Strona Główna
Placek pijak
Placek śliwkowy
Placuszki z cukinii
PKP lubiniec Częstochowa
PKP Kielce cennik
PKP Bolesławiec Odjazdy
PKS Wrocław Wrocław Zakopane
PKS Kraków
PKS Centralny
pks Słubice
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mentosik95.opx.pl

  • Widzisz posty znalezione dla zapytania: Placek Rafaelo





    Temat: Deser Rafaello
    Jest to taki placek, ktorego się nie piecze i ktory nie moze sie nie udać Uwaga: znika w jeden dzień

    Składniki
    2 budynie waniliowe (najlepiej polskie)
    1 kostka masła niesolonego
    mleko
    1 szkl cukru pudru
    wiórki kokosowe
    2 paczki krakersów solonych (najlepiej polskie Lajkonika)
    starta czekolada

    Wykonanie
    Ugotowac 2 budynie w połowie mleka, wystudzic i zmiksować z maslem i z cukrem pudrem (jesli budyn jest slodzony to 3/4 szkl, jesli jest nieslodzony cala szklanka). Calosc nalezy dlugo miksowac aby krem zrobil sie puszyty. Dodac wiórki kokosowe ( ja wsypuje na oko, kilka łyżek) i wymieszać. Wyłożyc blache do pieczenia ciast papierem, ułożyc warstwe krakersów i dokladnie pokryc go kremem (jesli jest dobrze zmiksowany powinien łatwo się nakladać). Na to krakersy-krem-krakersy-krem i posypac startą czekoladą. GOTOWE! Najlepiej przechowywac w lodowce. Smacznego



    Temat: Popisowe numery...
    gosia27, no to pomocnicę już masz Najważniejszy etap robienia Rafaello... wylizanie miski

    Calineczko, bierz kija i bij

    TORT TRUSKAWKOWY

    Upiec biszkopt z 7 jaj (1,5 szkl. mąki, tyle samo cukru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)

    Składniki:
    - 0,5 litra śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 płaska łyżka żelatyny
    - truskawki (mogą być mrożone)
    - galaretka truskawkowa
    - śmietana kremówka do ozdobienia torta (250ml)

    Jak przyrządzić?

    Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu.
    Biszkopt upiec w tortownicy 30 cm, przekroić na cztery placki i nasączyć ponczem z wody, cukru i cytryny. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę i ok połowę zmiksowanych truskawek (nie miksować na zupełną miazgę, fajnie smakują malutkie kawałeczki truskawek w śmietanie). Resztę truskawek zmiksować i wymieszać z galaretką. Na pierwszy placek wyłożyć połowę śmietany truskawkowej, potem drugi placek, na to tężejące truskawki z galaretką, kolejny placek potem druga warstwa śmietany truskawkowej i placek na koniec
    Ubić kremówkę z cukrem i posmarować tort i ozdobić już wg własnej inwencji twórczej Tort wstawić do lodówki.... a potem zjeść

    Wychodzi naprawdę duuuży tort.... oczywiście ten przepis to znowu mój wymysł, taki eksperyment... ale wszystkim bardzo smakuje

    Smacznego ...
    ... i przepraszam, że tak długo czekałyście na przepis ... ale ja mam urwanie głowy ciekawe kiedy przygotuję ciuszki dla maluszka ...

    Pozdrowionka
    Małgolinka





    Temat: Przepisy na indyjskie specjały
    "Co z tego, że ciasta nie indyjskie, ale Babwulonie" - Elyshia

    Moja wersja kremu do tortu "Raffaello":

    50 ml śmietanki 30%,
    2 op. Śnieżki,
    1 i 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (w oryginale biała czek.),
    3/4 op. biszkoptów SAN (op. 140g),
    20 dkg wiórków kokosowych,
    10 dkg płatków migdałowych.

    Czekoladę rozpuścić w 1/4 śmietany na małym ogniu (ciągle mieszając).
    Pozostałą śmietanę ubić ze Śnieżką. Dodać rozkruszone biszkopty, czekoladę, wiórki (część zostawić do posypania tortu).
    "Składanie tortu"
    3 blaty biszkoptowe skropić "ponczem" (mieszanina - odrobiny wody, soku z cytryny, miodu lub cukru, alkoholu).
    Pierwszy blat posmarować konfiturą z wiśni, na to część masy, przykryć biszkoptem. Do masy na drugi blat dodać płatki migdałowe i przykryć trzecim biszkoptem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu i po bokach.

    Placek z kaszą manną

    60 dkg mąki,
    15 dkg cukru,
    25 dkg margaryny,
    7 dkg miodu,
    2 jaja (całe),
    1 łyżeczka sody oczyszczonej.
    Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części - upiec 2 placki.

    Masa:
    20 czubatych łyżeczek kaszy manny,
    15 dkg cukru,
    20 dkg masła,
    sok z 2 cytryn.
    Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę - mieszać.
    Po wystygnięciu kaszę zmiksować z masłem. Na koniec dodać sok z cytryn.
    Na jeden placek nałożyć całą masę i przykryć drugim. Można ozdobić polewą czekoladową, wg uznania.

    Smacznego!



    Temat: Przepisy
    Rafaello

    Ciasto :
    3 szkl. Mąki
    1 kostka Margaryny
    1 szkl. Cukru
    2 Jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 Cukier Waniliowy

    Upiec dwa jednakowe placki i trzeci mniejszy do pokruszenia

    Krem:
    1 litr Mleka
    1 Masło
    4 Jajka
    1 szkl. Cukru
    1 Cukier Waniliowy
    3 łyżki Mąki
    1 Paczka wiórków kokosowych

    Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić (nie gotować), ostudzić masę, dodać całe jajka (mikserem rozbić) dodać 3 łyżki mąki i dalej ubijać

    1 litr Mleka zagotować, dodać do niego zrobioną masę i zagotować ponownie. Gorące wylać na jeden placek (około ¾ masy), przykryć drugim plackiem i ¼ masy rozsmarować na wierzchu i posypać na to wiórki kokosowe i pokruszone ciasto.



    Temat: Najlepsza Pizzeria w GORLICACH wpisy :D
    a ja ostatnio byłem w Starym Kinie i normalnie się strasznie zraziłem. Nowa barmanka naburmuszona z łaską obsługuje. Poza tym zamawiając jednocześnie pizze ze znajomymi dostałem ją o jakąś godzinę później. oczywiście inni ludzie którzy nawiedzili lokal później dostali towar wcześniej no paranoja dosłownie. Syf śmierdzi w środku niemiła obsługa i pizza też się zepsuła. oczywiście po pizzy ze Starego Kina problemy gastryczne. Soprano hmm pizzy dawno nie jadłem z powodu wiadomego "węgielki" ale kebab jak najbardziej okej bardzo smaczny palce lizać. Rafaello no niestety placek pizza niezbyt dobra choć kiedyś mi smakowała. Oregano w sumie Pizza dobra nie wyróżnia się ani w jedna ani w druga stronę ważne jest to że zawsze smakuje tak samo a nie jak to się gdzieniegdzie zdarza ze w każdy dzień inna pizza a to niedopieczona a to stare coś nawrzucane. No i najlepsza Pizza jest w Palermo w Gliniku naprawdę ekstaza czasem się zdarzy że niezbyt się dopiecze ale pomijając ten fakt to wypas. Reszty Pizzerii to szkoda nawet wymieniać bo totalne dno placki albo inne to to badziewie produkują.



    Temat: Dobre rzarcie
    Jedzenie, mój ulubiony temat Mimo że jestem zdeklarowanym mięsożercą, to bardzo lubię jeść w Greenwayu (Sopot, Gdynia) - jest tanio i smacznie, no i bezmięsnie - nie wiedziałam, że wegetariańska lasagne może być taka pyszna. W ogóle mają świetne pity z różnymi farszami (grecka, mniam mniam), samosy, gulasz wegetariański - po prostu niebo w gębie. Fajne soki i napoje, no i ze słodkich rzeczy pycha marchewkowe i owsiane ciastka (chociaż te są moim zdaniem trochę za drogie).

    W Cristalu faktycznie jest fajne żarcie - pizzy tam wprawdzie nie jadłam, ale pyszny tam jest placek cygański i pieróg wegetariański (o ile jeszcze to mają w ofercie) - placek cygański jest ogromniasty i jeszcze ani razu nie udało mi się go zjeść całego...

    A propos przystani - generalnie nie przepadam za smażoną rybą, ale fajne tam mają surimi (krabowo-krewetkowe i krabowo-łososiowe albo krewetkowo-łososiowe - nigdy nie pamiętam). I zupa rybaka jest pyszna (chyba jakoś tak właśnie się nazywa).

    Pysznie i w miarę tanio jest też w Kwadransie w Gdyni - super sałatki i zupy.

    Ze słodkości - Wenta, ale w Sopocie - przepyszny torcik Rafaello, kawa La Vazza (czy jakoś tak :wink: ) i najlepsze w świecie karmelowe ciasteczka, których naraz mogę zjeść kilogram i jeszcze mi się chce



    Temat: Najlepsza Pizzeria w GORLICACH wpisy :D
    ja tam z Soprano na trzeźwo jeszcze pizzy nie jadłem, dlatego napiszę że mi smakuje, przeważnie zamawiam z Rafaello, bo mam najbliżej i jest najszybciej :). Jeśli chodzi o problemy gastryczne to zauważyłem, że miewam je zawsze jak zjem placka po węgiersku na Grosarze. Przypuszczam, że smażą je na oleju rycynowym. Pozrdawiam



    Temat: LETNIE MAMUSIE część 4
    Sarko malza mam wymiarowego (okolo 180cm) tylko ja taki maly kordupelek jestem No a Kasia to raczej tatusiowa corka. Szczerze mowiac ja na razie nie widze podobizny do zadnego z nas ale dookola wszyscy mowia, ze "sklonowalismy Tomka"
    Dziewczyny skad Wy macie przepisy na taki pysznosci???
    Viva to znowu ja zawracam glowe. Nie bardzo wiem jak smakuje ser Tosca chyba jest on slodkawy, czy moge wiec dac Ricotte??? No a wersje Lidy, tylko ze na herbatnikach, znam jako Rafaello. Kurcze zeby mial to wszystko kto jesc to juz bym robila, ale konczy sie na tym, ze zamiast sniadania zapycham sie plackami Wiec musze przystopowac



    Temat: Frost & Maron - Time Out / Out Of Time Vinyl
    Frost & Maron - Time Out
    Rafael Frost - Out Of Time

    Obowiązkowa pozycja dla słuchaczy audycji A State Of Trance. Pierwszy numer z placka , słychać uzyte w Mute Your Mind sampelki. Widać chłopaki uznali , iż mozna użyć ich jeszcze raz. Tak jak poprzednio cały kawałek opiera sie na motywie gitarki . Do tego dorobione dodatki . Miły melodyjny kawałek. Out Of Time drugi kawałek z vinyla ma już mocniejsze zabarwienie ale wciąż może podobać sie miłośnikom uplifting trance. Główny motyw utworu jest zrobiony na nawet fajnych samplach i efektach. Na podkładzie raczej standardowe brzmienia . Mimo wszystko poprzedni wytwór tych artystów Mute Your Mind był lepszy.

    SAMPLE : http://www.juno.co.uk/products/232932-01.htm



    Temat: 1
    Podaje przepis na rafaello mniam mniam

    Składniki

    • 2 duże paczki (koniecznie!!!!!) Krakersów LAJKONIK
    • 200 g wiórek kokosowych
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1/2 l mleka
    • 250 g masła roślinnego
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego

    Przygotowanie:

    1. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem zmiksować.

    2. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę. Gotować do konsystencji budyniu. Wystudzić.

    3. Zmiksować masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać 3/4 porcji wiórek kokosowych i wymieszać.

    4. Następnie na dnie formy ułożyć krakersy, na nie wyłożyć 1/3 porcji masy, na to znów krakersy, następną porcję masy, znów krakersy i ostatnią warstwę tworzy masa. Wierch posypać resztą wiórek kokosowych i wstawić do lodówki na 3 godziny.

    5. NIE MA PRAWA SIĘ NIE UDAĆ Trzeba tylko pamiętać, aby były to Super Krakersy LAJKONIK, bo inne za bardzo wchłaniają wilgoć i placek robi sie "papkowaty".

    Pychotka



    Temat: gdzies na sniadanie w wwie?

    :
    : czasem musze sie rano zerwac w miasto (np. na czczo na badania
    krwi na
    : drugim koncu miasta) i potem potrzebuje w przyjemnej atmoferze
    zjesc
    : sniadanie (kanapki, nalesniki, placki itd.), napis sie dobrej
    kawy/herbaty.
    : wbrew pozorom nie znajduje z byt wielu takich miejsc w wwie. moze
    cos
    : podpowiecie? na razie moje bazy sa takie:
    [cut]
    : - bastylia przy pl. zbawiciela - pyszne nalesniki, reszta j.w.

    Jak już jesteś tam, to miło jest też w naleśnikarni Rafaello, w
    podcieniach MDM tuż przy przystanku T w stronę Mokotowa.





    Temat: wpiepszam jak głupia,znowu
    Nie wymiotuję,nie wymiotowałam nigdy i nie bede,ale ja jem duzo tzn.dzis np.zjdalam chyba 3/4 bohenka chleba z serem/pasztetem/serkiem topionym/pomidorem,jabłko,z 8 rafaello,troche cukierkow(maltersy,z rumem),wafelek,batonik,kilka plackow ziemniaczanych,troche leczo,pol jajka,szkl.mleka i kilka cukierkow mister ron-uuu,sporo tego bylo
    Tez sie tak bardzo tym nie przejmuje,ale wiem,ze musze przystopowac.



    Temat: ciasta, ciasteczka...
    Czy któraś z Was zna proporcje na dobre bezy? Dzisiaj mamy gości i zostanie mi 5 białek i chciałam je racjonalnie wykorzystać, więc przyszły mi do głowy bezy, tylko że nie mam przepisu, a chciałabym jakiś sprawdzony.

    Zrobiłam Rafaello wczoraj (Grześ rozsmarowywał masę i układał krakersy, bo ja już nie dałam rady stać), zaraz skończy się piec 2-gi placek Karpatki (jeszcze masę muszę rozrobić z masłem) i mam w planach cytrynowe, do którego przepis podała Madziula w formie link'a. Goście koło 19-stej mają zjechać, wiec może z cytrynowym zdążymy .



    Temat: CIASTECZKA
    RAFAELLO

    Skład:
    8 paczek herbatników
    20dkg wiórek kokosowych
    1,5 kostki masła
    2 cukry waniliowe
    1 litr mleka
    2-3 żółtka
    1 szklanka cukru
    3 płaskie łyżki mąki tortowej
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób wykonania:
    3 szklanki mleka wlać do rondla zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    W misce rozrobić żółtka z mąką tortową, ziemniaczaną i pozostałą szklanką mleka.
    Powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
    Ostudzić budyń, po ostudzeniu rozmiksować i dodawać powoli 1,5 kostki masła.
    Na koniec dodać wiórki kokosowe. Odstawić krem do lodówki aby się ściął.
    Suchej blaszce wyłożyć herbatniki i posmarować kremem. Zrobić trzy warstwy.
    Na ostatnią warstwę wysypać resztkę wiórek kokosowych. Gotowy placek włożyć
    do lodówki.




    Temat: LETNIE MAMUSIE część VI !!!
    Placek gotowy, teraz chwila na baybusku i musze sie ogarnac zanim Kasia sie obudzi. Przynajmniej troche postaram sie odpisac
    Justyś** witaj serdecznie na letnim watku!
    Surrey mnie tez przydalaby sie jakas mobilizacja do dietki. Na pewno sie na nia nie zdecyduje dopoki rafaello nie zniknie z lodowki Zreszta bardziej niz do dietki chcialabym sie dac namowic na cwiczenia. Malz obiecal zabrac mnie w niedziele na kort tenisowy. Ale bedzie ubaw ostatnim razem mialam problemy z trafieniem w pilke. Potem bylam w ciazy i balam sie podskokow i upadkow na trawda powierzchnie (niestety ten na osiedlu wylozony jest "asfaltem").
    Viva nabial, cytrusy, orzechy, kakao i rzeczy z puszek to chyba podstawowe alergenty. Mam nadzieje, ze uda Ci sie szybko dotrzec do produktu, ktory uczula Kornelke. Ta czekolada jest bardzo podejrzana!
    Oj, biedny Wasz los Mamy malych alergikow
    Romanko hihihi czyli masz kolejne rozmarudzone dziecko w domu
    Fascynacjo juz wczoraj podgladnelam sobie zdjecia Twoje i Wikusi na jesiennych mamusiach. Rzeczywiscie coreczka to wykapana mamusia!
    Tak mysle, moze sprobuj przemyc miejsce po szczepieniu roztworem sody oczyszczonej. Nie wiem czy to nie za pozno ale sprobowac mozna.



    Temat: Jogurt
    Uwielbiam jogurciki
    kiedyś potrafiłam i na śniadanie i na kolacje je jeść
    Teraz mniej trochę, głownie w pracy jak jestem.
    Najbardziej lubie takie jakieś wymyślne np. rafaello, mietowy, kawowy
    Wynalazłam też u mnie w albercie np o smaku placka drożdzowego w rabarbarem, drożdżówki z truskawkami, sernika.
    Lubie tez te z ziarnami zbóż
    Nie przepadam natomiast za typowymi owocowymi czyli truskawka, brzoskwinia itd
    Ale też zjem jak innego nie mam

    Najczęściej kupuję te najsłynniejsze czyli bakoma, jogobela i danone
    Ale jak mi się rzuci w oczy jakiś wymyślny którego jeszcze nie jadłam albo jadłam i mi smakuje to nie patrze na firmę



    Temat: Nasze rozmowy
    a ja popiekłam placki ,
    teraz tylko przekładac odpowiednimi masami i dekorowac
    tak sie rozpedziłam ,ze chyba przesadziłam z iloscia
    jutro jeszcze sernik upieke i koniec
    bedzie : -sernik
    -rafaello
    -z ptasim mleczkiem( ten wymyslony , a własciewie składanka z kilku ciast)
    -krówka
    i zastanawiam się nad małym mazurkiem , ale to juz chyba przesada była by



    Temat: I dalej cisza !!!!!!!!!
    pizzeria to wlasnie rafaello. tez to mialem sugerowac... jedyne sluszne miejsce z pizza...
    ale smiem tez zaproponwac bar na Gorsarze, maja najlepsze placki po wegiersku w okolicy i loze gdzie frakcja by usiadla
    Laskosz skus brata...
    chlopaki mogla by byc jednak 16??
    mysle ze wstepne spotkanie pod basenem a pozniej to juz dalej sie zdecyduje co?
    jest kto jeszcze??



    Temat: Nasze rozmowy

    a ja popiekłam placki ,
    teraz tylko przekładac odpowiednimi masami i dekorowac
    tak sie rozpedziłam ,ze chyba przesadziłam z iloscia
    jutro jeszcze sernik upieke i koniec
    bedzie : -sernik
    -rafaello
    -z ptasim mleczkiem( ten wymyslony , a własciewie składanka z kilku ciast)
    -krówka
    i zastanawiam się nad małym mazurkiem , ale to juz chyba przesada była by


    Jestem pod wrażeniem!
    Ja poprzestanę na gotowanym serniku i tradycyjnym drożdżowcu.
    I tak pewnie będę to szamała tydzień albo dłużej. Chyba, że pojadę na działkę i podzielę się z ptaszkami.
    Przed Świętami zawsze mi się wszystkiego chce a w czasie Świąt nie mam apetytu prawie na nic. Chyba najadam się zapachami...



    Temat: Ah te słodycze ;-)
    ah! Przecież ten placek moja mam od dawna piecze Teraz dopiero skojarzyłem. Tylko jako nazwę, miała placek "Rafaello" Polecem szczerze, bo placek pyszny... mhmhm...



    Temat: Wasze najlepsze wypieki
    Ja strasznie lubię zajadać taki placek Rafaello ale znam aż 3 przepisy. oj chyba na święta sobie u mamy zamówie a i jeszcze placek z bakaliami goście zawsze go w szybkim tempie zajadają,,,znam dużo dobrych placków. Jak coś to piszcie może się podzielę przepisami



    Temat: Placki na trzydziestolecie
    siemka w koncu sie zdecydowalam zrobie placka raffaello...




    Temat: Co pysznego dziś zrobiłaś? - cz.2
    zrobiłam placek -Rafaello z przepisu Landrynki jeszcze nie wiem czy dobre, bo siedzi w lodówce...



    Temat: ciacha
    ja uwielbiam chalwe
    a wracajac do tematu:
    ptasie mleczko
    rafaello
    placek z galaretka
    tiramisu
    mniam, az sie glodna zrobilam jak czytam wasze posty



    Temat: placki
    mmm placki lubie, moja mama robi czasem takie placki z kefiru, ale jako ciasto to lubie z owockami

    serniki kocham ! makowce niezbyt, ale wszystkie inne wuzetki i galaretkowece, rafaello to uwielbiam



    Temat: Placki na trzydziestolecie
    Ciotka Jacek i Placek!! Pomyliliscie temat: humor to nie tutaj.
    Basia zrob rafaello!




    Temat: (taki spamowy topik :P )
    [quote:87b8a2ca15="chris70"] ten Twój placek Robaczku, jest wprost fantastyczny, rozpływa się w ustach[/quote]

    ciesze się że smakuje

    Twoje Raffaello jest wyśmienite, Ity piernik również



    Temat: Ciasta
    Ja najbardziej lubie placek usta teścowej, rafaello, ananasiak, oko teścowej.
    Są bardzo pyszne, a przepisy napisze pózniej.



    Temat: 1

    jedno rafaello
    a to poszalałaś... nie ma co....
    jogurt.. bananowo truskawkowy...
    zanczy dwie resztki jogurtów wymieszane razem..

    i kawałek placka drożdżowego.. ale kupnego..



    Temat: Wasze ulubione żarełko ;)
    Co do sernika to muszę się nie zgodzić, nie lubię, chociaż kiedyś jadłam go bardzo chętnie.
    Za to placek z jabłkami, to jest coś! *_____*
    No i ciasto Rafaello, kto wie czy nie lepsze od oryginału?




    Temat: Forumowe zabawy :):)
    placki

    merci czu rafaello ?




    Temat: Ciasta
    Hmm - zastanówmy sie jakie placki są najpyszniejsze
    Pawi ogon; mazurek grysikowy; serniczki; kokosowy (smakuje jak rafaello) - mniami, mniami....

    Aż się człowiek głodny robi czytając i pisząc takie posty



    Temat: Prawdziwy DJ - Kto z Was??
    Rafael Rock

    Od najmłodszych lat muzyka wkomponowana jest w jego życie. Pierwsze kroki stawia na chińskim mini pianinie, przygrywając osiedlowej grupie kolędowników. Jego pasja do biało-czarnych klawiszy przerodziła się w coś więcej i w wieku 7 lat zaczyna uczęszczać do Ogniska Muzycznego w Domu Kultury gdzie przegrał kolejnych kilka lat ze swojego życia. Rafael Rock wykazuje jednocześnie talent wokalny który szybko dostrzega siostra zakonna rozbudzając powołanie do Chóru Kościelnego. Szkoła Podstawowa to kariera solisty, gra na keyboardzie w zespole „3 na szynach” niekiedy szkolnych uroczystościach oraz przed kamerami Telewizji Lublin. Pierwsze lata Liceum Ogólnokształcącego zbiegają się w czasie gdy coraz bardziej modna staje się muzyka klubowa. Album ATB – 9PM, utwory Chciane – Offshore oraz wiele innych produkcji (m.in. Dj Tonki, Tom Novego, Jerry Ropero, Antoine Clamarana, Blank & Jones) z tamtych lat kształcą w nim pasję muzyczną która butami wdziera się w jego życie. Znajomość z lokalnym Dj-em Danielem G. oraz częste klubowanie dolały tylko oliwy do ognia i w niedługim czasie zbiorek płyt CD i winyli zaczął nabierać kształtu kolekcji. W późniejszym czasie rytm i energia taneczna muzyki klubowej odpowiadała mu najbardziej w formie House, lecz inne inspiracje tak bardzo odległe jak Rock, Pop czy Hip-Hop a w ostatecznym kształcie Trance nie są mu obojętne. Lata doświadczeń na rynku muzycznym i ich obserwacji dają mu pole do własnych rozważań i poglądów. Wyjazdy na Zachód pozwoliły mu na zakup pierwszej konsolety a przywiezione z Wielkiej Brytanii czarne placki umożliwiają intensywny codzienny trening który bardzo często przysłania obowiązki na Wydziale Prawa i Administracji UMCS. Na pierwszym roku studiów śpiewa i tańczy w Zespole Tańca Ludowego UMCS a 50-lecie zespołu jest okazją do wyróżnienia dyplomem. Pierwsze sety na żywo to prywatki dla przyjaciół oraz imprezy organizowane wspólnie z Danielem G. w klubach i akademikach Lublina. Podgląd na takie gwiazdy jak Armin van Buuren, Sander van Doorn, Markus Schulz, Leon Bolier, Joop, Andy Moore, Rank 1, Cosmic Gate, Gabriel Batz, Above & Beyond czy ATB zarówno na eventach jak i ich setach mają na niego ogromny wpływ.
    Rafael Rock w swoich setach prezentuje wystylizowane połączenie progressive trance, elektro house, uplifting trance czy też tech – trance. Jego sety nikogo nie pozostawiają obojętnym, ich energia leczy rany, burzy zmysły. Wysublimowane połączenie progresywnego klimatu z epickimi melodiami trance’u są wymyślną formą odlotowej zabawy w przestworza poezji szybującej na rytmicznie oszalałych dźwiękach.



    Temat: przepisy - ciasta
    Super,akurat chciałam sprawzny przepis na chruściki od Was-w weekend smażę Ostatnio robiłam pączki-krnawał w końcu,no nie?
    A teraz dodam coś od siebie,oba ciasta były juz tuaj,ale robi je sie troche inaczej,bywa,że szybciej.

    TUFFI SNICERS

    5 jaj
    kostka margaryny,
    3 szkl.mąki,
    0,5szkl.cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ze składników zagnieść ciasto,podzielić i upiec 2 równe placki.

    W tym czasie ugotować krem budyniowy(0,5l.mleka,2 łyżki cukru,cukier waniliowy,2łyżki m.pszennej i 2łyżki m.ziemniaczanej-iedy wystygnie-tradycyjnie-margaryna-ja daje 3/4 kostki,ale to wg upodobań).

    Ciasto przełożyć kremem budyniowym i MOCNO docisnąć(uważajcie,bo łatwo je złamać).Wierzch posmarować masą krówkową z puszki-ja ją tylko mocno rozgrzewam we wrzątku,by łatwiej było ją rozsmarować.Wierzch posypać płatkami migdałowymi-genialne uzupełnienie!

    RAFAELLO

    Upiec biszkop z 4 jaj(np.jak na placek królewski)

    MASA:
    0,5l.kremowej śmietanki 30%
    1,5 tabliczki białej czekolady,
    2 śnieżki,
    paczka wiórek kokosowych
    Czekoladę rozpuścić w śmietance-nie gotować i MOCNO schłodzić,po czym ubić i dodać śnieżki,na końcu wiórki.
    Oczywiście masę przełożyć na biszkopt.

    TOFFIK

    biszkopt z 4 jaj,
    duża paczka petitek;
    krem:
    1 puszka masy krówkowej -gotowej,
    1 kostka masełka lub Kasi,
    1 łyżka margaryny
    Masło rozetrzec i po trochu dodawać masę krówkową i łyżkę margaryny.Krem przełożyc na biszkopt.Na górze układac nasączone amaretti(ja uwielbiam to połączenie) lub inką petitki.
    Wierzch ciasta polać polewą czekoladową:
    0,5 kostki margaryny-rozpuścić nie gotować,
    dodać 3łyżki cukru,
    3łyżki kakao,
    na koniec 1 roztrzepane jajo.
    To są pychotki,po które sięgamy nawet "zakazaną"porą!
    PYCHA! Smaznego!




    Temat: Australian Open 2008
    ja nie mogę...

    no żal, no

    tak Marat pięknie zagrał w 3 i 4 secie, tak zasługiwał na to zwycięstwo...

    taki żal, że aż nie ma się sumienia go w jakikolwiek sposób obwiniać...

    aż się wszystkiego odechciewa ;(

    Wyniki I runda:
    Roger Federer (SUI, 1) - Diego Hartfield (ARG) 6:0, 6:3, 6:0 [1 ćwiartka]
    Novak Djokovic (SRB, 3) - Benjamin Becker (GER) 6:0, 6:2, 7:6(5) [2 ćwiartka]
    Marat Safin (RUS) - Ernests Gulbis (LAT) 6:0, 6:4, 7:6(2) [2 ćwiartka]
    David Ferrer (ESP, 5) - Edouard Roger-Vasselin (FRA) 6:2, 6:2, 6:1 [2 ćwiartka]
    Nikolai Davydenko (RUS, 4) - Michael Llodra (FRA) 7:5, 7:5, 6:3 [3 ćwiartka]
    Andy Roddick (USA, 6) - Lukas Dlouhy (CZE) 6:3, 6:4, 7:5 [4 ćwiartka]
    Rafael Nadal (ESP, 2) - Viktor Troicki (SRB) 7:6(3), 7:5, 6:1 [4 ćwiartka]

    Wyniki II runda:
    Roger Federer (SUI, 1) - Fabrice Santoro (FRA) 6:1, 6:2, 6:0 [1 ćwiartka]
    Novak Djokovic (SRB, 3) - Simone Bolelli (ITA) 6:1, 6:2, 6:2 [2 ćwiartka]
    Marcos Baghdatis (CYP, 15) - Marat Safin (RUS) 6:4, 6:4, 2:6, 3:6, 6:2 [2 ćwiartka]
    David Ferrer (ESP, 5) - Juan Martin Del Potro (ARG) 6:3, 6:4 - krecz Del Potro [2 ćwiartka]
    Nikolai Davydenko (RUS, 4) - Nicolas Mahut (FRA) 6:4, 6;0, 6:3 [3 ćwiartka]
    Andy Roddick (USA, 6) - Michael Berrer (GER) 6:2, 6:2, 6:4 [4 ćwiartka]
    Rafael Nadal (ESP, 2) - Florent Serra (FRA) 6:0, 6:2, 6:2 [4 ćwiartka]

    to takie małe podsumowanie tego, co było dotychczas

    W trzeciej rundzie będą grali ze sobą:
    1. Roger Federer - Janko Tipsarevic
    Juan Monaco - Tomas Berdych [zwyciężca zagra z Fede]

    Marin Cilic - Fernando Gonzalez
    James Blake - Michael Russell / Sebastien Grosjean - Robin Haase
    drugorundwe mecze ostatnich dwóch par jeszcze nie były rozegrane, a przynajmniej nic mi nie wiadomo o nich, jednak myślę że Blake będzie grał z Haase, z czego Blake powinien wygrać... a tedy wten będzie grał w ćwierćfinale z Fede...

    2. Novak Djokovic - Sam Querrey
    Lleyton Hewitt - Marcos Baghdatis
    jeśli Nole zagra z Baghdatisem, to ma mu dać w ciry tak mocno, że mu w pięty pójdzie - inaczej bejsbole i rakiety idą na ich obydwu
    chyba że Hewitt już predzej go ogra i spotka się z Djoko... oczywiście stawiam że z całej czwórki zwycięsko wyjdzie Novaczek, a jakże

    David Nalbandian - Juan Carlos Ferrero
    Vincent Spadea - David Ferrer
    w czwartej rundzie powinien zagrać Ferrero z Ferrerem [brzmi jak Jacek i Placek, Paweł i Gaweł... JAK MIT I MOP!! XDD]
    czyli ćwierćfinał moim zdaniem dla Djoko i Ferrera

    3. Richard Gasquet - Igor Andreev
    Guillermo Garcia-Lopez - Jo-Wilfried Tsonga
    i tu szczerze mówiąc nie bardzo wiem kto może wygrać....

    Mikhail Youzhny - Ivo Karlovic
    Marc Gicquel - Nikolay Davydenko
    w 4 rundzie powinni się znaleźć Davydenko i Youzhny
    i w tej grupie nie wiem kto by mógł zagrać w 5 rundzie xd

    4. Andy Roddick - Philipp Kohlschreiber
    Jarkko Nieminen - Mardy Fish
    w 4 rundzie zagrają zapewne Nieminen i Roddick

    Stefan Koubek - Paul-Henri Mathieu
    Gilles Simon - Rafael Nadal
    a stąd do 4 rundy przejdzie Koubek i Nadal
    a 5 runda będzie pojedynkiem Roddicka z Nadalem

    takie są moje obstawienia, ale wszystko się może zdarzyć
    najbardziej przerąbane jest to że jeżeli Nole wygra w ćwierćfinale to już w półfinale będzie grał z Fede :/
    Boże, jakbym się cieszyła, gdyby z nim wygrał!!




    Temat: Testujemy - Pizzeria Da Grasso
    Kto wymyślił pizzę? Oczywiście - Włosi. Ale mieli swoich zasłużonych poprzedników. Pierwsze koncepcje pojawiły się już w starożytności, a potem przez wieki pizzę udoskonalano, dodając do niej coraz to nowe dodatki i komponując nowe smaki. Niektóre pizze mają wręcz "królewskie" pochodzenie i może dlatego są tak pyszne, że często przyrządzano je na cześć pięknych kobiet i dla uczczenia wyjątkowych chwil...

    Już starożytni Grecy jedli cienkie, pieczone ciasto z różnymi dodatkami (oliwkami i przyprawami). Było ono nazywane przez nich plankuntos. Być może przejęli je z jeszcze starszej kuchni babilońskiej.
    Starożytni Egipcjanie świętowali urodziny faraona piekąc chlebowe placki z ziołami.
    Rzymscy i greccy chłopi jadali pizzę już kilka wieków wcześniej, zanim stała się ona popularna wśród arystokracji.
    Po raz pierwszy słowo "pizza" zostało użyte ok. 997 roku we Włoszech. Pochodzi ono najprawdopodobniej od łacińskiego słowa picea, którym Rzymianie określali bochen chleba w piecu.
    Pizzaioli to włoskie określenie osoby robiącej pizze.
    Pomidory, uznawane początkowo za trujące, zostały sprowadzone z Meksyku i Peru do Włoch w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Dziś są one nieodzownym składnikiem pizzy.
    Oryginalny ser mozzarella był robiony z mleka azjatyckich, wodnych bizonów już w VII w. We Włoszech pojawił się w XVIII wieku.
    W XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej królowej Bony z królem Polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami. Wzbudził podziw i uznanie, przypadając młodej parze do gustu.
    Pierwsza na świecie pizzeria nazywała się "Antica Pizzeria Port'Alba". Powstała w 1830 roku w Neapolu i istnieje do dzisiaj na ulicy Via Port’Alba 18.
    W 1889 roku neapolitańczyk Rafaele Esposito, właściciel Pizzeria di Pietro e Basta Cosi, przygotował specjalną pizzę (sos pomidorowy, biała mozzarella i pasta z bazylii) dla króla Umberto I i jego małżonki królowej Małgorzaty, która stała się ich ulubionym daniem. Na jej cześć najpopularniejsza na świecie pizza zwana jest Margheritą.
    Pierwsza pizzeria w Stanach Zjednoczonych powstała w 1895 roku w Nowym Jorku. Założył ją włoski emigrant – Gennaro Lombardi.
    Pizza Hut powstała w 1958 roku. Otworzyli ją w małej drewnianej chatce w miejscowości Wichita w Kansas (Stany Zjednoczone) bracia Carney. Dziś Pizza Hut jest największą na świecie sieciową restauracją serwującą pizze.
    Znane i lubiane na całym świecie charakterystyczne puszyste ciasto Pan Pizza powstało w 1980 roku.

    Pizza jest obecnie znana i lubiana na całym świecie. To wielokulturowe danie znalazło dziś swoje miejsce w niemal wszystkich kuchniach świata, dopasowując się do różnych specyficznych gustów i upodobań.

    [ Dodano: 2009-01-09, 11:10 ]



    Temat: Czego nie jedzą czytelnicy forum MENSY
    dziwny temat... ;p w sumie zawsze łatwiej mi powiedzieć co lubię jeść, niż czego nie lubię. (rzadko myślę o rzeczach których nie lubię, po prostu się nad nimi nie zastanawiam i ich nie kupuję. ;p ) jak już mówię czego nie lubię jeść to zawsze zapominam o milionie rzeczy ;p

    ale dzięki przeczytaniu całego tematu trochę mi się przypomniało

    kocham sushi <3 jest zdecydowanie moim numerem 1

    ale dobrze.. czego nie lubię. ogólnie nie lubię wędlin, ale to być może dlatego, że z roku na rok w polskich sklepach wędliny są coraz gorsze i coraz więcej w nich jakichś świństw. nie lubię kopytek, pierogów z kapustą, flaków, gotowanych ziemniaków, produktów sojowych ;p (przynajmniej te które do tej pory próbowałam były obrzydliwe, ale dzielnie próbuję dalej ), masła. nienawidzę curry i liścia laurowego(wszystko co zawiera choćby odrobinę tego jest nie do zniesienia dla moich kubków smakowych i zaraz mam ochotę zwymiotować, nie wiem czemu ;p ) nie lubię rodzynek (lubiłam jak byłam mała, a teraz to chyba niestety syndrom płatków musli ) nie lubię smaku alkoholu xD (ale piję najchętniej drinki w których go prawie nie czuć ) nienawidzę czarnej herbaty. nie lubię grzybów, łazanek O.o zupy z dyni ... i chyba ogólnie dyni... a, nie znoszę ananasa i wszelkich jego pochodnych. xD nienawidzę gotowanej rozdrobnionej marchewki dodanej do czegoś.(mogę zjeść i gotowaną i surową ale samą ) nie przepadam za fasolą i kawiorem, ale mogę go zjeść . ;p na pewno mam jeszcze miliard rzeczy, których nie lubię,ale w tej chwili po prostu o nich nie pamiętam

    mam też rzeczy które czasem lubię a czasem nie - wątróbka, szpinak, kaszanka - przy niedoborach żelaza , czyli raz w miesiącu zawsze mam na nie ochotę, choć raczej i tak ich nie jem bo mi się ich nie chce kupować i robić xD
    no i słodycze - zwłaszcza czekolada, zawsze przy huśtawkach hormonalnych mój organizm się jej bezczelnie domaga ;p

    a teraz powiem co lubię uwielbiam mleko i ciepłe i zimne, kocham owoce morza, orzechy nerkowca, pomidory, sałatę lodową, jabłka(ale tylko takie twarde, kwaśne i zielone xD ) lubię mięso - wyjątek stanową wędliny jak już napisałam. nie przepadam za fast foodami ale mogę w nich zjeść, choć częściej zdarza mi się tam kupić sałatkę niż np hamburgera , kokosa lubię tylko pod postacią raffaello(które najczęściej jem po to, żeby sobie poprawić humor i w innych wypadkach go raczej nie kupuję ;p ) lubię też wszelkiego rodzaju sery (byle nie miały za ostrego smaku) i czasem mam fazy na jedzenie jogurtów (które też są coraz większym świństwem niestety.. z resztą pewnie jak wszystko) ogólnie lubię owoce, ale nienawidzę pestek ;p więc jak owoce mają pestki to trudno mi je skonsumować ;p lubię naleśniki i placki ziemniaczane. kocham łososia - choć od czasu jak zaczęłam często jadać sushi to przestałam lubić wędzonego łososia teraz jem tylko w sushi,albo sashimi, ew grillowanego , lubię zupę pomidorową robioną przez moją mamę. ;p
    kocham gorącą czekoladę z chilli i bitą śmietaną <3 ale taką gęstą i prawdziwą a nie te sproszkowane w saszetkach substytuty ;p
    mogłabym pewnie tak jeszcze pisać i pisać ale już się zmęczyłam ;P więc na tym skończę



    Temat: Popisowe numery...
    Zacznę może od tego, że uwielbiam bitą śmietanę i biszkopt i w zasadzie wszystkie moje przepisy oparte są właśnie na tych dwóch moich ulubionych składnikach

    Na początek podam przepis na biszkopt, który piekę od lat i zawsze wychodzi rewelacyjny. Większość moich ciast piekę w blaszce o wymiarach ok. 20 x 35cm

    BISZKOPT:
    - 5 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska, bo nie znoszę smaku proszku w cieście)

    Jak przyrządzić?

    Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka i cukier ubić dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ubite białka. Wlać do nasmarowanej masłem blachy i piec ok.25 min. w temp. 180 stopni.

    Jest to podstawowy przepis na którym opierają się poniższe przepisy.

    Pierwszym hiciorem jaki upiekłam i który do dzisiaj króluje na wszystkich imprezach (szczególnie u najmłodszych biesiadników) jest Rafaello. Parę lat temu znalazłam przepis na to ciasto (wtedy to był chyba jedyny przepis w sieci - teraz jest już zatrzęsienie różnych wersji tego ciacha). A że nie znoszę różnych ulepszaczy, usztywniaczy i innych Śnieżek to zmodyfikowałam go od góry do dołu i teraz to można już nazwać moim autorskim przepisem

    RAFAELLO

    Składniki:

    Biszkopt:
    Jak wyżej

    Pozostałe składniki:
    - 2 czekolady białe (najlepsze te z Netto - przetestowałam już różne różniste i te najlepiej się rozpuszczają)
    - 2 paczki wiórek kokosowych (razem 200g)
    - 0.5 litra śmietany kremówki 36% (najlepsza – Delik)
    - ok. 1 łyżki cukru pudru (do śmietany)
    - płatki migdałowe
    - Amaretto (likier migdałowy)lub coś innego do nasączenia biszkoptu

    Jak przyrządzić?
    Upiec biszkopt.
    Biszkopt nasączyć ponczem z Amaretto i wody lub wódki, wody i olejku migdałowego (chociaż takiej wersji nigdy nie robiłam, bo mam zawsze zapas Amaretto w domu). Ubić ok.. połowę śmietany z cukrem. Wyłożyć ubitą śmietanę na nasączony biszkopt i posypać płatkami migdałowymi. Rozpuścić czekolady na parze (do metalowej miski i na garnek z gotującą wodą), dodać pozostałą śmietanę (nie ubitą) i wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na bitą śmietanę (trzeba to robić ostrożnie ponieważ wykładana masa jest o wiele cięższa i gęściejsza niż delikatna bita śmietana) i wstawić do lodówki.

    Uwaga to ciasto jest baaardzo słodkie i w zasadzie to się nie ma na to najmniejszego wpływu, bo taki już urok białej czekolady

    Następne dwa ciasta to już moje takie małe wymyślunki, chociaż pewnie bardzo dobrze znane Wam z cukierni...
    Od zawsze uwielbiałam cukierniane ciasto, tzw. Kostkę malinową (dla mnie połączenie bitej śmietany i malin to odlot podniebienia). Kostka, bo zwykle podawana jest jako mała kosteczka ciacha ale ja ją robię też czasami w tortownicy (30cm)

    KOSTKA MALINOWA

    Składniki:

    Biszkopt:
    j.w.

    Pozostałe składniki:
    - 0.5 litra śmietany kremówki 36% (najlepsza – Delik)
    - ok. 2 łyżek cukru pudru - do śmietany
    - 1 łyżka płaska żelatyny (niekoniecznie)
    - 2 galaretki malinowe
    - maliny (mogą być mrożone)
    - sok z cytryny, woda, cukier puder = poncz

    Jak przyrządzić?
    Upiec biszkopt.
    Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu (można ją trochę dosłodzić i dodać trochę mniej wody)
    Biszkopt przeciąć na dwa placki - nasączyć ok. 1/2 - 3/4 szkl. ponczu. Ubić śmietanę z cukrem – dodać rozpuszczoną żelatynę (dodaję od jakiegoś czasu jej odrobinę , tak żeby ciasto ładniej się trzymało ale żeby nie było czuć smaku żelatyny). Połowę śmietany wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim, wyłożyć pozostałą śmietanę. Na śmietanie ułożyć maliny i na to wyłożyć tężejącą galaretkę.

    I teraz najlepsze Kostkę... można robić z przeróżnych owoców. Najlepsza jest wg mnie z malin ale robię ją również z truskawek, jagód, pomarańczy, mandarynek, brzoskwiń, kiwi jednym słowem to już zależy od upodobań i wyobraźni Oczywiście odpowiednio do owoców trzeba używać innych galaretek w takim samym smaku jak owoc. Do Kostki truskawkowej polecam dać 3 galaretki, bo 2 mogą nie wystarczyć ze względu na wielkość owocu.

    Kolejnym cukiernianym ciastem takim najulubieńszym jeszcze z czasów dzieciństwa jest Orfeusz...i też postanowiłam poeksperymentować i wyszło coś najpyszniejszego na świecie - Orfeusz ale beż żadnych sztucznych składników, spulchniaczy i usztywniaczy i innych cukierniczych polepszaczy. I to ciasto jest wg mnie najlepszym ciachem poisowym ze względu na smak i wygląd.

    ORFEUSZ

    Składniki:

    Biszkopt ciemny:
    j.w tylko z dodatkiem ok. 3 łyżek kakao

    Biszkopt jasny:
    - 3 jajka
    - 3/5 szkl. Cukru
    - 3/5 szkl. Mąki
    - 3/5 łyżeczki proszku do pieczenia (ma z tych składników wyjść jeden cienki biszkopcik)

    Pozostałe składniki:
    - 0.5 litra śmietany kremówki 36% (najlepsza – Delik)
    - ok. 2 łyżek cukru pudru - do śmietany
    - 1 łyżka płaska żelatyny (niekoniecznie)
    - marmolada twarda (przetestowałam przeróżne i ta z Netto jest najlepsza)
    - sok z cytryny, woda, cukier puder = poncz
    - rodzynki, orzechy włoskie, 1/2 czekolady deserowej

    Jak przyrządzić?
    Upiec biszkopty.
    Biszkopt ciemny przeciąć na dwa placki - nasączyć wszystkie trzy placki (2 ciemne i 1 jasny) ponczem ok. 1 szkl.. Na pierwszym biszkopcie ciemnym rozsmarować marmoladę i przykryć ją jasnym biszkoptem. Ubić śmietanę z cukrem – dodać rozpuszczoną żelatynę. Większość śmietany wyłożyć na biszkopt (ten jasny), przykryć drugim ciemnym biszkoptem, wyłożyć pozostałą śmietanę i dokładnie, równiutko rozsmarować (powinna być cienka gładka warstwa śmietany). I teraz to już tylko dekoracja typowo orfeuszowa - posypać ciasto rodzynkami (nie moczonymi) i posiekanymi orzechami. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej foliowej torebki i to wszystko włożyć do kubka z gorącą wodą. Po chwili czekolada będzie już rozpuszczona i wystarczy odciąć malutki rożek torebki i polać cienkim strumyczkiem czekolady po rodzynkach i orzechach. Ciasto prezentuje się wyśmienicie a smakuje jeszcze lepiej...

    To na razie tyle, mam jeszcze kilka przepisów ale dzisiaj już siły nie mam
    Zobaczymy czy będzie zainteresowanie.... to postaram się wrzucić kilka zdjęć tych moich cukierniczych wariacji.



    Temat: Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!
    Moze sie przyda. To z jakiejs stronki ale nie wiem z jakiej . Kolezanka mi przyslala

    Alberty - 440 kcal/10.2 g tłuszczu
    Babeczki śmietankowe - 332 kcal/15.5 g tłuszczu
    Babka biszkoptowa - 340 kcal/5.2 g tłuszczu
    Babka piaskowa - 432 kcal/24 g tłuszczu
    Babka polska - 379 kcal/16.2 g tłuszczu
    Bajaderka 1 sztuka 80g - 315 kcal/17.6 g tłuszczu
    Bajgiel 1 sztuka 90g - 245 kcal/2.6 g tłuszczu
    Baton Bounty - 448 kcal/25,2 g tłuszczu
    Baton Mars - 451 kcal/ 18,2 g tłuszczu
    Baton Milky Way - 448 kcal/ 16,2 g tłuszczu
    Baton Snickers - 497 kcal/ 28,8 g tłuszczu
    Baton Twix - 483 kcal/ 23,1 g tłuszczu
    Beza, 1 sztuka - 110 kcal/2,3 g tłuszczu
    Biszkopty - 400 kcal/7.5 g tłuszczu
    Chipsy bekonowe - 537 kcal/37,8 g tłuszczu
    Chipsy paprykowe - 549 kcal/39,8 g tłuszczu
    Chipsy solone - 552 kcal/40,3 g tłuszczu
    Chipsy ziemniaczane 100g - 552 kcal/9.3 g tłuszczu
    Chrupki kukurydziane - 352 kcal/2,8 g tłuszczu
    Ciastka drożdżowe z serem - 368 kcal/14.9 g tłuszczu
    Ciastka drożdżowe z serem - 368 kcal/14.9 g tłuszczu
    Ciastka francuskie ze śliwkami - 432 kcal/25,1 g tłuszczu
    Ciastka Karpatki - 449 kcal/19.1 g tłuszczu
    Ciastka Napoleonki - 348 kcal/14.9 g tłuszczu
    Ciastka tortowe z galaretką - 331 kcal/14.3 g tłuszczu
    Ciastka tortowe z galaretką - 331 kcal/14.3 g tłuszczu
    Ciastka tortowe z kremem - 366 kcal/17.3 g tłuszczu
    Ciastka tortowe z kremem - 366 kcal/17.3 g tłuszczu
    Ciastka tortowe z owocami - 276 kcal/8,2 g tłuszczu
    Ciastko kokosowe - 406 kcal/19 g tłuszczu
    Ciastko kokosowe - 406 kcal/19 g tłuszczu
    Ciastko z jabłkiem - 256 kcal/14 g tłuszczu
    Ciastko z jabłkiem - 256 kcal/14 g tłuszczu
    Ciasto drożdżowe - 290 kcal/7,4 g tłuszczu
    Ciasto kruche podstawowe - 429 kcal/22,4 g tłuszczu
    Ciasto naleśnikowe biszkoptowe - 187 kcal/5,1 g tłuszczu
    Coctailowe - 477 kcal/20 g tłuszczu
    Cukier 100g - 400 kcal/0 g tłuszczu
    Cukierki irysy - 421 kcal/10.2 g tłuszczu
    Cukierki krówki - 421 kcal/10.2 g tłuszczu
    Cukierki m&m`s 100g - 490 kcal/17.2 g tłuszczu
    Czekolada biała - 544 kcal/30,3 g tłuszczu
    Czekolada deserowa - 531 kcal/27,5 g tłuszczu
    Czekolada gorzka - 554 kcal/32,9 g tłuszczu
    Czekolada kawowa - 526 kcal/28,7 g tłuszczu
    Czekolada mleczna - 549 kcal/31,2 g tłuszczu
    Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - 539 kcal/0 g tłuszczu
    Czekolada nadziewana - 450 kcal/0 g tłuszczu
    Czekoladka Kinder Niespodzianka 560 kcal/35,3 g tłuszczu
    Czekoladki Ferrero Rocher 562 kcal/ 40,2 g tłuszczu
    Czekoladki Golden Nut 576 kcal/ 39 g tłuszczu
    Czekoladki Mon Cheri 421 kcal/19,7 g tłuszczu
    Czekoladki Raffaello 600 kcal/46,6 g tłuszczu
    Czekoladki Toffifee 535 kcal/ 31 g tłuszczu
    Delicje szampańskie - 327 kcal/10,8 g tłuszczu
    Deser ryżowy jabłkowy - 134 kcal/3 g tłuszczu
    Deser ryżowy waniliowy - 133 kcal/3 g tłuszczu
    Deser twarogowy termizowany kakaowy - 156 kcal/5.9 g tłuszczu
    Deser twarogowy termizowany truskawkowy - 170 kcal/5,5 g tłuszczu
    Deserowe z cukrem - 486 kcal/20.2 g tłuszczu
    Drożdżówki z makiem - 345 kcal/14 g tłuszczu
    Drożdżówki z marmoladą - 323 kcal/9.2 g tłuszczu
    Eklery z kremem - 304 kcal/9.2 g tłuszczu
    Gruszki w sosie waniliowym - 151 kcal/0.9 g tłuszczu
    Herbatniki Corso - 440 kcal/16 g tłuszczu
    Herbatniki kakaowe - 474 kcal/20.9 g tłuszczu
    Herbatniki kokosowe - 473 kcal/23.6 g tłuszczu
    Herbatniki Petitki - 439 kcal/17.2 g tłuszczu
    Herbatniki w czekoladzie - 489 kcal/23.1 g tłuszczu
    Herbatniki z cukrem - 460 kcal/15.9 g tłuszczu
    Herbatniki z nadzieniem czekoladowym - 497 kcal/26.3 g tłuszczu
    Herbatniki z nadzieniem owocowym - 389 kcal/15.1 g tłuszczu
    Jabłecznik deserowy - 289 kcal/10.2 g tłuszczu
    Jabłka pieczone - 100 kcal/1.8 g tłuszczu
    Jabłka suszone - 238 kcal/0.7 g tłuszczu
    Jabłka w kruchym cieście - 348 kcal/16.4 g tłuszczu 4 Jagodzianki - 314 kcal/4.7 g tłuszczu
    Kakao w proszku - 448 kcal/20.6 g tłuszczu
    Karmelki nadziewane - 378 kcal/0.5 g tłuszczu
    Karmelki twarde - 399 kcal/0 g tłuszczu
    Keks bakaliowy - 384 kcal/16.4 g tłuszczu
    Kisiel porzeczkowy - 88 kcal/0 g tłuszczu
    Kisiel waniliowy - 118 kcal/4.6 g tłuszczu
    Kruche ciasteczka z czekoladą - 513 kcal/25 g tłuszczu
    Lody Kawowe 100g - 261 kcal/15.2 g tłuszczu
    Lody mleczno-owocowe - 116 kcal/2.4 g tłuszczu
    Lody śmietankowe - 160 kcal/8 g tłuszczu
    Lody Zielona Budka (srednio 100g) - 102 kcal/0.54 g tłuszczu
    Makowiec - 351 kcal/5.6 g tłuszczu
    Małe lody w waflu (rożek) - 136 kcal/4,7 g tłuszczu
    Markizy cytrynowe - 498 kcal/22 g tłuszczu
    Mus owocowy - 137 kcal/5.7 g tłuszczu
    Napoleonka - 382 kcal/16.3 g tłuszczu
    Orzechy w czekoladzie wedla 100g - 584 kcal/16 g tłuszczu
    Paluszki solone - 385 kcal/4.9 g tłuszczu
    Pączki (1 sztuka 65g) - 246 kcal/10.5 g tłuszczu
    Petit beurre - 439 kcal/11 g tłuszczu
    Piernik z bakaliami - 341 kcal/9.8 g tłuszczu
    Pierniki alpejskie - 367 kcal/9.7 g tłuszczu
    Pierniki beskidzkie - 338 kcal/1.6 g tłuszczu
    Placek domowy - 384 kcal/13.3 g tłuszczu
    Placek z jabłkami - 304 kcal/6.7 g tłuszczu
    Ptyśie ze śmietaną - 333 kcal/23.9 g tłuszczu
    Rolada biszkoptowa z dżemem - 304 kcal/5.4g tłuszczu
    Rolada z masą makową - 340 kcal/44.5g tłuszczu
    Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami - 390 kcal/25.3 g tłuszczu
    Sernik - 310 kcal/14.7 g tłuszczu
    Sernik krakowski - 275 kcal/9.1 g tłuszczu
    Sernik wiedeński z polewą kakaową - 305 kcal/14.5 g tłuszczu
    Sernik z rodzynkami - 333 kcal/13.4 g tłuszczu
    Sezamki - 402 kcal/26.4 g tłuszczu
    Strucla z makiem i kruszonką - 336 kcal/12.4 g tłuszczu
    Tort czekoladowy - 401 kcal/22.9 g tłuszczu
    Tort kawowy - 411 kcal/24.7 g tłuszczu
    Truskawki w galaretce - 127 kcal/0.2 g tłuszczu
    Truskawki z bitą śmietaną - 132 kcal/10.4 g tłuszczu
    Wafle nadziewane - 519 kcal/7.3 g tłuszczu
    Wafle w czekoladzie - 553 kcal/32.7 g tłuszczu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kava.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl.