Strona Główna
placki ziemniaczane wikipedia
Placki ziemniaczane z sosem
Placki Świąteczne
Placki z jabkami
Placki zemniaczane
pks komfort bus
Plac zabaw Poznań
PKS Kluczbork Rozkład
PKS Nowogard
PKP Rzeszów Sopot
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • spraypainting.htw.pl

  • Widzisz posty znalezione dla zapytania: placki meksykańskie tortila





    Temat: Estados Unidos Mexicanos/Meksyk
    Meksyk
    Stany Zjednoczone Meksyku (hiszp. Estados Unidos Mexicanos[1]; nahuatl Mēxihco) – państwo w Ameryce Północnej, graniczące od północy z USA a na południu z Gwatemalą i Belize. Od zachodu jego terytorium ograniczone jest wodami Pacyfiku, a od wschodu Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego. Trzeci co do wielkości kraj Ameryki Łacińskiej i największy kraj Ameryki Środkowej.

    Geografia
    Większa część Meksyku (od Río Bravo del Norte na północy aż po łańcuch gór wulkanicznych na południu) należy do Ameryki Północnej. Powierzchnia Meksyku wynosi około 2 miliony kilometrów kwadratowych, a suma długości wszystkich wybrzeży wynosi około 10.000 kilometrów.

    Na terenie Meksyku znajdują się zarówno rozległe równiny nadmorskie, płaskowyże (zwłaszcza tzw. Płaskowyż Centralny), jak i pasma wysokich gór (głównie pochodzenia wulkanicznego). Najwyższym szczytem jest Pico de Orizaba, choć najbardziej znanym jest wulkan Popocatépetl.

    Klimat Meksyku jest bardzo zróżnicowany. Na północy Meksyk posiada rozległe pustynie i półpustynie, zaś na południu tropikalne lasy podzwrotnikowe. Rzeki w przeważającej większości wpadają do Zatoki Meksykańskiej, a największymi z nich są Río Bravo del Norte (zwana w USA Rio Grande), Grijalva, Balsas, Yaqui.

    Muzyka meksykańska
    Rodzaje muzyki typowej dla Meksyku:
    1. mariachi
    2. nortenios
    3. banda

    Mariachi – rodzaj orkiestr popularnych w Meksyku. Typowi mariachi mają w swoim składzie skrzypce, różne rodzaje gitar, mandoliny i trąbki. Orkiestry liczą od 3 do 12 członków, w swoim repertuarze mają zarówno kompozycje współczesne, jak i meksykańską muzykę ludową. Początków tego typu muzykowania można się doszukiwać w wieku XVIII w stanie Jalisco. Nazwa mariachi wzięła swój rodowód prawdopodobnie od meksykańskiego zniekształcenia francuskiego słowa mariage (ślub). Mariachi byli początkowo kojarzeni właśnie z imprezami weselnymi. W XIX w. ich członkowie rekrutowali się głównie z wędrownych robotników najemnych pracujących na hacjendach (stąd wziął się ich charakterystyczny strój). Z biegiem czasu się to zmieniło i obecnie można ich spotkać przy rozmaitych okazjach. Ich muzyka jednak zachowała typowo taneczny charakter. Słowo mariachi oznacza także pojedynczego wykonawcę muzyki ludowej.

    Literatura meksykańska odgrywa ważną rolę w kulturze Meksyku. Wielu uczonych i pisarzy działało w szczególności podczas rewolucji meksykańskiej.

    Prawdopodobnie najsławniejszym i najbardziej wpływowym pisarzem czasów rewolucji meksykańskiej był Mariano Azuela. Jest on znany jako pierwszy powieściopisarz rewolucji. W 1915 roku w Teksasie napisał powieść Przegranych (Los de abajos) o rewolucji w Meksyku, która zdobyła sławę na całym świecie. Azuela napisał jeszcze potem kilka powieści, jednak nie krył rozczarowania korupcją, która panowała w jego kraju. Cień sarkazmu i rozczarowania daje się wyczuć w jego późniejszych pracach, m. in. Las moscas, El camarada Pantoja, La luciernaga.

    Meksykańscy pisarze

    Epoka prekolumbijska
    Nezalhualcoyotl
    Ah Bam

    Epoka kolonialna
    Sor Juana Inés de la Cruz (1651 - 1695)
    Juan Ruiz de Alarcón y Mendoza (1581-1639)

    Eseiści
    Jaime Torres Bodet
    Germán Dehesa (ur. 1944)
    Federico Reyes Heroles
    Hugo Hiriart (ur. 1942)
    Justo Sierra Mendez (1848 - 1912)
    Carlos Monsiváis (ur. 1938)
    Manuel Gutiérrez Nájera (1859 - 1895)
    Cristina Pacheco
    Elena Poniatowska (ur. 1933)
    José Vasconcelos (1882 - 1959)
    Gabriel Zaid (ur. 1934)

    Powieściopisarze
    Héctor Aguilar Camín
    José Agustín
    Ikram Antaki
    Juan José Arreola
    Mariano Azuela
    Mario Bellatin
    Carmen Boullosa
    Rosario Castellanos
    Gonzalo Celorio
    Salvador Elizondo
    Ricardo Elizondo Elizondo
    Laura Esquivel
    José Joaquín Fernández de Lizardi
    Carlos Fuentes
    Sergio Galindo
    Elena Garro
    Martín Luis Guzmán
    Jorge Ibargüengoitia
    Vicente Leñero
    Gregorio López y Fuentes
    Ángeles Mastretta
    Juan J. Orosa
    Fernando del Paso
    Sergio Pitol
    María Luisa Puga
    José Revueltas
    Juan Rulfo
    Daniel Sada
    Alberto Ruy Sánchez
    Enrique Serna
    Gonzalo Soltero
    José Vasconcelos
    Jorge Volpi
    Agustín Yáñez
    Luis Arturo Ramos
    Gustavo Sainz
    Luisa Josefina Hernández
    Emilio Carballido

    Poeci
    Homero Aridjis
    Rubén Bonifaz Nuño
    Alí Chumacero
    Elsa Cross
    Jorge Cuesta
    José Joaquín Fernández de Lizardi
    Juan García Ponce
    Juán Gorostiza
    Jaime Labastida
    Ramón López Velarde
    Amado Nervo
    Salvador Novo
    Carlos Pellicer
    José Emilio Pacheco
    Octavio Paz
    Alfonso Reyes
    Jaime Sabines
    Xavier Villaurutia
    Gabriel Zaid

    Dramaturdzy
    Hugo Argüelles
    Rodolfo Usigli (1905-1980)

    Historycy
    Lucas Alemán
    Daniel Cosío Villegas - historyk i eseista
    Enrique Krauze - historyk i eseista

    Kuchnia meksykańska - sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się na m. in. kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunkach fasoli), mięsie i ostrych przyprawach (gł. papryce), pomidorach i innych warzywach.

    Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest Masa lub też masa nixtamalera, rodzaj mączki kukurydzianej, otrzymanej z przemiału ziaren kukurydzy poprzednio moczonych w roztworze zasadowym, przeważnie wodzie wapiennej. Tradycyjnie, indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. W kukurydzy poddanej takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie lizyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc wiekszą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla.

    Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.

    Niektóre dania meksykańskie: tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos, salsa.

    Ciekawostka:
    Pisownia "Méjico" jest powszechnie uznawana we wszystkich pozostałych krajach hiszpańskojęzycznych. Jednakże w Meksyku może być ona odbierana jako obelżywa lub lekceważąca.

    Chciałabym tam pojechać, bo tam nagrywali "rebelde" i z Meksyku pochodzi Poncho xD
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kava.keep.pl



  • Strona 2 z 2 • Zostało znalezionych 47 rezultatów • 1, 2 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl.