, płatkami śniadaniowymi , ze śmietaną, kremem czekoladowym i jeszcze innymi wynalazkami...



    Temat: Przepis z programu
    MEKSYKAŃSKIE ENCHILADAS
    trudność: łatwe

    Salsaśrednia, czerwona cebula
    czterystugramowa puszka pomidorów
    dwie łyżki posiekanej kolendry
    zielone chilli
    sok z limonki

    Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory odcedzamy. Chilli siekamy. Połowę cebuli mieszamy z pozostałymi składnikami.

    Pozostałe składniki
    4 tortille
    10 dag sera średnio łagodnego
    15 dag mozzarelli

    Przygotowanie
    Tortille odświeżamy, podsmażając 6 sekund z każdej strony na suchej patelni. Pośrodku każdego placuszka układamy łyżkę salsy, czubatą łyżkę pokrojonych
    w kostkę i wymieszanych serów, oraz łyżkę śmietany. Ostrożnie zwijamy placek
    i układamy go w naczyniu do zapiekania złączeniem na dół. Po ułożeniu wszystkich tortilli w naczyniu polewamy je resztą śmietany, pokrywamy pozostałą salsą
    i posypujemy resztką sera oraz cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i pieczemy 25 – 30 minut.




    Temat: Dieta Plaż Południa (South Beach)
    Hej dziewczyny, jestem z powrotem w Europie i nie macie pojecia, jak sie ciesze na normalne jedzenie Meksyk nie dla mnie: mieso z plackami we wszelkich wariacjach - tortille podawane sa do wszystkiego, rowniez do potraw typu spaghetti. W wiekszych miastach problemu z dostaniem warzyw czy owocow raczej nie mialam, w malych bywala tragedia. Z meksykanskiego jedzenia przejmuje jedynie guacamole i salse...



    Temat: tortilla
    1,5 szklanki maki pszennej
    0,5 szklanki maki kukurydzianej
    0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
    1 lyzeczka soli
    2 lyzeczki oleju
    3/4 szklanki mleka

    Make z proszkiem wymieszac, mlekko z olejem podgrzac, dodac sol, wszystkie skladniki polaczyc i dobrze wyrobic (ja wyrabialam maszyna do chleba )
    zawinac w folie i odstawic na 15 minut, po pietnastu minutach ciasto podzielic na 10-12 kulek (przykryc) i bardzo cienko rozwalkowac, wycinac kolka (mi za szablon sluzyl talerz) podczas wlakowania podsypywalam maka kukurydziana. Cisato ma tendencje do wysychania, wiec ja walkowalam i przekladalam folia aluminiowa.
    Smazyc placki na dobrze rozgrzanej suchej patelni po pare sekund z kazdej strony.

    Nadziewalam...

    piersi kuraka pocielam w paseczki, wrzucilam do miski, zalalam oliwa i wsypalam sporo przyparwy meksykanskiej i przyprawy do gyrosa. Odstawilam, zeby sie przegryzlo i smazylam.
    zrobilam sos czosnkowy z tebasco.
    zielsko: salata, pomidor pozbawiony srodka, ogorek, papryka, zamiast cebuli por.
    placki smarowalam keczupem i sosem czosnkowym, ladowalam zielsko z miechem i zawijalam rozki.

    Pychota.



    Temat: Kuchnia świata
    Tortilla

    Składniki:pieprz ziołowy, pieczarki, cebula, czosnek, kostka rosołowa (zamiast soli). koncentrat pomidorowy i kilka kropel sosiku meksykańskiego "CHILE HABANERO" la extra.
    -placki typu tortilla są pakowane po 8 szt.

    Przepis: pieczarki cebula i 2 ząbki czosnku przysmażam na oliwce na patelni potem dodaje przyprawy, cieknie parówki pokrojone w pasterki, łyżkę koncentratu i po podsmażeniu wszystkiego duszę chwile pod przykryciem.





    Temat: La Fiesta Tortilla Bar
    La Fiesta Tortilla Bar
    Adres:
    ul. Foksal 21
    00-372 Warszawa

    Opis:
    Niepowtarzalny klimat i smak tworzymy dla Was z prawdziwą pasją. Jedyna Restauracja w Warszawaie, która oferuje tak duży wybór Quesadill - dwa placki mexykańskie podawane z salsą pomidorową, guacamole, kwaśną śmietaną i różnymi dodatkami. Zapewniamy także catering i wynajem sali



    Temat: Obiadowy problem
    Dzisiaj były tosty, jutro planujemy tortillę:) W Lidlu jest tydzień meksykański, więc zaopatrzyliśmy się w placki i sosik, resztę dołożymy sami:) Zakupiłam też brokułka i teraz mam dylemat - czy go zjeść jako obiadek, czy jako sałatkę. Koleżanka ostatnio podała taką pyszną - brokuł na parze, płatki migdałów i ser feta. Boskie! Zero przypraw, bo ser daje słony posmak, a migdały słodki.




    Temat: Kulinaria dla boksera i jego pana
    my dzis porbowalismy wasze przepisy. byl losos i pstrag w ziolach przyrzadzany wg Agi i Zaby (szybko, prosto a efekt rewelka )

    do tego pieczone ziemniaczki a la Bokserek rulezz poszly w 5 minut , co mowi samo za siebie.

    a piekarniku wlasnie sie robi ciasto marchewkowe dla czworonoznych.

    kusi mnie ta tortilla Ewki... , moze jutro...

    no i czekam kiedy pojawia sie slynne placki z jagodami. od nich wszystko sie zaczelo

    Meksykanska Salatka
    SKŁADNIKI:

    -150gr fasolki z puszki (kidney beans)
    -115gr groszku zielonego z puszki
    -1 czerwona papryka
    -4-5 duzych lisci salaty pekinskiej
    -3 lyzeczki musztardy
    -2lyzeczki cukru
    -2 lyzki octu winnego
    -150ml oliwy z oliwek
    -sol i pieprz
    -4 lyzeczki papryki (sypkiej)
    -2 lyzeczki pieprzu cayenne
    -1 lyzeczka chili w proszku
    -4 piersi z kurczaka
    -2 lyzki oleju

    SPOSÓB WYKONANIA:

    Wymieszac fasole, groszek, czerwona papryke (pokrojona w cienkie paski) i posiekana salate. W osobnej misce, wymieszac musztarde, cukier i ocet, dolewajac powoli oliwe z oliwek. Przyprawic sola i pieprzem do smaku. W ten sposob mamy dressing do naszej salatki. Nastepnie wymieszac papryke (proszek) z pieprzem cayenne i chili. Piersi z kurczaka pokroic w paski i przyprawic je nasza mieszanka przypraw. Kurczaka smazyc na goracym tluszczu ok. 2-3 minut. Potem wszystko razem wymieszac i natychmiast serwowac.

    P.S uwaga na pieprz cayenne, chyba ze lubicie ostre, poniewaz mala ilosc starczy zeby gardla palily

    [ Dodano: Sro 06 Lip, 2005 18:15 ]



    Temat: gotuje ktoś z was?
    Kiedys tez robilam cos podobnego. Tylko nie dawalam papryki i kukurydzy. No i nie z nalesnikami, a z robionymi plackami tortilli. Jakos te nalesniki mi psuja nawiazania do meksykanskiego klimatu



    Temat: Oszczędnie


    tak się po prostu nazywa tortilla hiszpańska i o!

    Dla kompletnego uzupełnienia wiedzy tortilla oznacza "placek" :
    meksykańska to niby-naleśnik
    hiszpańska to niby-omlet



    Temat: KUCHNIA - czyli troche o przysmakach
    ja nawet mam specjalne urzadzenie do pieczenia tortilli.. przywiezione z samego serca meksyku.. mam tez przepis na placki.. ale to urzadzenie jest na 110V i za cholere nie chche tu dzialac



    Temat: Jarzynowe


    Meksykańska zupa wg Babcigramolki:
    Pikantna zupa o meksykańskim rodowodzie. Bardzo pożywna – doskonale nadaje się na jedno daniowy posiłek.
    Czas : 1 godzina

    Składniki ;
    0,15 dag mielonej wieprzowiny
    0,15 mielonej wołowiny
    20 małych kiełbasek chorizo ( jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek – takich trochę większych niż serdelki mini )
    1 papryka żółta
    ½ puszki kukurydzy
    2 cebule
    ½ pora
    ½ małej ,wąskiej cukinii( jeśli jest większa z pestkami to obrać , wydrążyć i dopiero kroić )
    4 duże pomidory ( najlepiej Lima , lub takie bez skórki z puszki )
    1 litr bulionu wieprzowo-wołowego ( można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody )
    ostra pasta z papryczek chilli ( lub pasta meksykańska Knorra
    4 ziemniaki
    ½ puszki czerwonej fasoli
    3 łyżki oleju
    placki tortilla ( lub tortilla chips )

    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Pomidory i por pokroić w pól plasterki, cebulę w piórka, cukinię ( jeśli młoda bez obierania ) w cienkie plasterki –jeśli większa w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki , ziemniaki w ósemki . Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut. Całość włożyć do garnka , dodać odsączoną kukurydzę , fasolę , ziemniaki i kiełbaski . Zalać bulionem . Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pasta chilli ( lub meksykańską pastą Knorra ) do smaku. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą ( lub tortilla chips ).



    Temat: Coś na ostro, coś meksykańskiego
    W takim razie jeszcze 2 przepisy.

    1. Tortilla
    2. Wołowina po meksykańsku

    Tortilla

    275 g mąki kukurydzianej szczypta soli 4 łyżki oliwy

    Mąkę i sól wsypać do miski wyrabiać dodając 2-3 łyżki ciepłej wody, aż ciasto będzie lekkie i ciajgliwe. Podzielić na piętnaście części., odstawić na 60 min. Każdą część układać między dwa arkusze wysmarowanego oliwą pergaminu, rozwałkować jak najcieniej, wycinać okrągłe placki - tortillas. Placki smażyć minutę na rozgrzanej suchej patelni. Odwracać gdy się zrumienią.

    Wołowina po meksykańsku

    80 dag wołowiny gulaszowej 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku
    1 pikantna czerwona papryczka chili
    3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
    1 łyżka mąki 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
    4 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasolki 1 puszka (425 ml) kukurydzy pęczek bazylii

    Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osaczyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią. Przełożyć do podgrzanej miski. Podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem. ...smacznego...



    Temat: Kącik kulinarny
    Boom boom booom! Here comes another one! Tym razem przedstawie swoje wykonanie tortilli
    Składniki:
    - 2 piersi z kurczaka
    - kapsuta pekińska
    - czerwona fasola
    - zółta i czerwona papryka
    Tym razem piersi z kurczaka ( pokrojone w kostkę) zamarynowałem w bazylii, oregano, pieprzu cayene i ostrej papryce (kolejno w proporcjach: 1 łyżeczka, 1 łyzeczka, 1 łyżęczka, pół łyżeczki) no i oliwie z oliwek, ale to akurat moim zdaniem oczywiste Najlepiej zostawić je w marynacie na noc, ale też 3-4 godziny powinny wystarczyć.
    Oczywiście tortilla bez sosów nie ma prawa istnienia:
    Sos czosnkowy:
    - duży jogurt naturalny
    - 4 łyzki majonezu (takie jak do zupy)
    - 1 ząbek czosnku
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz (można zamiast nich użyć ziół prowansalskich, wyjdzie równie smacznie)
    Jogurt naturalny wlać najlepej do miski, następnie dodać 4 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać (najlepiej wyjdzie używając "trzepaczkl" do jajek ). Następnie dodać swieży, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Znów porządnie wymieszać i dodać drobno posiekaną natke pietruszki. I znowu porządnie wymieszać
    Sos meksykański najlepiej kupić gotowy z helmansa, idealnie się nadaje.
    Papryke umuć i pozbyć się "środka" (nasionek itp). Pokroić w paski bądź inne kształty. Kapuste pekińską posiekać, ale z umiarem.
    Teraz dochodzimy do ciasta. Tym razem kupiłem gotowe placki do tortilli, ponieważ poprzednie 3 razy jak robiłem je sam wg przepisu to wogóle nie wyszły, ale ów przepis podam, może komuś innemu się poszczęści :
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka masła
    - wody aż do związania ciasta(ok 1/3 szklanki)
    Mąki przesiać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kule, owinąć w folie i wstawić do lodówki na około 30 min. Podgrzać piekarnik do 180 stopni. Uformować cienkie placki i każdy wysmarować pędzelkiem olejem.
    Piec z dwóch stron aż do uzyskania koloru bladego-tylko miejscami tylko przypieczonego. (tak, to przepis z pychotka.pl )

    Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni. Następnie podgrzać placek w mikrofali bądź na patelni - 700watt (powet 8 ) i 25sekund w mikrofali, 20 sekund na patelni (Tylko jeżeli kupiliśmy gotowe placki!!@!@). Gotowy placek posmarować dokładnie sosem meksykańskim, nałożyć kapustę pekińską, paprykę i czerwoną fasole. Polać sosem czosnkowym. Najlepiej to wszystko podgrzać przed zawinięciem, ja użyłem w tym celu mikrofali (ustawiona tak samo jak przy samym placku). Miłego gotowania i SmaczneGO!



    Temat: Coś na ostro, coś meksykańskiego
    Meksykańskich potraw jest bardzo dużo, mają one tylko ta wadę, że są dosycmonotonne w smaku Maja jednak swoich amatorów. Znalazłam w swoim komputerze jeszcze te 2 przepisy, więc smacznego

    Placki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka

    1 pierś z kurczaka, 2 obrane pomidory z puszki, 2 łyżki oleju
    1 drobno siekana cebula 2 utłuczone strączki czerwonego chili, sól, 8 tortilli, 2 łyżki smalcu wieprzowego, 8 łyżek kwaśnej
    śmietany

    1.Pierś poddusić w niewielkiej ilości wody przez 5-10 min, a następnie drobno posiekać. Pomidory pokroić na małe kawałki. Na patelni
    rozgrzać olej i zrumienić na nim cebulę. Dodać pomidory i, stale mieszając, dusić je na niewielkim ogniu tak długo, aż woda całkowicie
    odparuje. Dodać chili i mięso. Całość posolić.
    2.Tę mieszankę rozłożyć na tortillach i zrolować je. Na patelni rozgrzać smalec i ostrożnie obsmażyć na nim tortiiie ze wszystkich stron
    na ciemnozłoty kolor.
    3. Każde taco udekorować łyżką kwaśnej śmietany i natychmiast podawać na stół.

    Placki kukurydziane z Jukatanu

    3 chiles anchos 3 obrane ze skóry pomidory
    1 pokrojona na ćwiartki cebula 2 siekane ząbki czosnku 1 łyżka smalcu wieprzowego 8 tortilli o średnicy ok. 10 cm 2 łyżki oleju
    2 gotowane na twardo i drobno siekane jajka, 50 g pokrojonego
    w kostkę sera tosella (włoski ser) 4 pokrojone na plasterki rzodkiewki
    1. Chili namoczyć na 1 godz. Pomidory pokroić w drobną kostkę, zmiksować razem z chili, cebulą oraz czosnkiem i smażyć na gorącym
    oleju przez 3-4 min aż sos zgęstnieje.
    2. Tortiiie usmażyć kolejno z obu stron naniezbyt gorącym oleju, umoczyć w sosie, a następnie nadziać siekanym jajkiem. Placki zrolować i udekorować kawałkami sera oraz rzodkiewkami.



    Temat: Guacamole


    Guacamole - meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.

    Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole jest kombinacją języka hiszpańskiego i indiańskiego - nahuatl, Ahuacama Olli (w języku nahuatl Ahuacatl - awokado, mOlli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole.

    Przyrządzanie

    Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado, w kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu). Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete - które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.

    Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską, szczególnie w USA (kuchnia tex-mex).

    Żart chemiczny

    Nazwa guacamole stała się też żartobliwym określeniem fikcyjnej jednostki chemicznej (zobacz: Niestandardowe przedrostki jednostek miar).

    zrodlo-wikipedia

    składniki
    2 awokado
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    1 pomidor
    2 łyżki soku z limonki (cytryny)
    1 łyżka oliwy
    mała papryczka chilli (lub zastępnik)
    sól, pieprz, liście kolendry lub natka pietruszki

    Sposob przyrządzania:
    Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać, cebulkę i parykę bardzo drobno pokroić, pomidora sparzyć i obrać ze skórki, miąższ także drobno pokroić. Awokado wybrać łyżką ze skórki i rozgnieść widelcem (ew. można pokroić drobno wewnątrz skórki i takie kosteczki użyć do guacamole), połączyć z resztą składników. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą, kolendrą (pietruszką) i sokiem z limonki (cytryny). Podawać można z chrupkim pieczywem, krakersami, albo z meksykańskimi chipsami.

    zrodlo- pesto.art.pl




    Temat: Wątek kulinarny
    To i Ja dodam 2 przepisy od siebie, które często robię.

    Sałatka makaronowa.
    Składniki:
    Pół kapusty pekińskiej, papryka czerwona, puszka kukurydzy, podwójna pierś z kurczaka, 2 zupki chińskie, majonez, przyprawy.
    Połówkę kapusty przekroić na pół i ciąć wzdłuż. Następnie wsypać do miski. Paprykę pokroić w kosteczkę- dodać do kapusty. Odcedzić kukurydzę z puszki i dodać do miski. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, po czym podsmażyć na oliwie z oliwek, przyprawiając szczyptą soli i pieprzu. Odstawić aby mięso było chłodniejsze.
    Przed otworzeniem zupek- rozgnieść makaron na drobne. Otworzyć, surowy makaron dodać do miski, dodać przyprawy z zupek. (Najlepiej wybrać łagodne zupki, ponieważ przyprawy z ostrych mogą drażnić podniebienie. Nie dodajemy tłuszczu załączanego do nie których zupek).
    Na koniec dodajemy wychłodzone mięso, 2-3 łyżeczki majonezu i przyprawiamy do smaku.
    Odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. A później już tylko smacznego

    No i czas na tortillę (9-11 placków)
    Składniki: 2 szklanki maki kukurydzianej, 1 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka masła, sól, wody (ok 300 ml)

    Wszystko mieszamy a następnie zagniatamy. Ciastko powinno mieć zbliżoną konsystencję do ciasta jak na pierogi. Dzielimy następnie ciasto na małe kawałki i wałkujemy na cienkie placki.
    Następnie na suchej patelni teflonowej smażymy, do momentu kiedy pojawią się brązowe plamki. Zbyt długie smażenie może doprowadzić do tego, że będą zbyt twarde. I pamiętajmy nie pieczemy placków w piekarniku.
    FARSZ :
    Podwójna pierś z kurczaka, pomidor, papryka, ogórek zielony, przyprawy, sos.
    Pierś kroimy w kosteczkę a następnie przyprawiamy przyprawą do kuchni tureckiej lub meksykańskiej. Następnie smażymy. Do piersi dorzucamy pokrojonego pomidora, pokrojoną paprykę i ogórka. Wszystko dusimy na średnim ogniu mieszając przez około 15 minut.

    Sos- możemy kupić meksykański lub czosnkowy lub zrobić samemu.
    Sos ala meksykański:
    majonez, ketchup, sos chili, sól, pieprz- wszystko mieszamy.
    Sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, duży ząbek czosnku, koperek, sól pieprz.
    Czosnek przeciskamy na drobne, koperek kroimy.
    Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    Temat: Kulinaria
    Jak macie jakieś fajne przepisy na potrawy to walcie. Ja zacznę

    Burito (czyli tortilla z nadzieniem jakimstam :])

    Składniki:
    - 20 dkg mąki pszennej,
    - 2 łyżki mąki kukurydzianej (niekoniecznie - ja nie daje bo to dla koloru w zasadzie, a jest raczej trudno dostepna),
    - 1/4 szklanki wody,
    - 10 dkg margaryny (może być maslo ale jesli maslo to tak o jedna czwarta albo moze nawet polowa mniej, bo jak sie przesadzi z tluszczem to potem ciasto sie kruszy po usmazeniu i jest w ogole bezuzyteczne i niejadalne! Przestrzegam wszystkich, bo jak raz takie sobie zrobilem, to przez kilka godzin czulem sie jakbym mial kostke masla w gardle <zygi>. Lepiej dac za malo niz przesadzic),
    - szczypta soli.
    Jak przyrządzić?
    1) Do miski wrzucamy mąkę. Dorzucamy szczyptę soli. Dokładamy miękkie masło i wyrabiamy z mąką. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrabiamy tak długo (ok. 10 min.), aż otrzymamy w rezultacie gładkie, miękkie i elastyczne w dotyku ciasto. Przykrywamy je szczelnie i odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce.

    2) Po tym czasie dzielimy ciasto na ok 10 części, formując je w kulki. Na stolnicę wysypujemy nieco mąki i wałkujemy cienkie placuszki,

    3) Rozgrzewamy mocno teflonową patelnię. Smażymy placki dosłownie 1 min. po każdej stronie, nie dodając ani grama tłuszczu. Pozostają zupełnie jasne, tylko na wybrzuszeniach zabarwiają się na ciemno. Nie ulegajmy chęci przysmażenia ich całych na złoto. Im dłużej będą na gorącej patelni, tym twardsze i bardziej kruche staną się potem.

    4) Odkładamy je na talerz. Gdy ostygną szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki.

    5) Kiedy placki są nam potrzebne, kładziemy je jeszcze raz na gorącą patelnię, ogrzewając je dosłownie kilkanaście sekund po każdej stronie. Są elastyczne i gorące.

    Dobra teraz kolej na farsz do burito:

    Składniki:
    Farsz: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, fix do potraw meksykańskich, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 1 łyżeczka chili (tu tez lepiej nie przesadzic, wiec dodawajcie po troche i sprawdzajcie jak smakuje )

    Jak przyrządzić?
    Mięso podsmażyć z cebulą, dodać kukurydzę, fasolkę , chili, fix. Nałożyć na tortille i na pol, albo zawinac tak jak to robia z "tortilla" w kfc - "zabezpieczajac tyly" przed wypadnieciem wnetrznosci . Polać sosem pomidorowym (chociaz ja tego nigdy nie robie i i tak jest bardzo dobre, a na fajny sos pomidorowy nie mam przepisu i nie chce mi sie robic .

    Smacznego .




    Temat: 25 MDSH
    stoisz pare godzin przed chlodnia w mcallen na samy poludniu teksasu. z glodu w dolku sciska. a tu podchodzi niski meksykanin w srednim wieku i pyta comida senor? przytykajac dlon do ust w gescie rozumianym w kazdej kulturze. nie wieze swojemy szczesciu. oto gdzies za trakami musi byc zaparkowany coffee truck czyli legalny biznes kateringowy na kolkach. bez namyslu odpowiadam si senor, tengo mucho hambre. prowadzi mnie poza linie trakow na pole ktore jeszcze wiosna bylo zielony od trawy a teraz jest zolte od slonca i piasku. patrze, a tam stoi zaparkowany, starutki chodzacy na slowo honoru van na meksykanskich blachach. posmutnialem bo byl to jeden z mieszkancow meksyku, ktory codziennie przyjezdzal przez granice zarobic pare groszy sprzedajac jedzenie, ktore przyrzadzala jego zona. otworzyl mi pudelko steropianowe pelne roznych tacos, buritos i wszystkiego, co da sie owinac w plaski placek z maki kukurydzianej - tortilla. co ja mam zrobic? wiem, ze jego interes jest nielegalny, ze jedzenia spozadzane po tamtej stronie granicy moze byc pelne bakterii - w szczegolnosci choroby, ktora amerykanie okreslaja mianem "zemsta montezumy" czyli parodniowym urlopem w toalecie. czy mam mu pokazac, ze jestem bialym mieczakiem? ze boje sie i brzydze jego jedzenia? ktore umieranie jest bolesniejsze? z glodu czy z bolu na sedesie? zeby nie mial facet watpliwosci kupilem trzy porcje czegos co okreslil jako tluszcz z wieprzowiny z czyms tam i czyms tam. nie zapomnialem mu napomknac, ze nie jestem amerykaninem tylko Polakiem, co mu pomoglo zrozumiec moj brak arogancji (tylko w tym momencie).
    jak bardzo bylem zdziwiony normalnoscia mego stolca przez nastepne pare dni... ilez to razy jadlem w dobrych, amerykanskich restauracjach i placilem za to duzymi rachunkami i wielkimi problemami zaladkowymi, a tutaj jedzenie niewiadomego pochodzenia, podane brudnymi rekoma bylo jednym ze smaczniejszych dan jakie kiedykolwiek jadlem.



    Temat: burrito
    Jeszcze tego nie czyniłam, ale mam ochote

    Wynalazłam kilka przepisów i nie wiem za który sie zabrać

    Burritos
    Paczka miesa mielonego (ok 1/2/ kg)
    Dwie puszki fasoli (jedna czarnej, druga czerwonej)
    1 duza cebula (pokroic w kostki)
    Paczka startego sera sharp cheddar
    Przyprawy meksykanskie
    Oliwa
    Mieso podsmazyc na oliwie z przyprawami i cebula, dodac odsaczona fasole. Dusic az fasola bedzie dobra (skorki fasoli bede miekkie).
    Zawijac to w wieksze placki tortilli, dodajac ser. Ja to zawijam nie tak jak na ponizszyc zdjeciach, tylko zwijam jak "koperte" a zawiniete tortille podmazam jeszcze chwilke na oleju klade strone koncowek tortilli na olej zeby sie skleilo i nie wysypywalo ze srodka.

    Fajitas
    2 piersi z kurczaka (pokroic w male paseczki)
    1 cebula (3/4 pokroic w paski, 1/4 cebuli pokroic w kostke)
    1-2 czerwone papryki (pokroic w paski)
    1 pomidor (pokroic w kostke)
    Ser starty na duzej tarce (miksowany mekanski, mocarella lub inny)
    Oliwa
    Przyprawy (ja kupuje mix do fajitas, ale moze byc chili, pieprz, sol...)
    Pokrojone piersi podsmazyc z pokrojona w paski cebula , papryka (papryke dodaje pod koniec, zeby byla pol-twarda, ale jak kto lubi) i przyprawami.
    Zawijac to w placki tortille, dodajac sera i pomidora + poszatkowana surowa cebule. Sposob wykonczenia jak w przepisie powyzej (koperta, na oliwie zeby sie nie rozlatywalo).
    Czasem dla urozmaicenia dodaje pieczarki.

    Burrito

    Ciasto robi sie tak samo jak zwyczajne nalesniki, moze byc z maki pszennej albo kukurydzianej (wtedy nazywa sie tortilla).
    Farsz:
    najczesciej miesny, miesno-warzywny lub warzywny w zaleznosci od upodoban i pomyslowosci kucharza.
    Oto przykladowe sugestje:

    1. Farsz z kurczakiem:
    kawalek posiekanego kurczaka obsmazyc w niewielkiej ilosci oleju, dodac drobno pokrojona cebulke, pomidora, papryke, przyprawy do smaku: sol, pieprz, nie zapomniec o czyms na ostro - malej ostrej papryce lub kropli czegos tam w stylu Tabasco lub innego ostrego sosu.

    2. Farsz z wolowiny:
    Kawalek steka wieprzowego pocietego na waskie pasma obsmazyc,kiedy nieco przestygnie wymieszac z pocietym w male kawalki avocado i pietruszka (sporo pietruszki!), wymieszac ze smietana lub jogurtem, przyprawic.

    3. FArsz miesny:
    Wolowine lub jakas kielbaske podsmazyc, dodac cebule, pieczarki, pomidora, papryke, czosnek,przyprawic.Mozna dodac kielki pszenicy albo inne latorosle (np z nasionami slonecznika jest b.oryginalne).

    4. Farsz wegetarianski:
    Pomidor, cebula, czosnek, pieczarki, wszystko jak wyzej. Ewentualnie dodac toufu ("zastepstwo" mieska dla wegetarian), ktore mozna podsmazyc z wwym.Zamiast toufu mozna dodac do warzyw (przestyglych nieco) ser feta (sera feta oczywista, nie podsmazac).

    Placki przygotowane wczesniej (mozna nawet dzien wczesniej - nic sie nie stanie jesli przechowamy w lodowce przykryte folia) podgrzewamy w piekarniku i smarujemy farszem.
    Nalezy pamietac o jednym: aby farsz byl pikantny bo w tym caly urok potrawy. Polecam dodanie pikantnej "salsy". Potrawa ma byc "ogniem w gebie"... Do popicia nic innego oprocz wody zwyklej lub mineralnej (zimnej), ktora najlepiej idzie w parze z pikantnymi potrawami. Ewentualnie piwo dla piwoszy.
    Buritos idzie w parze z Meksykiem, wiec mozna sobie na po-posilkowa sjeste pozyczyc jakis film na temat, np. "Rio Bravo"... Ot i cale buritos!
    Smacznego!
    ----------------------------------------------------------------------------------

    Burrito z fasola to jest "poor men burrito". Burrito, aby nie bylo oszukane, ani tybetanskowegetarianskie musi byc z miesem. Placek, bo to nie jest nalesnik, powinnien byc z maki, a nie z kukurydzy.
    1) Mieso wolowe, albo wolowowieprzowe, grubo zmielone i dobrze wysmazone na suchej patelni, tak aby sie wypieklo na kluseczki.
    2) Ostry ser starty na drobne wiory.
    3) Drobniutko posiekana cebula.
    4) Mozna dodac drobno posiekanego pomidora.
    Wszystko klasc na goracy placek, podlac jakims ostrym zielonym lub czerwonym meksykanskim sosem (salsa), a jak ktos nie lubi to ostrym ketchupem...
    Nie podaje ilosci skladnikow, bo nie umie przeliaczc z funtow na deka.



    Temat: Mexico
    Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie kuchni meksykańskiej - tortille, tacos, burritoss itp - a wszystko zaczęło się od wrocławskiej knajpki przy Rynku
    niestety z braku wszystkich składników w polskich sklepach musiałam pokombinować z "zamiennikami" - jesli chodzi o produkty to niestety nie zawsze wszystko można kupić u nas

    ostatnio zrobiłam kolację
    może nie do konca było to typowe meksykańskie danie ale na pewno inspirowane tą kuchnią..... pycha było

    co do jedzonka to były tortille z miesnym farszem, z sosami warzywnym i śmietanowo-czosnkowym.
    Tortille zrobilam sama ale mozna je kupić gotowe w wiekszych sklepach (niestety u nas ich nie było:-(
    potrzebne mi było 10 dkg margaryny, 20 dkg mąki, 1/4 szklanki letniej wody, szczypta soli.
    ciasto trzeba dobrze wyrobić zeby było gładkie elastyczne i miękkie, potem włozyć na ok. 20 minut do lodówki - szczelnie przykryte. Po wyjęciu z lodówki trezba podzielić na 10 kulek, rozwalkować na okragłe placki i upiec na patelni bez tłuszczu. Trzeba je tylko leciutenko zrumienic i to nie na całej powierzchni ale tylko tam gdzie powstaną górki. Tortille można zrobic bezposrednio przed zawinięciem z farszem, a jeeli wczesniej sie je zrobi to trzeba podgrzac na patelni zeby zrobiły się miekkie i dały zawinąc.

    FARSZ:
    usmazyłam mielone mięsko, doprawilam je sola pieprzem, papryczka chilli, zwykła papryką, w sumie można dać przyprawy jakie sie lubi - każdy ma inny smak, no i dwa ząbki czosnku cienko pokrojone. Do mięska dałam prawie całą puszke czeronej fasoli i trochę innych warzyw z mieszanki meksykańskiej (kupiłam gotowa w słoiku ale może to byc kukurydza, groszek , marchewka fasola co lubicie), oraz pokrojone ogórki kwaszone - dość sporo ogórków.
    Wiem ze nie podaje dokładnych proporcji ale zawsze robie to na oko, tyle ile lubię i żeby jakoś się wszystko kupy trzymało na sam koniec dodałam kilka pokrojonych pomidorów bez skórki - wszystko sie razem poddusiło i było gotowe do nakładania do tortilli

    SOSY:
    sos smietanowo-czosnkowy zrobiłam wczesniej, żeby się dobrze schłodził w lodówce. Mając w pamieci wrazenia smakowe z restauracji starałam sie zrobic w miare podobny sosik. Wzięłam małe opakowanie homogenizowanej ukwaszonej śmietanki, dodałam pokrojone dwa ząbki czosnku, trzy kiszone ogóreczki równiez pokrojone na drobno i do tego torebkę sosu w proszku (chyba knorra - taki do ałatek, akurat miałam sos grecki, nie było niestety czosnkowego w sklepie ale tez było dobre;) na koniec do sosu dodałam pół kostki pokrojonego sera feta i wstawiłam do lodówki

    SOS WARZYWNY
    niecały słoik warzyw "mieszanka meksykańska (papryka, fasola, grosze, kukurydza, marchewka) i reszte puszki czeronej fasoli wrzuciła do garnka, dodałam pokrojone pomidory bez skórki, doprawiłam odpowiednio ostrymi przyprawami i pogotowałam chwilę.

    I TERAZ NAJLEPSZA CZESC
    na połowe tortilli nałozyłam farsz, przykryłam drugą połową, obok następna tortilla z farszem, na to sporo warzywek z sosu i podanie na stół, sos smietanowo-czosnkowy według uznania......
    pyszne było... mniam



    Temat: Co kucharzycie?
    Dzisiaj robilem burrito

    Przepis na ok. 12 placków tortilla:
    500g mąki pszennej (or pół na pół pszenna/kukurydziana - przy kukurydzianej placki sie lamia bardziej :p)
    1/4l letniej wody
    3-4 lyzki oliwy z oliwek/oleju/smalcu/masla
    2-3 lyzki soli

    Ciacho powinno sie nie lepic za mocno. Idealne bedzie wtedy, kiedy sie nie bedzie kleic do blatu przy walkowaniu. Bo wiadomo - jak sie klei, to trzeba posypac maka z jednej i drugiej strony, ciacho sie robi bardziej suche, placki sa bardziej lamliwe. Ciasto powinno byc prawie ze przezroczyste po rozwalkowaniu. Dla uzyskania ladnego kulistego ksztaltu powinno sie uzyc talerza Chociaz nie powiem, mi prawie juz wychodza okragle

    Przepis na farsz:

    50-60dag wołowinki mielonej (Wołowina ligocka czy jakos tak, taka dzisiaj dostalem)
    1-2 puszki czerwonej fasoli (kto ile lubi)
    1-2 puszki kukurydzy
    Mielona kolendra
    Mielony kmineczek
    Cynamon
    Oregano
    Bazylia
    Pieprz Cayenne (tzw. chilli ;d)
    Pieprz
    Sól
    Przyprawa meksykańska

    To wszystko mozna kupic w delikatesach słowiańskich, czy jak one ta maja, te kolo zielonego rynku.

    2 cebule srednie (dla milego efektu moze byc jedna biala jedna czerwona)
    szczypiorek
    2 puszki pomidorow

    opcjonalnie x łyżek koncentratu pomidorowego w celu zageszczenia (ja dzisiaj nie dalem przez co wyszlo troszke ble)
    opcjonalnie serek

    Procedura nastepujaca:
    1. Na patelni smazymy cebuke i wolowinke. Jakies 10 minut na sredniomalym ogniu, zeby sie nie przypalilo miesko.
    2. Do garneczka wlewamy ze 2-3 lyzki oleju/oliwy. Przerzucamy tam mieso wraz z cebula i dodajemy pomidory z puszki. Macie dwie drogi, zaleznie co checie uzyskac:
    a) wlewamy razem z sokiem - musimy to zagescic za pomoca koncentratu.
    b) wlewamy tylko czesc soku - mniej koncentratu i nie przesiaka tak mocno placek.
    3. Na malutkim ogniu dusimy to ze 20 minut, po drodze wsypujac przyprawy. I tak:
    Lyzeczka cynamonu
    Po dwie lyzki kolendry, kminku.
    3-4 lyzki bazylii i oregano
    I zaleznie od preferencji pieprzu cayenne i przyprawy meksykanskiej. Osobiscie wrzucilem po pol torebki

    Tak po 10 minutach duszenia wrzucamy odsaczona kukurydze i fasolke. Pod sam koniec wkrajamy szczypiorek.

    Wykończenie:
    Brawo, zrobiliscie farsz. I teraz mozna albo:
    a) Wrzucic to na tortile i zawinac.
    b) zapiec z serkiem

    Jezeli chcemy zapiec z serkiem to na farsz sypiemy troszke sera, zawijamy (rulonik tylko, nie kopertka) sypiemy na miejscu laczenia troche sera zeby sie trzymalo. Wrzucamy do piekarnika 180*C na jakies 8-10 minut (termoobieg). I gotowe.

    Calosc z piekarnikiem polega na tym, ze jezeli farsz jest 'za mokry' to wam sie rozwali, bo placek sie przyklei do blachy. Mi sie tak dzisiaj zrobilo i powiem, ze bylem bardzo wkur..zony. Jednak patent z folia aluminiowa pod spodem powinien pomoc.

    Enjoy

    Mi osobiscie smakowalo, mojej rodzinie tez. I jest tego strasznie duzo.

    Wołowina - 20zł
    Placki - 5zł i godzinka roboty
    Odgłos burrito przechodzącego przez jelita - bezcenne.



    Temat: Coś na ostro, coś meksykańskiego
    kolejne meksykanskie wariacje...

    FAJITAS

    - marynata: 1/2 szkl. soku pomaranczowego, 1/4 szkl. oliwki, 2 lyzki octu balsamicznego, 2 lyzki soku z cytryny, 1-2 zabki czosnku (posiekanego), 2 lyzeczki mieszanki do fajitas (przepis nizej)
    - sucha mieszanka do fajitas: 4 lyzki soli, 1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu, 1 1/3 lyzeczki przyprawy chili, 3/4 lyzeczki czosnku granulowanego, 3/4 lyzeczki cuminu
    - 500g wolowiny lub filetow z kurczaka, 1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki, 1 cebula pokrojona w plasterki
    - cieple tortille, starty zolty ser, pomidory

    Skladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku.
    Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godz.). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule.
    Podawac z cieplymi tortillami, dodac np. pokrojone pomidory, posypac startym zoltym serem...

    BURRITO

    500 g mielonego mięsa, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, puszka czerwonej fasoli, 2 plasterki ananasa, 1 pomidor bez skórki, sól, pieprz, ostra papryka, tabasco
    paczka gotowych tortilli
    sos: mały serek tosca, jogurt naturalny, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku

    Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
    Mięso podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz, ostrą paprykę, fasolę z puszki (bez zalewy) i uduszoną paprykę z cebulą i czosnkiem.
    Dodać ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę i tak samo pokrojonego pomidora. Dusić przez chwilę. Dodać kilka kropli tabasco. Zagęścić ciemną zasmażką.
    Tortille rozgrzać na suchej patelni. Nałożyć nadzienie, zawinąć. Mozna jeszcze wlozyc je do piekarnika na ok. 15 min. (180 st.)
    Serek wymieszać z jogurtem, czosnkiem i przyprawami i polać tortille.

    ENCHILLADAS

    sos: 1 średnią cebulę (pokrojoną w kostkę), 2 posiekane ząbki czosnku, 1 zieloną paprykę (pokrojoną w kostkę), 1/4 szkl. oleju, 1 szkl. pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 szkl. wody, 1/2 szkl. przecieru pomid., 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru.
    - ok. 500 dag mielonej wolowiny, 1 posiekany zabek czosnku, 1 posiekana drobno cebula, łyżeczką soli, łyżeczka papryki, łyżeczka pieprzu i 2 łyżeczkii papryki chili
    tortille (5-6 sztuk), smietana, starty zolty ser

    sos: na oleju podsmażamy do miękkości cebulę, czosnek i zieloną paprykę, dodajemy pomidory, wodę i przecier pomid. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu.

    farsz: wołowinę smażymy na oleju, w połowie smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Całość smażymy do miękkości. Odlewamy nadmiar tłuszczu i przyprawiamy: łyżeczką soli, łyżeczką papryki, łyżeczką pieprzu i 2 łyżeczkami papryki chili.
    Farsz nakladamy do tortilli, polewamy 2 łyżkami śmietany i zwijamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu tak by się nie rozwijały. Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 20 min. w 180 st.

    QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I PIKANTYM SOSEM MAJONEZOWYM

    sos: 4 lyzki majonezu, 2 lyzki posiekanej ostrej papryczki konserwowej jalapeño lub swiezej, 2 lyzki marynaty z papryczek lub ogorkow konserwowych, szczypta cukru, 1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki, 1/2 lyzeczki cuminu, szczypta cayenne, zabek posiekanego czosnku, szczypta soli
    2 filety z kurczaka, 100g startego zoltego sera, 4 wieksze tortille

    sos: wszystkie skladniki wymieszac w miseczce i odstawic na kilka godzin
    Przyprawione filety (sola, pieprze, cuminem, papryka) usmazyc na oleju i pokroic w cieniutkie paseczki.

    Spora patelnie, taka aby zmiescila sie na niej tortilla, lekko rozgrzac, polozyc na niej tortilla. Wszystkie skladniki rozkladac tylko na jednej polowie placka - najpierw ser, potem plasterki kurczaka i lyzka sosu majonezowego. Przykryc druga polowa, lekko przycisnac i smazyc okolo minuty, potem odwrocic i smazyc kilka minut az ser sie rozpusci i kurczak bedzie goracy.
    Podawac z salsa, quacamole, kleksem gestej kwasnej smietany.
    Jako dodatek - ryz, zielona salata lub dowolna surowka.




    Temat: KUCHNIA MEKSYKANSKA
    To r t i l l a:

    Na wstępie będą nam potrzebne
    2 szklanki mąki kukurydzianej,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 łyżeczka soli.

    Wszystkie te składniki przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki).
    Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min.
    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC.
    Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".

    T a c o :

    Około 0,5 kg mielonej chudej wołowiny,
    2 posiekane ząbki czosnku i jedna pokrojona cebula lądują na patelni z olejem. Po usmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu.
    Dodajemy przyprawy (1 łyżeczka Sosu Worcaster, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) i dokładnie mieszamy.
    W tym miejscu powinniśmy mieć już gotowe Tortillę, a jeżeli nie no to się do nich zabieramy.
    Do każdej gotowej tortilli nakładamy nadzienie z mięsa, oraz pokrojone w kostkę pomidory, liść sałaty, łyżeczka sosu Enchiladas i drobno utarty ser Cheddar

    Enchiladas

    Danie należące do niejako "korony" dań narodowych Meksyku. Myślę, że nie są to dania zbyt trudne i zrobienie ich w domowych warunkach, na małe przyjęcie rodzinne nie powinno nastręczać zbyt wielu problemów.
    Życzę powodzenia

    Sos natomiast warto jest przyrządzić wcześniej.

    Musimy zgromadzić:

    1 średnią cebulę (pokrojoną w kostkę), 2 posiekane ząbki czosnku, 1 zieloną paprykę (pokrojoną w kostkę), 1/4 szklanki oleju, 1 szklankę pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 szklankę wody, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego.
    Niepowtarzalny smak sosu Enchiladas da bogaty wachlarz przypraw:

    1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne), 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru.

    Na oleju podsmażamy do miękkości cebulę, czosnek i zieloną paprykę, dodajemy pomidory, wodę i przecier pomidorowy. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 min. na małym ogniu.

    Dość chudą zmieloną wołowinę (jakieś 450g) smażymy na oleju.
    W połowie smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną jedną średnią cebulę. Całość smażymy do miękkości. Odlewamy nadmiar tłuszczu i przyprawiamy: łyżeczką soli, łyżeczką papryki, łyżeczką pieprzu i dwoma łyżeczkami papryki chili.

    W ten oto sposób mamy gotowy farsz, który nakładamy na tortilli (około 6 sztuk) a następnie polewamy mięso 2 łyżkami śmietany i zwijamy.
    Układamy w żaroodpornym naczyniu tak by się nie rozwijały.
    Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i pieczemy jakieś 20 min.



    Temat: spis tresci
    Kuchnia NIEMIECKA
    Niemiecka potrawa wg Roberta Makłowicza
    Krustebraten
    Semelknödel
    Bayerischkraut
    Zwiebelkuchen
    Kusotto
    Pieczeń z marynowanego mięsa (SAUERBRATEN)
    Sałatka jarzynowa
    Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)
    Pieczone golonka

    KUCHNIA MEKSYKAŃSKA
    POTRAWKA MEKSYKAŃSKA
    SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
    UDKA MEKSYKAŃSKIE
    Bigos meksykański na ciepło
    To r t i l l a: T a c o
    TORTILLE Z MIĘSEM I FASOLA
    Ryż po meksykańsku
    Cukinia z kukurydzą
    Salsa Mexicana
    Salsa de tomate verde, czyli zielona salsa
    Guacamole
    Kurczak w pomidorach
    CHILI CON CARNE
    Wieprzowina po meksykańsku wg M. Kuronia
    Zupa meksykańska taco
    -------------------------- strona 2 ----------------------------
    Meksykański gulasz
    Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i kukurydzy
    Czekolada po meksykańsku
    Papryka po meksykańsku
    JAJA SADZONE PO MEKSYKAŃSKU

    KUCHNIA WŁOSKA
    Sos włoski
    Włoskie koreczki
    Pasticcio di maccheroni (wersja letnia)
    Muesli
    Sos ze świeżych pomidorów Marcelli
    Spaghetti
    Tiramisu
    Sos do makaronu z cukinią
    Neapolitańska sałatka pomidorowa
    Tagliatelle alla crema di spinaci (Makaron ze szpinakiem)
    Surówka z kopru włoskiego i ogórków
    Włoska sałatka ziemniaczana
    Rulony ze schabu zawijane z szynką Prosciutto

    kuchnia francuska
    Tarta ziemniaczana
    Tarta
    PLACEK ALZACKI - TARTE FLAMBEE
    Tarta z ciasta francuskiego z porami
    Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

    Po Grecku
    Kurczak po grecku
    Chlebek pitta
    Plaka grecka
    Gyros z sosem czosnkowym
    Greckie pulpeciki z serem feta
    mielone po Grecku
    Sos tzatziki
    Sałatka gyros
    Grecka sałatka
    Kurczak z piekarnika z ziemniakami - Kotopulo furnu me patates
    Kurczak na sposób grecki
    Kurczak po grecku
    BRIAMI - warzywa zapiekane
    Briam, czyli grecka zapiekanka
    SAŁATKA PO GRECKU

    Kuchnia Chinska
    Błyskawiczny kurczak z ananasem
    Chińska sałatka tęczowa
    CHIŃSKI BURDELIK
    Kurczak chop suey
    Kurczak czosnkowy w cieście
    kurczak karmelowy
    GOLONKA DUSZONA NA CZERWONO
    Chińszczyzna

    KUCHNIA CZESKA
    kNEDLE CZESKIE
    Zupa czosnkowa - Česnekačka

    pizza
    Ciasto na pizzę
    Pizza na patelni
    Ciasto chlebowe na pizzę
    Bombery wg Aleex
    Pizza z pieczarkami
    Ciasto à la pizza, z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
    PIZZA Z SEREM TWAROGOWYM
    PIZZA ZE SZPROTKAMI
    PIZZA Z SZYNKĄ I ANANASEM
    Pizza z bakłażanem

    Kuchnia Turecka
    Turecka sałatka fasolowa
    BUREK
    Lokma - tureckie pączki
    tureckie kotleciki

    kuchnia arabska
    Kebab z jagnięciny
    Ghoriba sablee au beurre - ciasteczka maślane z Tunezji
    pyszne kulki orzechowe
    Ciasto z sezamem
    BLISKOWSCHODNI KURCZAK W SZAFRANIE
    Marokańska sałatka bakłażanowa z kuskus
    Pikantne pierożki
    Daoud pasha – czyli arabskie kuleczki mięsne z orzechami
    Arabskie ciasto daktylowe
    Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorów
    Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury
    Puree z bakłażanów
    Kurze wątróbki z rusztu
    Marokański tajin z ziemniakami
    Szaorma z kurczaka / szaorma dadżadż/
    Sos tahini
    Ogórki z jogurtem
    --------------------------- strona 2-------------------------------
    Pasta z pieczonych bakłażanów / betindżan mutabal/
    Sałatka z cieciorki / balila/
    Chleb arabski pita / khoubez/
    PASTA SEZAMOWA TAHINI
    Dip z pastą sezamową tahini
    Przyprawa Shoarma
    Marokańska sałatka z marchwi

    KUCHNIA HISZPAŃSKA
    JAJECZNICA HISZPAŃSKA:
    Makrela po hiszpańsku

    KUCHNIA WĘGIERSKA
    GOŁĄBKI PO WĘGIERSKU PASTA
    LECZO
    Placki po węgiersku

    Tamil
    Cury ala Tamil
    Fischstepchen



    Temat: Quesadilla


    Quesadilla [czyt.: kesadija to w Meksyku danie śniadaniowe, bywa też przekąską sprzedawaną na ulicy, u nas może urozmaicić grillowe menu

    Chociaż nazwa quesadilla wywodzi się od słowa queso, czyli ser, to używanie do niej sera nie jest obowiązkowe - nadzienia mogą być przeróżne. Najważniejsze jest jednak to, w co quesadilla jest opakowana, czyli tortilla [czyt.: tortija].

    Nie należy mylić tortilli meksykańskiej z tortillą hiszpańską, czyli rodzajem grubego omletu, najczęściej z ziemniakami i cebulą. Tortilla w Meksyku to najważniejszy dodatek do wszystkiego, składnik bazowy wielu dań, meksykański chleb. Cienki placek z mąki kukurydzianej (występującej w różnych odmianach) lub pszennej (rzadziej) podobny do naleśnika lub podpłomyka, pieczony na blasze na otwartym ogniu. Dawniej wyrabiany ręcznie w domu, dziś dostępny na każdym rogu w licznych tortilleri´ as.

    Kukurydziana tortilla jest miękka i elastyczna, pachnie charakterystycznie i smakuje słodko. Patent na obrabianie kukurydzy tak, żeby można z niej było robić tortillę, znany był w cywilizacji Majów i Azteków na długo, nim pojawili się Hiszpanie. Dojrzałe ziarna są moczone i gotowane w wodzie z niepalonym wapnem. Powoduje to, że rozpuszcza się łuska na ziarnach, co ułatwia ich mielenie, a przy okazji podnosi odżywczą wartość kukurydzy. Z tak potraktowanych i opłukanych ziaren uciera się pastę o nazwie masa i to jest najlepsze świeże ciasto na tortillę. Ziarna można też wysuszyć i zmielić, aby powstała masa harina, czyli mąka, z której po dodaniu wody również można robić tortillę.

    Niestety, masa harina nie jest dostępna w Polsce.

    Pierwotna quesadilla to rzucona na gorącą blachę surowa tortilla, na którą kładzie się kawałek sera, składa na pół i dopieka, aż ser się rozpuści. Wierzch ciasta jest przypieczony, środek ciastowaty, a w jego wnętrzu płynie ser. Quesadilla może być też smażona w tłuszczu, wtedy brzegi surowego ciasta z serem w środku zlepia się jak pieróg.

    Z dostępnej u nas mąki kukurydzianej tortille nie wychodzą. Wychodzą jakieś placki, ale nie są odpowiednio miękkie i elastyczne. Natomiast quesadillas w postaci smażonych pierożków się udają.

    W uproszczonej wersji quesadilla to gotowa tortilla, na którą kładzie się kawałek sera lub inny farsz, składa na pół i opieka z obu stron, aby rozpuścił się ser lub podgrzało nadzienie. Dostępne w sklepach pszenne tortille nie mają tylu walorów smakowych co świeże kukurydziane, ale wygrywają łatwością pozyskania.

    Quesadille najlepiej robić na grillu na kawałku blachy lub na aluminiowej tacce. Jeżeli nie chce się rozpalać grilla, bo za zimno, można je opiekać na domowym urządzeniu do raclette lub na dużej suchej patelni.

    Ser, który wkładamy do środka, musi się łatwo rozpuszczać, co udaje się większości tłustych żółtych serów, o ile są dojrzałe. Może to być radamer, edamski i sokół - te sprawdziłam i rozpuszczają się wyśmienicie. Polska mozzarella w kulkach, zbita i niesoczysta, ma nareszcie swoje pięć minut - do quesadilli się nadaje (zamiast do włoskiej sałatki caprese z pomidorem i bazylią!). Najlepiej jeśli ser jest utarty, wtedy możemy go wymieszać z dodatkami.

    Nadzienie doprawiamy na ostro plasterkami marynowanej papryczki jalapen~o [czyt.: halapeńjo] lub drobno posiekaną papryczką piri-piri i szczypiorkiem. Dodajemy surową cebulę pokrojoną w kostkę i kukurydzę z puszki (wyjątkowo dobre połączenie!). Wrzucamy plasterki kiełbasy chorizo [czyt.: czorizo] lub paski grillowanego kurczaka. W oryginale ser nie jest obowiązkowy, ale lubię, gdy jest płynny i się ciągnie.

    Obok na stole musi być salsa - pikantny zimny sos z posiekanych pomidorów, cebuli, papryki, świeżej kolendry, doprawiony sokiem z cytryny lub limonki i jalapen~o, a także guacamole - krem z ugniecionego awokado z przyprawami. Kwaśna, gęsta śmietana łagodzi smak, o ile nadzienie było zbyt ostre. Pomysły na salsy, tak jak i nadzienia quesadilli są polem do inwencji.

    Jeżeli więc opatrzyła wam się cokolwiek grillowana kiełbasa, polecam zabawę w quesadillę.

    QUESADILLAS smażone z serem

    Składniki:
    150 g mąki kukurydzianej,
    150 g mąki pszennej,
    3/4 szklanki ciepłej wody,
    250 g tartego radamera,
    olej do smażenia.

    Przygotowanie
    Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na kilka minut. Uformować w wałek i podzielić na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszczyć w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok. 12 cm. Wkładać do środka ser i zlepiać brzegi jak w pierogach. Smażyć z obu stron na patelni zanurzone w gorącym oleju. Po usmażeniu osuszać na papierze. Podawać gorące z salsą i kwaśną śmietaną.

    Nadzienie do quesadillas z chorizo i ziemniakami

    4 ziemniaki (300 g) obrane i pokrojone w kostkę,
    1 mała cebula pokrojona w kostkę,
    150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa - można dostać hiszpańską w kilku wersjach, ewentualnie użyć węgierskiej),
    pieprz,
    oregano.

    Przygotowanie:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!), odcedzić. Na suchej patelni wysmażyć tłuszcz z kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i przyprawy, podsmażyć, aż masa się połączy. Nadzienie wkładać do pszennych tortilli i opiekać quesadille na grillu, ewentualnie nadziewać pierożki i smażyć quesadille na patelni. Starcza jako nadzienie do czterech tortilli lub ośmiu pierogów. Do masy można dodać utarty ser.

    Nadzienie do quesadillas z kwiatami cukinii

    Składniki
    20 kwiatów cukinii,
    1 mała cukinia pokrojona w drobną kostkę,
    1 cebula pokrojona w kostkę,
    1 ząbek czosnku,
    1 zgrillowana zielona papryka bez skórki pokrojona w paski,
    sól, pieprz,
    2 łyżki oleju.

    Przygotowanie
    Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i cukinię. Smażyć pięć minut, dodać kwiaty cukinii i paski papryki, smażyć dalej. Dodać sól i pieprz. Odparować, żeby nadzienie nie była za mokre. Wkładać je do pszennych tortilli i opiekać quesadille na grillu. Starcza jako nadzienie do czterech tortilli.

    zrodlo- wysokie obcasy




    Temat: Od kuchni
    Ale zem zrombal... Podpisalem sie jako burak i beemka. Szkoda ze jeszcze nie moher, ku triumfalnemu rechotowi juz nie wiem kogo. Pewnie teraz musze sie zaczac wyrazac i zachowywac tak, aby dostosowac sie do stereotypu, bo inaczej powiedza, ze sie kryje po krzakach, jak np sugerowali australijscy poeci, po ktorych stronie nie udalo mi sie konkretnie zadeklarowac z powodu bezsensownej zlosliwosci gawiedzi. No wiec niech sie stanie stereotyp. wszystkiemu winni Zydzi. Zydzi sprawili, ze w USA nie ma juz Ameryki. Nie ma produktow amerykanskich, uslug amerykanskich, zycia amerykanskiego, a z ta wolnoscia tez sie robi coraz bardziej krucho. Chcialbym gwoli sprawiedliwosci powiedziec pare slow o wyjatkach od powyzszego stwierdzenia. Sa bardzo liczni zydzi poczciwi albo przynajmniej normalni. Wyrasowani ze tak powiem. Sa rowniez nieliczne dziedziny, w ktorych Ameryka wciaz wiedzie prym. Najwazniejsza z nich jest przemysl samochodowy. Amerykanie wciaz robia doskonale samochody mimo usilnych wysilkow, zeby generalnie te jakosc spieprzyc. Prosze mi tu nie argumentowac, ze jest inaczej, podstawiajac mi przyklady japonskich mydelniczek, albo niemieckich cacek, to sa zabawki, piekne i zgrabne, ale to jak z dziewczynami. Powtarzam moim dzieciem - jak bedziesz myslec o ustabilizowaniu swojej wlasnej rodziny, pamietaj, ze najwazniejsza jest przyjazn. Bo uczucia pstre i przemijaja nawet nie z wiatrem, a z podmuchem skrzydel motylka. Zreszta sama definicja tego wielkiego niegdys, a obecnie zangolizowanego miedzynarodowego slowa love jest teraz zupelnie zwirtualizowana i znaczy wszystko, a zarazem nic. Sympatie miedzy chlopakiem i dziewczyna nazywa sie teraz chemistry. Co za kretynizm.

    Zatem klasyczny amerykanski samochod jest spory lub duzy, solidny i gdy o niego prawidlowo zadbac, to on tez bedzie dbal o wlasciciela. Tak jak z Zona, ktora moze juz nie pala do ciebie zarliwym uczuciem, ale przeciez to najblizsza tobie osoba, na ktora mozesz zawsze liczyc w szczesciu i nieszczesciu i ktora moze liczyc na ciebie.

    Drugim wyjatkiem jest przemysl broni palnej. Nikt nie robi tak prostych i niezawodnych strzelb, karabinkow, pistoletow jak Amerykanie. Szczegolnie moim zdaniem Marlin i Ruger. Oczywiscie, mozna przytaczac kontrprzyklady na bron niemiecka, szwajcarska, austriacka, izraelska, a nawet znanego wszystkim Kalacha, ktory jest arcydzielem. Ale na Henklera-Kocha przecietny Amerykanin nie moze sobie pozwolic, Glock nie wzbudza zaufania ze wzgledu na plastikowa rame, a Kalasznikow na co mi? Przeciez u normalnego czlowieka bron krotka sluzy do strzelania tylko do tarczy, a dluga do polowan i to wszystko. Czemu opinia spoleczna nastawiona jest tak, ze wszelkie pukawki kojarzone sa z krzywda ponoszona przez czlowieka od czlowieka?

    W zasadzie wszystko inne jest produkcji chinskiej. Ach, przepraszam. Kupilem wczoraj dwa tlumiki do samochodu produkcji USA. Przywiozlem do domu, obejrzalem i skonstatowaszy jakosc wykonania, usiadlem i gorzko zaplakalem nad stanem mojego przybranego kraju.

    Spuscmy zaslone milosierdzia na koniec tej sceny, jak napisal Mark Twain.

    Wszystko, co wciaz mamy w USA zawdzieczamy milionom niesamowicie pracowitych ludzi. Przybyszow z Meksyku. Amerykanin ma moze i dobry charakter, ale jest leniwy i zepsuty. Uwaza, ze wszystko mu sie nalezy, a od niego nic nie mozna wymagac, bo przeciez on jest Amerykaninem. Totez nie bedzie zbierac salaty w Kaliforni, nie bedzie robil tasmowej roboty warsztatowej, nie bedzie sprzatal, czyscil, kosil trawy, kladl szitraku (taka sciana z plyt gipsowych) i nie bedzie wykonywal zadnych innych podstawowych prac, szczegolnie za takie pieniadze, jakimi zadowalaja sie meksykanskie mrowki.

    Niedawno Kalifornia polozyla szlaban na wzglednie swobodna migracje ludnosci przy granicy. W odpowiedzi farmerzy podniesli taki raban, ze wladze jeszcze szybciej odszczekiwaly restrykcje niz je zatwierdzaly. Wkrotce ograniczenia imigracyjne dotyczyc beda wylacznie Polakow.

    Dzis Meksykanie maja swieto Cinque de Mayo. Jest to swieto wieksze, niz swieto konstytucji, ktore przypada 16 wrzesnia, choc nie ma rangi swieta narodowego - w tym dniu idzie sie do roboty, a swietuje wieczorem. Meksykanie kochaja swietowac. Piatego maja 1861, wojska meksykanskie dowodzone przez generala Ignazio Zaragoza Sequin, pobily sily francuskie pod miastem Puebla. Francuzi dowodzeni byli przez generala i nazwisku Charles Ferdinand Latrille de Lorencez. Ten dowodca mial Meksykanow w takiej pogardzie, ze sadzil, iz uda mu sie osadzic rzad marionetkowy przy uzyciu wojska w sile szesciu tysiecy. O bitwie pod Pueblo kraza rozmaite legendy, ale ustalonym wydaje sie byc fakt, ze naciskana przez sily miejscowe francuska dywizja zgodzila sie na zawieszenie broni, wycofala sie pozostawiajac rannych i chorych w gowach. Gdy miejscowa ludnosc zobaczyla owych pozostawionych chodzacych swobodnie pod bronia, stwierdzila, ze zawieszenie broni skonczylo sie, poniewaz wedlug uzgodnien zolnierze zdolni do walki mieli przeciez wycofac sie.

    Krotko mowiac, Meksykanie ufortyfikowali sie w miescie Puebla i kilkoma zrecznymi manewrami odniesli zwyciestwo.

    Niestety, niedlugo Meksyk swiecil triumf. Trzy lata pozniej, sila trzydziestu tysiecy wojska, Francuzi mimo wszystko w Ciudad de Mexico ustanowili rzad marionetkowy cesarza Maksymiliana.

    Teraz do rzeczy samej. Z okazji swieta Meksyku zrobmy sobie niewielka przerwe w kuchni kresowej i zrobmy cos po meksykansku.

    Wedlug oryginalnego przepis, ktory stosowala firma La Canasta w Phoenix, meksykanska tortille robi sie tak:

    Kukurydziane ziarno moczy sie w cieplawej wodzie z dodatkiem wody wapiennej, Nastepnie miele sie ja lub rozgniata na mokro, odsacza i formuje cienkie placki, ktore sie suszy, a potem smazy w oleju. Mozna tez je piec, wtedy beda mniej tluste.

    Sos to tortilli robi sie na zimno. Cienko sieka sie albo sciera na tarce zielona papryke i troche pieprzu jalapeno, albo chili. Pomidory kroi sie rowniez, cebule sieka drobno. Zabek czosnku roztarty z odrobina soli jest tu nieodzownym dodatkiem. Pare kropel oleju i niezbyt drobno pokrojone cilantro dopelnia przepisu.

    Tortille uzywa sie do sporzadzenia nacho. Uklada sie kawalki tortillki (najczesciej sa to swego rodzaju trojkaciki), na talerzu i polewa roztopionym serem, na to uklada plasterki czarnych oliwek.

    Meksykanska zupa, to po prostu nasza rodzima jarzynowa smietnikowka, z tym, ze dodatkowym skladnikiem jest tu pare kolbek kukurydzy, pokrojonych na kawalki dlugosci np. czterech cm. Podjada sie ja, zagryzajac tortilla.

    Komercyjna amerykanska tortilla rozni sie od oryginalnej niesamowita wprost zawartoscia soli, co niszczy smak i przekresla wartosci odzywcze. Chodzi o to, aby Jankesom chcialo sie pic i zeby kupowali ten obrzydliwy lepki czarny syrop pod tytulem ciocia Kola, po ktorym jeszcze bardziej dreczy pragniene i trzeba sie napic wiecej i tak w koszmarne kolko Macieju...

    W ogole meksykanska kuchnia ma bardzo ciekawa historie, ale o tym moze porozmawiamy kiedy indziej. A na razie hasta la vista.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kava.keep.pl



  • Strona 1 z 2 • Zostało znalezionych 47 rezultatów • 1, 2 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl.