Strona Główna Placek pijak Placek Rafaelo Płace naliczanie płac PKP Warszawa Katowice pks Białystok Zabłudów plakat Wścieklizna PKS Sejny PKO Chorzów PKO odzial Rybnik pkp.koszalin.pl |
Widzisz posty znalezione dla zapytania: Placek śliwkowyTemat: Placek bez sliwek Placek bez sliwek Jest pewne,ze slazak pozbawiony placka ze sliwkami boi sie wlasnego cienia.Jest tez jednak faktem,ze sliwki robia z niego szybkiego do podejmowania decyzji brutala,ktore to zachowanie ciezko znosic. Z tego to wlasnie powstaje pytanie:co jest lepsze?Typowy slazak jest niewdzieczny,gra,klamie i oszukuje,unika niebezpieczenstwa a chce zysku.Jezeli dostanie placek ze sliwkami,bedzie walczyl o kucharke,ryzykowal co posiada,swoje zycie i zycie swoich dzieci tak dlugo,jak niebezpieczenstwo jest odlegle.Kiedy jednak niebezpieczenstwo jest bliskie,odwroca sie.Kazdy,kto buduje swa przyjazn na placku ze sliwkami,jest skazany na porazke.Przyjazn kupiona slodyczami a nie uczciwoscia,ktora jest samo wyplacalna zyskuje cos chwilowo,ale to jest tylko chwila i nie bedzie z tego pozytku. Temat: Piernik Apolki - pieczenie: pytania i odpowiedzi uwaga na walkowanie! to dla tych, co jak ja nie sa wprawieni w walkowaniu: moje placki wygladaly na stolnicy nawet niezle, ale po pieczeniu okazalo sie, ze na srodku wyrosly wielkie, a po bokach ciensze. Trzeba uwaznie walkowac, zeby bylo rowno. Bede miala nauczke na przyszly rok... Moj juz przelozony: placek 1, powidla sliwkowe domowe, placek 2, powidla figowe zmieszane z domowa kandyzowana skorka pomaranczowa, placek 3, powidla sliwkowe, placek 4. Ufff.... Niezbyt rowno, gorzasto, 2 gorne placki juz popekaly (bo na srodku grube), ale zeby chociaz bylo smaczne... Wesolych Swiat dla piernikorobow! Temat: Coś z marmolady - Proszę o propozycje propozycja 1. schować słoiczki do ciemnej komórki i sukcesywnie jesienny splin marmoladką z dobrym pieczywem przeganiać propozycja 2. zrobić CIACHO BAJADERKOPODOBNE (chociaż potrzeba doń kilka łyżek, a nie słoików marmolady, więc siłą rzeczy całego zapasu nie zużyjesz na raz) pozwolę sobie wkleić przepis autorstwa yfci 50 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 2 jaja łyżka proszku do pieczenia łyżka kakao mniej więcej szklanka mleka 5 łyżek marmolady rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa etc. kieliszek rumu Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować, upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, wyłożyć na niego masę z bakaliami i polać polewą czekoladową. a poza tym to zależy jaką marmoladą zostałaś obdarowana bo jeżeli dość wytrawną (wiem, wiem.. marmolady są słodkie z natury rzeczy ale..) to można zużyć nieco przy pieczeniu jakiegoś mięsiwa, któremu interesującego smaczku chcesz dodać (no np. na myśl mi przychodzi taki schab, który może być całkiem-całkiem z czymś śliwkowym Temat: poszukuję przepisu na orzechowca... Zależy o jakiego orzechowca CI chodzi. Mam 2 przepisy. Podaję: 1.ORZECHOWY PRZEKŁADANIEC CIASTO: 1/2 kg mąki, 20 dag masła, 20 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki mleka, 2 łyąki miodu Mąkę, masło, cukier i jajka wymieszać. Sodę, mleko i miód wymieszać, dodać do ciasta. Podzielić ciasto na 2 części. POLEWA: 25 dag orzechów włoskich, 10 dag cukru, 15 dag masła, 2 łyżki miodu. Gotować 5 minut, wyłożyć na jeden z placków. Upiec oba placki, po ostudzeniu przełożyć powidłami śliwkowymi. 2.PLACEK ORZECHOWY 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka zmielonych orzechów, 1 łyżeczka kawy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka bułki tartej. Żółtka ubić z cukrem, zostawić łyżkę cukru do piany. Na utarte żółtka wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać ze zmielonymi orzechami i kawą oraz tartą bułką. Piec w temp. 180 C około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Oba ciasta są pyszne. Smacznego i udanych urodzin córeczki, która je obchodzi w listopadzie, tak jak obie moje córy. Temat: Mam mielone orzechy włoskie-co z nich?:) znalazła coś podobnego! Znalazłam przepis podobny do tego z którego ja korzystam, ale nie ręczę za ilości składników. Tylko, że ja te placki przekładm powidłami śliwkowymi (placek ma wtedy fajny smak, nie tak strasznie słodki). kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-2511101,P_KOBIETA_PRZEPISY.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=718&w=18855738&a=18855738 W pierwszym linku jest przeis, w drugim wiele przydatnych komentarzy. Powodzenia. Temat: Zapraszam na nowe moderowane forum skiela1 napisała: > karolina331 napisała: > > Zaczynasz od obgadywania innych. > > Nie warto się z kimś takim zadawać. > > az sie zakrztusilam plackiem sliwkowym > ......ale zyje Wchodz na wlasna odpowiedzialnosc od tych debilnych tekstow mozna tez zawrotu glowy dostac Temat: Herbata. Czajnik XXIV. Poniewaz wlasnie wyskrobalam reszte placka sliwkowego z blachy ( mniam - mniam ) to podrzucam teraz sernik z polskiego sera co sobie daawno temu przywiozlam i trzymalam w zamrazarce. Ser do sernika w Norge nie wystepuje ( Stawiam tez dzbanek cieplego kakao , dobre na mile zasniecie )) K. Temat: GAWIARENKA-MARZEC 2005 Witajcie ! Chorobę przepedziłem wiec zajmę sie rozpaleniem tego "komima" tym bardziej że wróciła zima (w każdym razie u mnie). Ależ tu czyściutko, ciekawe kto tak pieknie wysprzatał ? Ha ha ktoś tu sugerował że jestem w "plenerze" z jedną z Was, o nie ładnie, jak bym mógł, w końcu wszystkie jesteście przemiłe. Ogień w kominku "trzaska" zajmę się teraz kawą, czy ktoś jest chętny ? PS: mam ze sobą nieco placka śliwkowego, i kto pierwszy ten sie załapie ! Temat: przyjecia dorzucilam kilka fotek community.webshots.com/album/554705094hGRrMj zarcie bylo pyszne - oczywiscie krolowal indor-mutant (na fotce, w pogrzebowym przybraniu he he), ktory piekl sie ok. 8h, miecha rozne nadziewane (drob,wieprzowina), pieczone ziemniaki, kluski slaskie, smazony ryz, rozmaite surowki i salatki, ciasta od tortow, przez serniki, po placki sliwkowe + napitki rozne byla to naprawde dziekczynna i wesola biesiada a to zdjecie krabow, to w ramach przygotowan do niedzieli - nasza sobotnia kolacja o ghmm... 12:30 w nocy he he - troche sie przeliczylismy, bo tego kraba bylo ok. 1.5kg i niewiele brakowalo, a wyladowalabym na pogotowiu Temat: I OD NOWA Hej, dzien sie budzi :). Wczesnie i slonecznie witam Wszystkich, pozniej spac chodze i wstaje wczesniej. Tak sie porobilo. Szkoda lata na przesypianie :). Dzisiaj imieniny Pawla. Imieniny ojca wiec dzien bedzie pracowity. Na slodko tylko i z alkoholem. Nie zdazylem placka sliwkowego u Mar_za zamowic :). Wczoraj Game (jamniczke) "wypralismy". Cierpliwie pozwolila sie namydlic i splukac. Wielokrotnie. Prawdopodobnie ekonomia zamknela moja ulubiona zeszloroczna pijalnie soku z marchwii/selera/buraka. Zniknela tez cafe Barista. Dobre espresso tam mieli. Wszystko sie zmienia. Tylko ciagle zmiany sa stale :). Nasza loteria pecznieje. Czterdziesci milionow obecnie do wziecia. www.powerball.com Dzien zapowiada sie pogodnie i slonecznie. I takiego dnia Wszystkim zycze. Ole! m. 6:44/slonecznie. Temat: Dzisiejki na schyłek lata, zastępstwo... Jou, dziekuje za troske, postaram sie dobrze bawic. Waliza spakowana,ledwie sie zamknela. Chlop moj jeszcze jej nie widzial,takiej pekatej i ciezkiej ,bedzie pewnie plakal,ze nie udzwignie. Taki to pozytek z chlopa )) Popoludnie spedzilam u sasiadki(Ormianki) na pysznym obiedzie,potem kawie i torcie. Ormianie pod wzgledem przyjmowania gosci przypominaja Polakow,nie wypuszcza cie poki masz jeszcze sile jesc i pic. Jestem po prostu obzarta do niemozliwosci. Jutro jeszcze na urodziny do drugiej sasiadki,Holenderki. Nie spodziewam sie tam zadnego jedzenia poza plackiem sliwkowym upieczonym dzis przeze mnie dla niej w prezencie Milego wieczoru Temat: coś z różą Placek krolewski z roza Ciasto- Z 2 jajek, 1/4 szklanki miodu/3 lyzki/, 15dkg cukru, 5dkg tluszczu, 1/2 kg maki, 1 lyzki smietany i 1 lyzeczki sody oczyszczonej zagniesc ciasto/jak na pierogi/. Podzielic na 3 rowne czesci, upiec kazdy placek osobno/ja uzywam takiej szklanej brytfanki 26x39cm/. Masa- Z 1 litra mleka odlac 1 szklanke i zagotowac reszte. Do gotujacego sie mleka wlac 1 szklanke mleka wymieszana z 7-8 kopiatymi lyzkami grysiku, gotowac na malym ogniu 5 min, ostudzic/ma byc geste/. Mikserem ubic 3 zoltka i 25 dkg masla, 20dkg cukru i wanilie, do tego wmiksowac mase grysikowa. Dobrze ostudzic w lodowce. Przekladac warstwami-dolny placek wysmarowac roza/lub jak sie nie ma to powidlami sliwkowymi/, nastepnie pol masy, placek, reszta masy, ostatni placek. Nalezy trzymac w chlodnym miejscu i koniecznie zrobic dzien wczesniej. To jest moj popisowy placek, okropnie wszystkim smakuje, to chyba przez ta zupelnie tu nieznan roze! Chociaz czasem martwie sie, zeby sie komus cos nie stalo od tych surowych zoltek/u nas niestety bywa salmonella/. Co do wody rozanej to kiedys przez przypadek kupilam/byla tez woda pomaranczowa/, a tu sie okazalo, ze ona oprocz zapachu nie ma zadnego smaku. Zuzylam ja powoli dolewajac do jakis slodkich deserow, np. rice pudding, itp. ale niestety nie mam pojecia co robia z nia ci co ja wymyslili. Temat: PIERWSZE CIACHO Moim pierwszym ciastem był placek ze śliwkami, który Ty również możesz upiec teraz zimą, korzystając z mrożonych śliwek (przed położeniem śliwek na ciasto nie trzeba ich rozmrażać). :) Placek ze śliwkami-moje pierwsze ciasto: Utrzeć kostkę margaryny, stopniowo dodać szklankę cukru, 6 jajek (po jednym całym jajku), 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego-ciasto powinno być półgęste. Włożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a na wierzch położyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Przepis ten mam już długo, pochodzi z "Płomyka", który wychodził przed laty. :-) Zawsze korzystam z niego w sezonie śliwkowym i już nieraz musiałam dawać ten przepis, bo placek bardzo smakował.:-) Pozdrawiam! bajeczka04 Temat: Czy pieczecie swoje ciasta? Bardzo łatwy placek z orzechami -w sam raz na zimowe dni; 3 szkl maki 2 całe jaja i żółtko 25 dkg masła opakowanie proszku do pieczenia /18g/ 8 łyżek cukru /można mniej/ 2 łyżki śmietany. Wyrobić ręką w misce ,podzielić na dwie części i wyłożyć dwie średniej wielkości blachy. Jeden placek pieczemy bez niczego na złoty kolor w temp ok 200 Na drugi placek szykujemy masę ; do rondelka wkładamy 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 30 dkg pokruszonych orzechów włoskich /wkładam do foliowego woreczka i wałkuję/ 1/2 szkl cukru można dodać ze 2 łyżki kakao i rozgrzewam to na półpłynną masę . Wylewam na surowy placek i na jakieś 25 min do piekarnika . Na pusty placek wykładam słoiczek powideł śliwkowych i na to układam upieczony z orzechami. Po ostudzeniu można go długo trzymać w lodówce .aga Wylewam na placek i do piekarnika Temat: ciasto ze śliwkami- proszę o przepis PLACEK ZE ŚLIWKAMI 1 kg śliwek węgierek 5 jaj 20 dkg masła 30 dkg cukru łyżeczka amoniaku w proszku paczka cukru waniliowego 35 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, osączyć, osuszyć, usunąć pestki nadkrawając wzdłuż każdą śliwkę. Masło utrzeć wałkiem w donicy na śmietanę lub ubić przystawką robota do wyrabiania ciasta. Gdy masło nabierze konsystencji gęstej śmietany, ucierać lub ubijać dalej dodając po jednym jajku i po trochu cukru. W końcu dodawać stopniowo przesianą mąkę przenna i ziemniaczaną. Połączyć ciasto z cukrem waniliowym i amoniakiemwymieszanym z wodą, wyłożyć do wysmarowanej masłem płaskiej blachy. Placek pokryć równomiernie połówkami śliwek przekrojonymi stronami do góry układając je równymi pasami i wciskając je lekko w ciasto. Placek upiec w lekko nagrzanym piekarniku. Zrumieniony placek wyjąć i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z utłuczoną wanilią lub cukrem waniliowym. Gdy lekko przestygnie, pokroić w kwadraty, ułożyć na półmisku. Podawać na ciepło lub na zimno. Podoba mi się, że dają tak specyficzne zalecenia. Temat: Jaki sos do plackow ziemniaczanych? Jestem wielka wielbicielka plackow ziemniaczanych! Najbardziej smakuja mi zrobione w ten sposob: dobrej jakosci ziemniaki (biale, maczyste) scieram na tarce na najwiekszych oczkach, dodaje make ale naprawde malo (na 4-5 duzych ziemniakow ok. 2 lyzek), i troche soli. Jajko dodaje tylko wtedy jak po wymieszaniu masa nie jest spoista. Po usmazeniu kazdy placek sklada sie z tysiaca jakby malutkich fryteczek - to dzieki temu utarciu na grubej tarce. Podaje je w takich kombinacjach: - posypane cukrem, - posmarowane powidlami ze sliwek wegierek, - posmarowane ketchupem, - polane sosem tzatzyki a obok salatka pomidorowa, - z sosem a la mexicana (kupuje mix meksykanskich fasolek bonduelle w puszce i gotuje je z przecierem pomidorowym i ostrawymi przyprawami, potem nakladam na placki), - polane gesta smietana (ostatnio sprobowalam orygnialnej smietany przywiezionej z Ukrainy, byla taka ze mozna ja bylo nozem kroic a jaka pyszna!) Jak mam wiecej czasu to do masy ziemniaczanej dodaje przed usmazeniem lekko podsmazone i pokrojone pieczarki. A juz mistrzostwem w smaku sa te placki z wkladka z pieczarek, kosteczek boczku i ostrym zoltym serem stratym na tarce, do tego troszke majeranku i na patelnie. Wszystko razem sie pieknie zasmaza a ser dodaje super smaczku (fakt, ze potem trzeba rapaholin zapodac bo baaardzo ciezkostrwane ale pycha) :-) Temat: Kto zna przepis na MIODOWNIK? A ja mam troszkę inny przepis, też jest wspaniały. Ciasto: 65 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru 1 żółtko 10 dkg miodu 10 dkg masła 2 całe jajka 2 łyżki śmietany Wszystkie składnik razem zarobić, podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Masa grysikowa: 1/2 litra mleka 6 łyżek grysiku 3 żółtka Szklanka cukru pudru kostka masła odrobina kwasku cytrynowego kieliszek wódki Grysik namoczyć jeden dzień wcześniej w mleku. Na drugi dzień wyprażyć grysik z mlekiem w kąpieli wodnej, tak aby był bardzo gęsty, Przetrzeć go przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać żółtka, dodawać po trochu wyprażonego grysiku. Na końcu można dodać rozcieńczony kwasek cytrynowy(w minimalnej ilości wody), oraz alkohol, jeśli oczywiście ktoś lubi, wg mnie masa jest wtedy smaczniejsza. Upieczone placki posmaroawć powidłem śliwkowym, na to nałożyć masę grysikową, położyć następny placek i również popsmarować powidłem i nałożyć masę grysikową. Na kolejny trzeci placek można zrobić polewę czekoladową. Placek jest gotowy do zjedzenia na następny dzień. Rozpływa się w ustach. Temat: Placek drozdzowy ze sliwkami (wegierkami) z lukrem Placek drozdzowy ze sliwkami (wegierkami) z lukrem Moja mama wiele lat temu piekla taki placek. Przepis na ciasto pewnie banalny i te sliwki gesto na nim ulozone dziurka po pestce do gory. Najwazniejsza jednak byla polewa/lukier (?), ktory slodycza rozplywal sie po placku i laczyl sie w tych dolkach z sokiem ze sliwek, co sprawialo, ze calosc byla wilgotna. Pamietam, ze mama gotowala ten lukier na bazie ze smietany. Wyblakly i poplamiony przepis byl starannie przechowywany, bo mama bez niego ani rusz... To bylo dawno temu. Czy ktos pamieta podobny przepis na lukier, albo caly placek? Temat: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... SUGAR!!!!!!!!!! Placki ziemniaczane z cukrem?.. Na gorąco?.. Z patelni?.. ALEŻ OCZYWIŚCIE!!! :) Dziś, kiedy sam jestem dziadkiem... no dobra, bez przesady, ale dziś mając lat 32, preferuję placki ziemniaczane starte z cebulą i pokryte kwaśną śmietaną. Ale zaczynałam od placków Babci posypanych cukrem albo posmarowanych powidłami śliwkowymi. Do dziś dnia uważam je za rozkosznie pyszne, chociaż już ich tak przyrządzonych nie jadam. Kiedy byłam we Francji, skazano mnie (przez aklamację!!) na wykonanie jakiejś polskiej potrawy. Zrobiłam placki. Kierowałam się tym, że akurat mieliśmy w domu dżem z jeżyn świeżo przez nas przetworzony :) I co się okazało? Placki z dżemem z jeżyn okazały się świetne (polecam!!). Ale jeszcze bardziej smakowały ZAMIAST normalnych ziemniaków - do mięsa z surówką etc. Dla mnie wtedy to było nienormalne (1990). A teraz? Ziemniak to ziemniak, nieważne, w jakiej postaci... Temat: ciasto przekładane masą z kaszy manny Kreparz To moje ukochane ciasto. KREPARZ CIASTO: 1/2 kg maki 1 szklanka cukru 4 czubate łyżki miodu 2 czubate łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki gęstej śmietany MASA: 1 litr mleka, Ok. 10-12 łyżek kaszy manny ½ kostki masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy Słoik powideł śliwkowych 1 szklanka ponczu (herbata + alkohol) polewa czekoladowa (czekoladowa rozpuszczona w kilku łyżkach mleka) Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na cztery równe porcje, wyklejać każdą część osobno (bo rozwałkować raczej trudno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec każdą placek w tem.200 st.c, około 10/15 min. Ostudzić. Wsypać kaszę do zimnego mleka i cały czas mieszając ugotować na gęsto. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać kaszę mannę. Każdy placek smarować ponczem i przekładać: 1 placek, powidła, 2 place, krem, 3 placek, krem, 4 placek, polewa czekoladowa. Odstawić na noc w zimne miejsce. Najlepsze jest kilku dniach (jak jeszzce będzie). Temat: W sprawie piernika Apolki - dla doświadczonych Ja nie mam problemu z wyciągnięciem ciasta piernikowego z garnka. 3-4 dni przed świętami wyciągam ciasto, dzielę na 2 części, trochę rozwałkowuję, a potem przekładam na blachę i dociskam palcami do brzegów. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu wyciągam z blaszki i to samo robie z drugim plackiem. Po ostygnięciu drugiego placka podgrzewam konfiturę śliwkową, dodaję do niej bakalie i jakiś alkohol (rum, amaretto) i rozsmarowuję to na jednym placku, a na to drugi placek. Przykrywam papierem i obciążam grubą książką. W wigilię polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi. Piernik jest miękki i można go od razu wtedy jeść. Temat: piernikopiekacze (Apolki) - koleino odlicz piernikopiekacze (Apolki) - koleino odlicz niniejszym melduję, iż wypiekłam dziś 7 placów wielkości 30x21cm wg przepisu Apolki 1. 4 placki przełożyłam powidłami śliwkowymi z figą, potem powidła się skończyły, więc reszta czeka jutra coby się przekładać dalej - jak dokupię powideł. 2. z tych przełożonych zrobiłam 1 cały piernik, czyli ciasto+powidła+ciasto+powidła+ciasto; oraz poczętek drugiego, czyli ciasto+powidła+ciasto - na to ma pójść jeszcze jedna warstwa powideł i ciasta. 3. Ostatni placek zamierzam przekroić na 3 części i przełożyć powidłami wcześniej nasączywszy placki alkoholem - jeszcze tylko nie wiem jakim, bo krupniku nie mam. Nic innego nie przychodzi mi do głowy - wiśniówka?, miód pitny? rum? poradzicie coś? A sam piernik? - jak już poprzekładałam (prezekładałam ciepłe jeszcze placki ciepłymi powidłami i jeszcze ciepłe poszło do folii alu), to odkroiłam brzegi na równo i tymi resztkami się zajadamy - piernik jest mocno pikantny, pyszny w smaku inny całkiem niż moje pierniczki (te co to ich 1000 piekłam) A jak Wam idzie pieczenie Apolkowego piernika? Pozdrawiam Alana Temat: szybki placek z mrożonymi sliwkami szybki placek z mrożonymi sliwkami Mam prosbę rozmrażam lodówkę i znalazłam jeszcze zamrożone śliwki.Czy może mi ktos podrzucić sprawdzony przepis na placek zowocami,ale żeby można było wrzucić śliwki mrozone.Trochę się spieszę .Jutro wyjeżdząm ,tak że placek -jeszcze dziś trzeba zrobić.Z góry dzięki .Mam nadzieję że ktoś coś napiszę to do nocy zrobię.szkoda śliwek:( Temat: Upiekłam piernik Wg przepisu Apolki Upeikłam jeden duży placek pod koniec zeszłego tygodnia, na próbę - pokroiłam na trzy kawałki - trzy warstwy przełożone powidłami śliwkowymi z Łowicza. Wczoraj odkroiłam kawałek - wyszedł pyszny, choć trochę jakiś suchy :( Wczoraj postanowiłam upiec następny placek (bo ten pierwszy miał iść na imprezę do firmy) i ... niestety porażka. Powinnam się domyśleć, że pieczenie po całym popołudniu lepienia uszek i pierogów to już nie jest najlepszy pomysł ;) Mój kapryśny piekarnik przypalił mi jedną stronę piernika więc część wylądowała w koszu. Reszta wyszła jakaś krzywa i nijak nie chce się równo dać obciążyć ;) Tak więc pierwszy wypiek nie zostanie wydany na pożarcie współpracownikom, drugi będzie mniej reprezentacyjny na czas poświąteczny. A w lodówce zostało jeszcze ciasto na jeden wielki placek, który zamierzam upiec w późniejszym czasie, aby przypomniał mi w styczniu Święta :) Temat: do tych co w piątki bez mięsa A ja ostratnio zrobiłam placki na słodo tzw racuchy .Na cztery osoby :dwa kefiry duże do tego wsypuje mąkę łyżeczkę sody troszke soli i mieszam konsystencja tak jak na naleśniki -nawet troszkę bardziej gęstsza i do tego daję jeszcze ze trzy łyżki konfitur ze śliwek mieszam i kładę łyżką placki - dwie łyżki ciasta to jeden placek .Po upieczeniu posypać cukrem.Można zrobic też tak że zamiast konfitury dać pokrojone w kostkę jabłka i cynamon ale ostatnio bardziej nam smakuje ze konfiturą . Temat: Jakie śliwki do placka kruchego zimą? Jakie śliwki do placka kruchego zimą? Mam fajny przepis na kruchy placek ze sliwkami i chcialabym go upiec w najblizszym czasie. Wiadomo, ze najlepiej smakowalby ze swiezymi owocami, ale teraz oczywiscie szans na takowe nie ma. Czy wobec tego mozna uzyc np sliwek mrozonych? Czy to bedzie dobrze smakowalo? I czy klasc takie zamrozone czy dopiero po rozmrozeniu? pozdrawiam Temat: Ach ten dzień w kolorze śliwkowym. Ach ten dzień w kolorze śliwkowym. to z jakiejś starej piosenki,ale dzień u mnie pod znakiem śliwki.kolezanka przywiozla w duzych ilosciach.podjadamy a kompot sie gotuje i jeszcze bedzie placek.kot tez ma radoche bo bawi sie sliwka jak pileczka :))wiec jest dzien w kolorze sliwkowym-pozdrawiam :)) Temat: SWIATECZNE przepisy... ciasto: 4 szklanki maki, 1i1/2 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 6 zoltek, 1 opakowanie/16g/ proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego. do przelozenia: 1 szklanka cukru, 6 bialek, 1 opakowanie kremu karpatkowego, 1 sloik(250ml) powidel sliwkowych, 20 dkg luskanych orzechow wloskich, 100 g wodki. 1. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto jak na makaron, podzielic je na pol i wylozyc nim dwie identyczne, niskie, prostokatne formy do pieczenia. Posmarowac powidlami sliwkowymi. 2. Bialka ubic ze szklanka cukru na sztywna, blyszczaca piane. Nalozyc ja na powidla, posypac posiekanymi orzechami. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 3. Wedlug przepisu podanego na poakowaniu przygotowac krem karpatkowy, wlac do niego dodatkowo alkohol. 4. Na pierwszy placek nalozyc krem karpatkowy, nakryc drugim, odwracajac go uprzednio warstwa orzechowo sliwkowa do dolu i polac polewa czekoladowa. Temat: Swiateczne ciasta okrągły makowiec z tortownicy:) Co roku przypominam, że makowiec nie musi mieć tradycyjnego kształtu, jeśli ktoś boi się zaryzykować estetyczną klęskę. Ja się bałam, więc podchwyciłam pomysł z wykorzystaniem całej powierzchni blaszki. Tortownica okrągła śr.30 cm, ciasto drożdżowe z 0,5kg mąki. Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części - dwie takie same i jedną nieco mniejszą - będziemy formować z tego trzy placki, dwa większe, jeden mniejszy, mniejszy będzie środkową warstwą. Jedną z dwóch większych części ciasta (placek) układamy na dnie tortownicy od brzegu do brzegu, smarujemy białkiem, układamy połowę maku (ja puszka bakalland) zostawiając wolny pasek dookoła jak w pizzy, smarujemy białkiem, kładziemy mniejszy placek ciasta zostawiając dookoła wolny pasek z makiem, smarujemy białkiem, kładziemy drugą połowę maku zostawiając dookoła wolny pasek ciasta przy bokach blaszki (jak w pizzy), smarujemy białkiem, kładziemy drugi kawałek ciasta od brzegu do brzegu tortownicy, smarujemy białkiem z żółtkiem, albo tylko żółtkiem. Po upieczeniu kroimy tak jak tort. W każdym kawałku jest mak układający się w kształt dużej litery "U". Nic się nie rozwala, nie rwie. I te tortowe kawałki nie odbiegają wizualnie od klasycznego kształtu makowca, a ryzyko mniejsze:)) Zamiast maku można wykorzystać powidła śliwkowe:) Temat: placek ze śliwkami - jak? placek ze śliwkami - jak? Mam straszną ochotę upiec placek ze śliwkami!!! szukałam w wyszukiwarce, ale nie moge znaleźć... podajcie mi proszę jakiś prosty przepis... (kiedyś znałam, ale zgubiłam;))) jeszcze jedno pytanie: czy mogę do niego użyć jakichkolwiek śliwek czy tylko węgierki się nadają??? Temat: ciasto ze śliwkami No to podaje, bo znalazlem Ciasto: 10 g drożdży, 100 g ciepłej wody (mleka) 250 g mąki, jajko, 25 g, masła, szczypta soli łyżeczka cukru Nadzienei 25 g masła, 25 g bułki tartej, 50 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 40 dag śliwek, jajko ¼ l śmietany Wyrobić klasyczne ciasto drożdzówe (czyli najpierw rośnie zaczyn drożdżowy) później zrobić ciasto i niech wyrośnie *2. W trakcie rośnięcie ciasta, na rozgrzanym maśle przyprażyc bułkę tartą. Połowę drobno zmielonych orzechów wymieszać z 25 g cukru i usmażoną bułka . Ciasto podzielić na dwie częsci. Obie rozwałkować na okrągły placek (ok. 30 cm). Na blasze położyć 1 placek, i położyć masę z orzechów i bułki (zostawiajac jakieś 2 cm wolnego brzegu),. Na to położyć przepołowione wydrylowane śliwki Całość przykryć drugim plackiem – brzegi posmarować masłem i podwinąć dookoła tak by zamknąć całe ciasto. Smarujemy wierzch białkiem i odstawiemy na 15 do podrośnięcie, a później pieczemy w temp 220 stopni przez ok. 25 min. Zostawić do wystygnięcia. Ubic śmietanę z pozostałym cukrem oraz orzechami. W środku ciasta wywiercić dziurkę i napełnić śmietaną (strzykawką albo rekawem do kremów) ja nie dodaje do smietany tych orzechow, bo pozniej kijowo sie to przepycha przez strzykawki. Po prostu od razu wszystkie mieszam. aha - sliwki powinny byc z tych twardszych (ale slodkich) Temat: ZEBRANIE KLUBU NR 75 -- Bez tematu.... placek drozdzowy bez tematu:) jako antytalent absolutny cukierniczy, zwykle nie odbieram ludziom chleba i korzystam z oferty punktow wykwalifikowanych zwanych cukierniami. ale od wczoraj cos za mna chodzilo... odganialam, robilam zaslony dymne... baaaa nawet w lustro zernelam... i nic! dalej chodzilo... marzenie o ciescie - koniecznie drozdzowym!!! dzisiaj moja sasiadeczka sabotazystka, ktora umie jak nikt przewidziec moje leki i marzenia... przyniosla mise (bo miska to jest mlodsza siostra tego) sliwek! sliwki wegierki dojrzale, pachnace... az sie prosily... do placka drozdzowego:)))) tak wiec... ksiege kucharska otwarlam na stronie w indeksie znalezionej... odkrylam po raz sto siedemdziesiaty siodmy, ze nie mam wagi kuchennej, wiec bedzie odmierzanie kubkowe, w tym samym czasie odkrylam, ze nie wiem ile wazy kubek cukru (nigdy nie wiem!!!) - wsypalam kubek - mialam wsypac 100-150g - mysle, ze wystarczy?:) a w chwili obecnej do moich nozdrzy dociera zapach.... aaaaach... zapach... placka drozdzowego ze sliwkami:)))))))))) STRESZCZAJAC: zapraszam szanownych klubowiczow na ciacho!:) a.:))) Temat: ciasto ze śliwkami Placek ze śliwkami [trochę podobny do przepisu kiki]. 1 1/4 szklanki mąki 8 łyżek cukru 13 dag masła lub margaryny 3 całe jaja 1 łyżwczka proszku do pieczenia ok. 1 kg śliwek, cukier wanilinowy, cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać, dodając po łyżce cukru i po 1 całym jaju. Pod koniec ucierania dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Ułożyć na nim połówki śliwek [przecięciem do góry, aby ciasto nie zamokło] i powciskać w ciasto. Piec ok. 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciasto jest również bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Zyczę smaczne i pozdrawiam - Maria Temat: Placek ze sliwkami Witam A jednak można upiec placek drożdżowy ze śliwkami. Oto proporcje: 3 i 1/2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 15 dag masła lub margaryny 5 dag drożdży 2 całe jajka + 3 żółtka 1 szklanka mleka szczypya soli olejek lub cukier wanilinowy cukier buder do posupania 50 dag śliwek Na kruszonkę: 1/2 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Sporządzić rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Odzielić żółtka od białek. ZOLtka utrzeć z cukrem, solą i olejkiem wanilinowym. Białka ubić na pianę. Wyrośnięty rozczyn wlać do do przesianej mąki. dodać utarte żółtka i białka. PoLAczyć wszystkie składniki, a następnie dodać roztopione ciepłe masło. Wyrabiać ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Nakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej cułką tartą formy. Wierzch ciasta posmarować jajem, rozłożyć gęsto odpestkowane śliwki [skórką do ciasta]. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 st. przez ok 45 minut. Zyczę udanych wypieków i pozdrawiam - Maria Temat: Piernik na święta Ja w okrągłej tortownicy śr. 30 cm. Z tej porcji wychodzą dwa placki. Po upieczeniu jak tylko placek się lekko schłodzi trzeba go przeciąć na dwa i dać w środek np. (staropolskie) powidła śliwkowe, do których ja daję łyżkę od zupy rumu. Wchodzi słoiczek od dżemu. Tylko trzeba pamiętać o cięciu jeszcze ciepłego (letniego) piernika. Za pierwszym razem zostawiłam cięcie do drugiego dnia i musiałam piłować jak kawałek drewna:)) Dostaję ataku śmiechu na samo wspomnienie:)))) Oczywiście wtedy wesoło nie było, bo ugrzęzłam w tym cięciu koszmarnie. Po 5-6 dniach pierniki zawinięte w ściereczkę robią się miękkie. Chyba lepiej je piec na 5-6 dni przed zjedzeniem. Albo zależy to od wilgoci nadzienia i pomieszczenia, w którym się je przechowuje. Temat: Upiekłam piernik Wg przepisu Apolki uff piekę od rana, już tylko przełożyć. Miałam dwie porcje ciasta i wyszło mi 8 placków grubych na 2,5 cm (a nawet więcej) każdy. Na jeden piernik wystarczą zdecydowanie 3 placki, i tak będzie strasznie wysoki. Więc chyba udało mi się trzy pierniki z 2 porcji zrobić. P.S. Czym się różni dżem śliwkowy od powideł? Temat: Jakie śliwki do placka kruchego zimą? Nazywa sie to cynamonowy placek ze sliwkami. Jeszcze go nie robilam ale po przeczytaniu przepisu dla mnie brzmi zachecajaco.... Oto on: Składniki: Składniki na 12 porczi: 80 dag śliwek 1 i 1/2 szklanki mąki 8 płaskich łyżek masła lub margaryny 6 czubatych łyżek cukru 4 jajka 1 pojemnik (20 dag) gęstej kwaśnej śmietany 5 dag pestek słonecznika 2 łyżki rumu 2 łyżki płynnego miodu otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do piecŚenia 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu tłuszcz do formy Wykonanie: Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę, wbić 2 jajka. Ucierać tak długo, aż będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Zmieszać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, prŚesiać d masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać składniki. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 24 cm), napełnić ciastem. Umyć śliwki, naciąć, usunąć pestki. Ułożyć owoce na cieście. Utrzeć pozostałe jajka z 2 łyżkami miodu i otartą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną, polać ciasto. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Po 30 minutach posypać ziarenkami słonecznika. Opruszyć cukrem pudrem. Pozdrawiam PS Jesli zrobisz go wczesniej niz ja, daj znac jak smakowalo :) Temat: Obiady - przyklady Obiady - przyklady Tłuszczowe- do kazdego dania podaje miche surowizny- sałaty, pomidora, itp.z vinegret lub sosem majonezowym 1.filet z kurczaka krojony w paseczki, doprawiony, smazony na oleju- taki gyros do tego tzatziki 2. ryba smazona bez panierki lub w jajku , parmezanie,płatkach migdałow 3. ta sama ryba zapieczona pod uduszonym szpinakiem i z mozarella 4.ser camembert w jajku i platkach migdałowych na gorąco 5.pieczony kurczak , kaczka, bez skóry 6. kotlet z piersi kurczaka w migdałach lub saute 7. zupa chinska(przepis w watku nt. zup) 8.bigos 9.placki z cukinii 10."ratatuj" (z cukini, papryki, pomidorów i cebuli) 11. łosos pieczony z sosem koperkowo -czosnkowym Weglowodanowe 1. nalesniki mm na słodko z musem jabłkowym lub sliwkowym, rabarbarem 2. nalesniki mm z warzywami 3.placki z jabłek 4.spagetti lub makaron razowy z sosem pomidorowym i warzywami(bez tluszczu) 5.ryz z jabłkami i cynamonem 6.ryz z grzybami Jesli ktos bedzie chcial przepis na ktores danie, to podam. Temat: PRZEPISY SWIATECZNE Oto przepis na moje ulubione świąteczne ciasto MIODOWNIK Ciasto: 50 dag mąki, 1 kostka masła, 20 dag cukru pudru (czy w Irlandii takowy sitnieje?), 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sody oczyszczonej. Oraz: 20-30 dag posiekanych orzechów włoskich (niezbyt drobno), 10 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu. Masa: 1 budyń śmietankowy ugotowany z mniejszą ilością mleka, z dodatkiem 15 dag cukru pudru; 30 dag masła, powidła śliwkowe. Składniki ciasta połączyć, zagnieść, podzielić na 3 części, odstawić na 30 min do lodówki. Jedną część rozwałkować na blasze i upiec w temp. 180 stopni, potem drugą część tak samo. Obie części pozostawić do ostygnięcia. Na blasze rozwałkować trzecia część, ale zanim wyląduje w piekarniku, trzeba pokryć ją równomiernie podsmażonymi w rondelku z miodem i masłem orzechami. Upiec. Masa budyniowa - zimny budyń utrzeć z masłem. (można dodać coś w rodzaju Advocata - może Irish cream - masa będzie wyraźniejsza w smaku). Dwa placki (te bez orzechów) posmarować najpierw powidłami, potem przełożyć masą budyniową, na wierzch położyć placek z orzechami. Przykryć folią i wstawić do lodówki. To ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy już jest miękkie i pyyyycha! Ja je piekłam w Polsce na największej możliwej powierzchni i znikało bardzo szybko Temat: Sliwki wegierki pomocy ! Placek kruchy albo placek drozdzowy ze sliwkami. Kruchy zawsze sie udaje. Ciasto jak w moim przepisie na spod pod szarlotke (mozna dodac pol lyzeczki proszku do pieczenia. Na gore wylozyc polowki sliwek, posypac cukrem troche i do pieca. Drozdzowy jest troche bardziej skomplikowany. Chcesz przepis? Temat: Indyjskie placki PAPAD W papad nic sie nie zawija, one maja byc chrupkie wlasnie. Papad je sie jak juz ktos wspomnial jako przystawke, najczesciej z cebula, czatnejem sliwkowym albo mietowym. Papad lamie sie i maly kawalek nurza sie w sosie. Prawde mowiac w naan tez sie nnie zawija tylko podaje sie to do glownego dania, urywa kawalek, formuje cos w rodzaju rozka (jeden kes) naklada do srodka lyzka potrawe i wklada do ust. Jedyna zawijana rzecza, ktora przychodzi mi w tej chwili do glowy z repertuaru indyjskiego sa placki (sklerora nie boli) wykonane z rozdrobnionych sfermentowanych ziaren daal i ryzu. W srodek wklada sie zazwyczaj farsz na bazie ziemniakow i macza w sosie kokosowym. Pozdrawiam, S. Temat: Przepis na pyszne ciasto Albo Snikers: 4 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, niepełna szklanka cukru, 5 żółtek, kostka margaryny, 1 łyżka śmietany. Zagnieść ciasto, podzielić na pół. Na surowe placki wyłożyć powidła śliwkowe. Ubić pianę z niewielką ilościć cukru, posmarować na każdy placeki posypać włoskimi orzechami. Wstawić do pieczenia. Masa: 1 puszkę skondensowanego, słodzonego mleka gotować 2 godziny. Ostudzić. Utrzeć z kostką masła. Masę podzielić na pół. Posmarować jeden placek. Przykryć drugim i posmarować pozostałą masą. PYCHA Temat: Zachciało mi się bajaderki Ja robię tak: 50 dag mąki kost. masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 5 łyżek dowolnego dżemu 9najlepiej czarna porzeczka, mogą taż być powidła śliwkowe) bakalie kieliszek rumu lub olejek rumowy Mąkę z proszkiem przesiać na stolnice, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Wyrobić, upec 2 placki. Jeden jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, szkl. mleka i rum, utrzeć na jednolitą masę. Spodni placek posmarować dżemem a następnie masą. Smacznego. Musi wyjść. Temat: jakie jest najlepsze ciasto na placek ze sliwkami? Ciasto ze śliwkami mojej Mamy Proszę bardzo, wychodzi fantastyczne, chociaż nie jest to klasyczny placek ze śliwkami: Składniki: 4 jajka kostka margaryny Kasia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy, proszek do pieczenia cukier puder cytryna jogurt lub śmietana gęsta maka Półtora kilograma śliwek "mieszaniec", lub węgierek. Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Jajka , margarynę i cukier i cukier waniliowy ucierasz mikserem przez 6 min. Dodajesz ok . pół kilograma mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Łączysz mikserem. Dodajesz jogurt i mieszasz mikserem Ciasto powinno być dosyc gęste. Jeśli za rzadkie dajesz trochę mąki, a jeśli za gęste dodajesz jogurtu lub śmietany. Ciasto wylewasz i rozprowadzasz równo na blasze i ukladasz śliwki. Ja wciskam w ciasto to wetdy po upieczeniu ich nie widać i można lepiej polukrować. Można położyć lekko, to wtedy po upieczeniu są na wierzchu. Wkładasz do ciepłego pieca i pieczesz w tem.180 stopni ok 45 min do 1 godz. Po ochlodzeniu lukrujesz Ok. pół szklanki cukru pudru i kilkanascie kropli cytryny ucierasz 1 minutę łyżeczką w kubku do połączenia.Nie może być za rzadkie bo wsiąknie w ciasto.Musi sie swobodnie dać rozsmarować na cieście. Smacznego Temat: Grudzień 2004 - epizod IV popełniłam ciasto Kasiu Ty wczoraj robiłaś babeczki z jagodami a ja placek ze śliwkami. Przepis wyciagnęłam z magazynu "Kuchnia" nr 9/2002 Placek biszkoptowy: 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 9 łyzek oleju, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 60 dag śliwek ęgierek bez pestek; do przygotowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodajac porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać olej, mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto włozyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Temat: powidla sliwkowe Resztę wypestkowanych śliwek możesz zamrozić, jeśli oczywiście zabraknie Ci słoików- wersja dla leniwych Zimą możesz upiec placek, albo zrobić kompot(wersja dla podwójnie leniwych Ja mam jeszcze ubiegłoroczne(sic!) mrożone czereśnie, a podobno czereśni się nie zamraża Temat: WIELE DZIECI I INNI z życia rodzinnego i placek ze śliwkami jeszcze coś z z zycia rodzinnego. Jak sobie to złozyłam, to śmiesznie wyglada, choć aż tak mi nie było do śmiechu. W sobotę rano na komendę: kto do sklepu? młodzież tak sie pogrążyła w kłótniach kto to ma być, że maż się zdenerwował i sam poszedł, po południu na hasło kto do sklepu? młodzież pogrązyła się w kłótniach, bo wszystcy chcieli iść i z wrazenia nie mogli ustalić, kto w końcu, (broń Boże nie pójdę z nim). Zdenerwiowałam się i poszłam sama. W niedzielę rano Jaś wstał pierwszy i bez szemrania poszedł - bo będzie z tych kupionych rzeczy ciasto. Kupił: zamiast mąki krupczatki zwykłą, zamiast margaryny "Kasia" masło, sliwek zapomniał . A przepis na łatwy i smaczny placek ze śliwkami jest taki: 3 szklanki mąki krupczatki 2 łyzeczki proszku do pieczenia, płaskie 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka cukru do białek 1 margaryna (może być "Kasia") 1 kg owoców - dobre sa śliwki, moga byc też inne mąka+ proszek + cukier + margaryna - posiekać dodać żółtka, zagnieść niewielki kawałek, około 1/4 lub mniej ciasta wsadzić do lodówki resztą wyłożyć blachę (na pergaminie - nie będzie przylegało, bo owoce puszczą sok) na ciasto owoce - wydrylowane białko ubijamy na sztywno, dodajemy szklanę cukru wykładamy warstwą na owoce ścieramy pozostałą część ciasta z lodówki tarka na wierzch wkladamy do pieca - 180 st., 90 min smacznego Temat: sezon na węgierki i najlepsze kruche ciasto sezon na węgierki i najlepsze kruche ciasto Robiłam ciasta ze śliwkami wg różnych przepisów (również wiele z tego forum). Przyszedł kolejny sezon węgierkowy, a z nim wspomnienie ulubionego placka z dzieciństwa - przepis chyba autorski naszej niezyjącej już Mamy: Placek kruchy ze śliwkami 250 g mąki 15 g drożdży 150 g margaryny lub masła 75 g cukru 1 żółtko starta gałka muszkatołowa (1/2 – 1 łyżeczki), ¼ łyżeczki soli. 300-400 g śliwek węgierek Drożdże rozetrzeć w filiżance na sucho z łyżeczką cukru. Wszystkie składniki ciasta posiekać razem nożem, szybko zagnieść, owinąć folią i dobrze schłodzić w lodówce (można zrobić ciasto np. dzień wcześniej). Cienko rozwałkować (0,5 cm), wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę, na cieście ułożyć gęsto w równych rzędach węgierki (połówki lub ćwiartki, przecięciem do góry). Piec około 20 minut w temp. 220 st. (do pięknego zrumienienia). Kroić w małe prostokąty, podać oprószone cukrem-pudrem. Jest tak pyszne, że jednej blaszki nie opłaca się piec, lepiej od razu dwie. Temat: wodnista kupka - objaw alergii? Oj kurcze widzę, ze ślepnę )) Placki gryczano-kukurydziane (moja własna inwencja na bazie innego przepisu) Proporcje przykładowe 2 łyżki czubate maki gryczanej 2 łyżki czubate maki kukurydzienej (łagodzi smak gryki) cukier do smaku - można nie dawać opcjonalnie (powidła śliwkowe (łyżka), suszone morele lub śliwki - te bez siarki z np. z Wąwozowej pokrojone w kawałeczki) Wszytsko to do miseczki/kubka i dolewasz wody tak aby była konsystencja jak na placki z jabłkie, no może troszkę gęstsza. Smazysz na oleju. Moja córka je pochłonęła ostatnio smarowane powidłami. Udaje się je smażyć na patelni mazniętaj tylko olejem, więc nie sa tłuste. Z powidłami jadłyśmy też taki mix: starta dynia i ziemniaki do tego trochę wody, Sinlacu (może być kleik kukurydziany), mąka żytnia razowa i kukurydziana (taka miałam fantazję ) - wszysto tak na oko ), sól do smaku i na olej. Z cukrem lub powidłami - było super )) Kruffa Temat: uwielbiam k*** takie dyskusje A mnie się już we łbie pomieszało ...jak czytałam te wszystkie 3 waciki po ciężkim dniu wypełnionym smażeniem powideł śliwkowych, ale moje zdanie jest następujące: a) Antyka użyła skrótu myślowego pisząc, że "matki wcześniaków mają nasrane we łbach" - powinna była odnieść to wyrażenie do konkretnych wypowiedzi (czyli m.in. tej obraźliwej o DMD i następnej) - wyraziła się nieprecyzyjnie, lawina runęła, było już oczywiście i jak zwykle za późno, przeprosiła, ok, jazda odbywała się dalej, czyli niech żyje specyfika forum :D b) nie uważam, jakoby matki po przejściach miały monopol na obrażanie kogoś, tylko dlatego, że są po przejściach, a ich już tknąć nie wolno, nawet, jak kogoś chamsko obrażają, ponieważ są po przejściach - niemniej należy im się bardzo duża dawka empatii, bo przeważnie piszą poprzez pryzmat emocji. d) nie żałuję, że nie było mnie przez 2 dni na forum ;-) e) polejcie i mnie, nadstawiam kielonek PS. Moje dzieci, jak przystało na dzieci wyrodnej matki, spędziły pierwsze noce swojego życia na oddziale noworodkowym (Szymon również drugą noc), bo matka miała prikaz leżenia przez 24h plackiem. Temat: hit sezonu -dynia, dawac przepisy:) przez Was zaczęłam robic przetwory :)) w spiżarni mam już sok malinowy, powidła śliwkowe, różne musy z jabłek, również z brzoskwinią, a antoninowe ciasto robię niemal co drugi dzień, i niezmiennie znika w kilka minut :) na srodę zaplanowałam placki z dyni :) Temat: Swiateczne ciasta a czy ktoś jadł tort piernikowy ze zwykłą śmietaną kwaśną? Jadłam kiedyś to były zwykłe placki upieczone pojedyńczo w tortownicy z ciasta piernikowego dojrzewającego i przełożone ubitą śmietaną/12%/Przełożony w pierwszej warstwie dodatkowo dżemem ze śliwek.Taki tort robiony dwa dni przed podaniem.Ta śmietana zostanie wchłonięta przez pierniki upieczone.Warto spróbować. Temat: glodny jestem;) Naści Głodomorku :) Ciasto naleśnikowe dobrze jest odstawić na 20 minut przed smażeniem, by odpoczęło. Dodatki do naleśników: prażone jabłka i calvados, biały ser i kogel-mogel, jagody i bita śmietana, banany, rum i karmel, czekolada i orzechy, powidła śliwkowe i cukier puder. Szpinak i gorgonzola, szpinak, żółty ser i cebula, warzywa, sos grzybowy, soczewica... Ciasto I. Naleśnik kruchy 100 g mąki 300 ml zimnego mleka 1 jajko szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła plus trochę do smażenia Wymieszać: jajko, sól, mąkę, następnie powoli dodawać mleko, ubijając. Tuż przed smażeniem wymieszać z rozpuszczonym masłem. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, wlać łyżkę ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć, aż rogi zaczną odchodzić od patelni. Podrzucając, przewrócić placek na drugą stronę i smażyć chwilę. Ciasto II. Naleśnik maślany 60 g mąki 250 ml mleka 3 jajka 75 g roztopionego masła Mąkę przesiać przez sito. Jajka wymieszać z mlekiem i powoli dodawać do mąki. Dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem i smażyć. Ciasto III. Naleśnik elastyczny 200 g mąki 200 g mleka 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju Do mleka dodać mąkę, jajka, wodę, sól i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać olej. Smażyć na gorącej patelni z dwóch stron. Temat: zaklinanie pogody ;))) vicca napisała: > ciepło, ciepło, ciepło.... > ciepło, ciepło, ciepło.... > > i dużo, duzo śliwek! > Bo konfitury trzeba robić! > I na placki ze śliwkami zostawić! > Tylko pamietaj co mi obiecalas z tymi konfiturami. Arek :)) Temat: GAWIARENKA-MARZEC 2005 mira54 napisała: > Kawa wspaniala, placek ze sliwkami pychotka. > Mam straszna ochote na czrewone wineczko, > ale nie mam sie z kim napic. > Pa Proszę.Commandariya-wino z suszonych śliwek do tego sezam w grubych taflach polany'garob syrup"-taki cypryjski syrop klonowy.Smaczności zapomniałem winko w małych kieliszeczkach "mocno kopie" No może Prześwietna Adminka przestanie drukować afisze "WANTED VOGINO55" Wojciech "dożywotni rezydent" hehehe Temat: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? było niebo będzie raj Małpa myśli w to mi graj Bakaliowy Raj: cisto: 300g mąki, 4 jaja, 100g cukru, 300g masła, 3 łyżki smietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 słoika kwaśndego dżemu (śliwkowego , czarnej porzyczki), 250g ulubionych bakalii (najlepiej wyglądają owoce kazdyzowane). Z mąki proszku masła cukru żółtek i śmietany zagniatamy luźne ciasto, dzielimy na 2 części rozwałkowujemy, wkłądamy na blachę smaryjemy połową dżemy, z białek ubijamy pianę i pół jej wykładamy na dżem na pianę wykładamy połowę bakalii, pieczemy około 15 min w temp 180 stop. Z drugim ciastem robimy tak samo. ostudzamy a w między czasie robimy krem na krem 3 szkl mleka, 1 łyzka mąki ziemniaczanej, 4 łyzki cukru, kostka masła, 2 łyżki mąki zwykłej, 1/2 cytryny. w szklance mleka rozrabiamy mąki, resztę gotujemy z cukrem na gotujace mleko wlewamy mleko z makami (gotujemy jak budyń) studzimy. Zimny krem ucieramy z masłem sokiem z cytryny i otartą z niej skórka. Krem wykładamy na jeden placek na bakalie przykrywamy drugom bakaqliami do góry. Smaczne małodsłodkie efektowne ciasto na wszelakie świeta. Na Wielkanoc mozna dodac wiecej zielonych i żółtych bakalii a na 1 maja czerwonych Temat: Wrzesniowe, wrzesniowe obiadki W niedziele zerwalem sliwki ze swojego drzewa. Drzewko ni ebylo pryskane, czyl sa naturalne, choc wiecej niz polowa zostala zjedzona przez robaki, ptaki i wiewiorki. Zebralem tego dwa koszyczki (takie po truskawkach) i trzymalem w lodowkc, zaproponowalem znajomym, ze ja przyniose sliwki a oni reszte i upieczemy placek ze sliwkami, ale mieli ludzi umowionych co dach naprawiaja i nie bylo im to na reke. Wobec tgo postanowilem te sliwki usmazyc czy ugotowac czy co sie z tego robi. Obralem z pestek, anu jednego robaka nie bylo. Wstawilem do plaskiego garnka wlalem dwie szklanki wody i dusilem pod przykrywka. Potem wyczytalem w takim Certo ze na taka ilosc sliwek to tylko jedna szklanka wody. Moje wyszly jak zupa, dodalem cukier - przepis mowil ze 8 szklanek ja dalem tylko 6,5 bo to bylby sam cukier. Wstawilem sloiki do sterylizacj do piekarnika i poszedlem sie przygotowywac do wyjazdu na kilka dni. Myslalem, ze wylaczylem prad z fajerki, ale okazalo sie, ze nie wylaczylem i sloiki sie wysterylizowaly ale sliwki mi wykipialy - pewnie wiecej niz jeden sloik o,375 litra. Przelozylem do sloikow i musialem zmywac kuchenke, az mi sie serce kroilo z zalu ze tyle dobroci sie zmarnowalo. Na szczescie juz po wszystkim - ciekaw jestem jak beda smakowac jak to wystygnie - czy to bedzie jak galaretka czy jak powidla, albo jeszcze cos innego. Temat: Książka Kucharska 2 ))Kiedy spróbowaliśmy Twojego placka już w domu /wiesz, że ukradliśmy dwa kawałki bo na miejscu nam się nie zmieściły/ stwierdziłam, że oprócz śliwek są w nim jeszcze jabłka a mężydło stwierdził, że chyba gruszki. )) Oboje mieliśmy rację. Doskonały pomysł takie połączenie. To ile tych gruszek? Temat: ha! apolke mam! ;) ha! apolke mam! ;) podzielilam na 2 czesci, upieklam z nich dwa placki wielkie, przelozylam wlasnymi sliwkowymi (z bakaliami) , owinelam papierem, sciereczka i czekam ;) z resztek ciasta upieklam pierniczki - pycha, w ciagu 5 minut sie rozeszly ;) dzieki! ciekawe jak piernik... bo pierniczki bardzo smaczne ;) Temat: Zaczynam dietę, możecie zerknąć...? dzięi za odzew.. zamierzam jeść: wieprzowinę, indyka ziemniaki, brokuły, marchew gotowaną, jabłka kaszę gryczną, ryż mąka pszenna (?) ew. do jakichś ciast, placków ziemniaczanych pieczywo chrupkie kukurydziane i ryżowe chleb razowy na zakwasie margaryna rama olivio, nova dżem Łowicz ze śliwek sól woda mogę coś jeszcze..? boję się, że zjadę na wadze, i tak jestem chudzielec od zawsze. po ciąży było trochę lepiej.. Temat: Jak zmiękczyć ciasto z miodem? witam! podam ci przepis na super ciasto miodowe .Po upieczeniu jest kruchutkie i jak przelozysz kremem to mozna je od razu jeść,ale im starsze tym lepsze do tygodnia moze stać: 3 szkl.mąki pszennej 2 duże łyżki miodu(prawdziwego ma lepszy aromat) 1 kostka masła(może byc smarowne) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żołtko 1 łyżka cukru pudru wszystko zagniatasz ,tak żeby dobrze się polączyło. Ja z tego ciasta robię mazurek: pieke trzy cienkie placki każdy po upieczeniu smaruje powidlami śliwkowymi i kremem budyniowym a z góry rozlewam polewe czekoladową i sypie migdałami. Jest pycha i sama potrafiłabym zjeść wszystko. Spróbuj polecam !!!! Temat: 18 września - sobota! Ja tez dzisiejszy poranek zaczelam od gimnastyki - pol godziny rowerka. Na sniadanka oba ten sam zestaw - placek drożdzowy ze sliwkami i kawa. Obiad - maslanka z otrebami i lyzka powidel sliwkowych. Na podwieczorek nic nie bedzie, a na kolacje mam znowu gosci i bułeczki drozdzowe ze sliwkami. Mam szczescie, ze to ja te bułki robie i moge dac tak malo cukru, jak to mozliwe :) Po wczorajszym obzarstwie - waga nadal 59,9 M. Temat: Czwartek przedjesienny :)) Czwartek przedjesienny :)) czyli wrześniowy jakoś stary mi się zółwił i stąd nowy, śliwkowy i gruszkowy słoneczny, ale nie gorący miły (jednym słowem) czwartek witam i częstuję plackiem ze śliwkami ) a sama do domowych obowiązków uciekam do potem ) Temat: Książka Kucharska 2 Never, to Ty nie wiesz, jak się robi? Się wykorzystuje każdą chwilę nieuwagi towarzystwa, łapie się kawałek ciasta i w nogi! Tak właśnie robiłam z sernikiem. Jadłam go, jak Witek we "Wszystkich podejrzanych" - w WC-cie, pod stołem, w szafie... Słowem - chyłkiem ) P.S. Lyliko, gruszek ile się chce. Wagowo, może być tyle, ile śliwek, albo mniej. Byle się na placku zmieściły Temat: 17 września, czwartek Buhahaha... faktycznie... chyba byłam zaspana rano, chociaz po kawie :))) Albo żyję dniem wczorajszym...hihi Nagrzeszyłam trochę - bo z tych śliwek to oprócz marmolady upiekłam placek drożdżowy ze śliwkami. No i oczywiście nie odmowilam sobie. Ale jako, że cały dzien raczej w jedzenie był skromny, to mam nadzieję, że nie będę musiała tego odpokutować. Niestety jutro sobota... a ja zawsze w sobote mam wiekszy apetyt od siedzenia w domu. Moze gdzies pojsc? M. Temat: Herbata. Czajnik XVIII No nie Ml, sliweczki wciaz jeszcze wisza i praza sie w sloneczku, coby slodyczy wiecej nabrac Ale juz lada dzien bedzie sliwkowa imprezka i sliwkobranie, a potem sliwko - przerabianie do sloiczkow A urodzaj latos )) Chyba tez zlamie inna zasade, niepieczenia ciast, znalazlam bowiem prosty przepis na placek ze sliwkami i chyba sie nie opre Pozdr. D Temat: ciasto z mikrofali - jakies przepisy? jesli masz mikrofale z funkcja crisp, (+ specjalny talerz crisp) np. Whirlpool, polecam ci taki placek: szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 jogurt nat. danone dwa jajka proszek do pieczenia waniliowy cukier z tego zmiksowac ciasto talerz crisp posmarować tłuszczem i posypac maka lub bułką rozsmarowac ciasto na wierchu ułozyć "w kwiat" pokrojone pólplasterki jabłek, gruszek, może kwałki sliwek? posypac cynaminem. Piec na funjcji crisp ok. 12-16 minut ( zalezy od srednicy talerza)/ Polecam, aczkolwiek pod wieczór to ciasto jest lekko suche. Mozna podawac na ciepło z bita smietana lub lodami. Temat: Witajcie dziewczynki w sierpniu !!! Aniu52 a ususzyć się tych śliwek nie da.Potem można z nich zrobić koniak proboszcza. Podsuszam też śliwki i takie mocno przywiędnięte / bez pestek ciasno układam w słoju przesypując je cukrem.Zagotowuję przez chwilę i nadają się do zimowego placka - ale to wypróbowałam z węgierkami aga Temat: Książka kucharska. Placek pyszny 2 szkl cukru kostka margaryny(najlepiej Kasi) 2 łyżki kakao CIASTO 2 szkl mąki tortowej 4 jaja łyżka proszku do pieczenia aromat rumowy lub arakowy margaryna do wysmarowania formy 6 małych śliwek 2 jabłka 2 gruszki Owoce zależne są od sezonu(mogą być truskawki,wiśnie ....itd) Wykonanie Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku,po ostudzeniu odlewamy 0,5 szkl masy na polewę i odstawiamy. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę,4 żółtka(białka ubijemy na pianę i odstawiamy),proszek,aromat i pokrojone owoce.Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Na końcu delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek.Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut.Po wyjęciu z pieca już upieczone ciasto polewamy polewą którą odstawiliśmy na samym początku na bok. CIASTO MIESZAMY ŁYŻKĄ NIE UŻYWAJĄC MIKSERA!!!! SMACZNEGO Temat: ZAPRACOWANE dziewczyny-przeczytjcie to!!! Myślę, że jestem typową matką-Polką. To ja zajmuję się gotowaniem. (Męża brak.) Córki pomagają mi tylko od święta (jeżeli ktoś ma dzieci w szkole artystycznej to wie dlaczego!). Zakupy: -niby w sklepach wszystko jest,a jak coś chcesz kupić konkretnie to akurat tego nie ma, albo jest brzydkie, więc jak zobaczę jakiś ładny kawałek mięsa to kupuję i mrożę. Gotowanie: -w piatek robię zakupy, a w sobotę gotuję na cały następny tydzień (mrożę!), -w sobotę gotuję obiad również "sobotni", zwykle są to jakieś naleśniki, placki ziemiaczane, itp, -w niedzielę gotuję, smażę coś mięsnego. Przetwory: -pasjami robie przetwory: sałatki, ogórki, itp, w tym roku zrobiłam mnóstwo powideł śliwkowych !!! Jedzenie na mieście: -bardzo rzadko. Lubię gotować, lubię swój dom, lubię swoje życie !!! Pozdrawiam wszystkich: - matki-Polki, - ojców-Polaków również :-) - nowoczesnych, zapracowanych młodych ludzi - i wszystkich pozostałych !!! Nie wiem czy ktoś przeczyta to co napisałam, bo wątek się zrobił dłłuuggiii!? Temat: a czy ktos z Was miltonia napisała: > No mozna. Ale nie ma jak ten sprzed lat. Do grzybkow, sliwek, gruszek > marynownych. Teraz nikomu sie nie chce w takie rzeczy bawic, a wtedy mojej > babci chcialo. myslisz, a mojemu dziadkowi nadal chce sie domowy makaron produkowac: wyrabia ciasto,walkuje go, powstale placki na kanapie do wyschnicia rozklada,a na koniec kroi je w dlugie nitki i ma: do rosolu, do owocowej i do odsmazanych z jajkiem na patelni Temat: co zrobic z dyni? zupę: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=80 placek i inne rzeczy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=16240403&v=2&s=0 desery: Deser z dyni Składniki: 80 dag dyni, 20 dag cukru, 1 szklanka wody, pół szklanki włoskich orzechów. Dynię pokrajać w kawałki o boku około 2 cm. Zagotować wodę, do wrzątku włożyć dynię, przesypując cukrem. Ugotować do miękkości. Wystudzić, wyłożyć na półmisek. Posypać włoskimi orzechami. Krem z dyni Składniki: 1 kg dyni, cukier do smaku, szklanka tłuczonych orzechów włoskich, szklanka powideł śliwkowych, łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki masła. Obraną i pokrajaną w kostkę dynię udusić z masłem, przetrzeć przez sito na puree, dosłodzić do smaku i wymieszać z połową drobno pokrajanych orzechów i cynamonem. Do posmarowanej masłem okrągłej formy (może być tortownica) włożyć połowę masy z dyni, wygładzić nożem, na wierzchu rozsmarować powidła i przykryć drugą częścią masy, posypać grubo resztą zmielonych orzechów. Następnego dnia, gdy masa zastygnie, zanurzyć formę, tuż przed podaniem, w gorącej wodzie i odwrócić dnem do góry na talerz. Deser udekorować bitą śmietaną lub gęstą pianą z dwóch białek i szklanki cukru pudru. :-) Temat: Dzieńdoberki moje ostatnie... Kochane, ja czytaczka jestem , czasami dopisywaczka ,jako że sama z siebie juz niewiele potrafię wykrzesać. Uważam jednak, że nie każde forum musi być odkrywcze, inspirujące, ważne by dla ludzi było bliskie i życzliwe. Cieszę się gdy dowiem się czegoś nowego ciekawego i potem mogę przekazać to dalej w spotkaniach z przyjaciólmi. Ale raduję się też tym, że w każdej chwili mogę wpaść tutaj, parę zdań zamienić o pogodzie, o wydarzeniach miłych i niemiłych. Teraz z niecierpliwością czekam na Kanokę, na jej wskazówki co warto przeczytać, na jej śliczne zdjęcia.Czy to normalne, że wszystkich Was lubię i czytam chętnie??? taki to pasożyt jestem ( W sobotę upiekłam placek ze śliwkami "Fedorczykowy", udał się /już wiem jak należy układać połowki śliwek ) / Temat: Kwiecien 2004 ,cd. 1 :) Oj, Grażynko, współczuję serdecznie, bo ja mam już dość . Na szczęście, nie jest źle, przy tym smarowaniu Elidelem, naprawdę rewelacyjny krem, bez sterydów, tylko ta cena...Co jem? * indyka * wieprzowinę * chleb razowy * ziemniaki * brokuły * buraki * cukinię * marchewkę * jabłka * dżem śliwkowy i jabłkowy (domowy) * margaryna bezmleczna to wszystko, dokładnie od dwóch tygodni... Wieprzowinę i indyka kupuję i sama piekę, duszę. Robię sobie placki ziemniaczane (oczywiście bez jajek), postanowiłam jeść mąkę pszenną, mam nadzieję, że to nie gluten uczula. Smażę sobie ziemniaki w plasterkach. Smażę cukinię w plasterkach. Mama zrobiła mi szarlotkę bez mleka i jaj, może być, od biedy . Generalnie mam dość i chyba zacznę w końcu coś próbować, nie wiem za bardzo od czego.. Mały jest tylko na cycku, dzieci karmione piersią tylko, a szczególnie alergicy powinny być na cycu do skończenia 6 m-ca. Ale ja zamierzam małemu za parę dni wprowadzić ohydny Nutramigen, bom wracam do pracy. Nie wiem co go uczula i wcale nie jestem przekonana, że moja dieta coś daje, nawet kupy dalej robi beznadziejne, ma zatwardzenia, wczoraj musiałam dać mu czopka po 8 dniach... Mąż wczoraj oddał kota, buuuuuuuuuu, nawet się z nią nie pożegnałam!!!!!!!! Na szczęście jakaś kobiecina się zlitowała i Juniorek nie wylądował w schronisku. Piorę w płatkach, prasowanko ciuszków po lewej stronie, wywalam pierze...sama nie wiem. Jedyna nadzieja, że z tego po prostu może wyrosnąć. Trzymam kciuki, musi się nam udać!! Pozdrawiam wszystkie mamusie, Sylwia Temat: Nie zawsze musisz byc przeciez z kims związany/a nie zawsze jesteśmy związani z... plackiem Wybaczcie ;-))) Dopiero kupiłem śliwki, prawdziwe wegierki, z "odchodzącą" skórką. Po południu, po obiadku (knedle ;-) ), będę wypiekał. Jakis czas temu "odkryłem", że do śliwek świetnie pasuje cynamon. MS. P.S. Poczekajmy, technika idzie do przodu. Może już niedługo będą i zapachy i smaki... :-) Temat: 25 MAJA!!!! Cześć Ania! Nie jesteś sama tez się zastanawiałam, czy nie założyć tego wątku od nowa bo mnie już mierziło przeskakiwanie tych ponad 150 postów.... zajrzę potem na "oczekiwanie", ale może pociągniemy ten, dopóki ktos go nie "wysprząta"? Byłam wczoraj u lekarki. Niby nie ma objawów, ale dzisiaj od rana dziwnie się czuję. Właściwie od wczoraj: jak taka spuchnięta żaba. Przy czym dostałam od pani doktor wskazówkę, zeby z rodzeniem się wstrzmyać w weekend, bo ona jedzie w góry i nie mogłaby przyjechać! Masz babo placek! W poniedziałek mam iść do szpitala na usg: jeżeli Mała ma ponad 3,5 kg to ona by radziła cięcie ces., bo po co się stresować i rodzić w napięciu, a nuz się nie uda? Rewelacja, niech to szlag! W poniedziałek jakby co to też jeszcze wypadałoby się wtrzymać, bo anastezjolog z którym jestem umówiona wyjeżdża na jakies sympozjum i go nie będzie... A mnie wczoraj już wzięła cholera na moje zaparcia, nie będę przytaczać co jadłam, ale rzadka konsystencja stolca nie wprawiłe mnie dziś w euforię, bo jak wiadomo luźny stolec jest też zapowiedzią porodu...., niekoniecznie diety polegajacej na spożywaniu kapusty i śliwek (suszonych i z kompotu) na przemian przez cały dzień.....i zagryzanie tego razowym chlebem ze słonecznikiem...:- ))))) Już wiem! Łyknę parę magnezów i będę się dziś oszczędzać... ) pozdrawiam jola Temat: wodnista kupka - objaw alergii? masz tutaj skrótowo tą dietę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=16433738&a=16547545 To jest punkt wyjścia. Ogółnie rzecz biorąc bez tzw. rakotworów, czyli chemi. Po prostu zdrowe jedzenie. I nie oszukuj się, że kupisz w sklepach wędlinę bez dodatków. Pamiętam z dzieciństwa i młodości jak wyglada taka wedlina (robiła moja babcia) i nigdy takiej w sklepach nie spotkałam. Z takich bardziej niebezpieczniejszych rzeczy to brak tam winogron. Jak pogrzebiesz w przepisach to znajdziesz mnóstwo możliwości. U mnie w domu są ostatnio hitem placki z mąki gryczanej i kukurydzianej z dodatkiem powodeł śliwkowych. A jeśli chodzi o odstawienie nabiału, cóż ja jestem nabiałożercą, a za mięsem nie przepadam, ale w końcu czego się nie robi dla dziecka. Aha! I jeśli nie jesz nabiału - łykaj 1000-1200 mg wapna (bezsmakowe) w tabletkach dziennie. Jeśli jesteś z W-wy to w piekarni na ul. Stanisławowoskiej pieką chleb bez dodatków. Powodzenia ) Kruffa Temat: masa z kaszy mannej - pomocy Ja robię masę z bardzo podobnych składników, ale właśnie z mlekiem zamiast wódki ;). pół litra mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag cukru pudru kostka masła 2 żółtka ewentualnie aromat do ciast (taki jaki lubisz) Kaszę ugotować na mleku na sypko i ostudzić ją. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do tego utarte masło. Do otrzymanej masy dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać. Ja smaruję placki tą masą i na to jeszcze powidła śliwkowe lub jakiś dżem kwaskowaty. Temat: Przepisy kulnarne Za Lee Gold "Żydowskie gotowanie", Filar 2000 Przystawki: śledzie marynowane, sałatka śledziowa, wykwintna siekana wątróbka Nabiał i jajka: naleśniki serowe (blintzes), placki serowe (latkes), knedle, bubale Zupy i dodatki: zupa jęczmienna z grzybami, zupa jęczmienna z wołowiną, barszcz ruski, rosół drobiowy, kreplach Ryby: ryba faszerowana Mięso drób: zapiekanka wołowo- grzybowa, kurczak nadziwany pieczarkami i farflami Sałaty i warzywa: sałatka jarzynowa, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta z jabłkami po niemiecku, kugiel ziemniaczany, kugiel marchwiowo- orzechowy, kugiel z jabłek i macy, cymes marchwiowo- śliwkowy, charoset Kasze i kluski: kasza z grzybami, kugiel z klusek, makaron zapiekany z serem Desery i ciastka: naleśniki (blintzes) truskawkowe, strudel jabłkowy, gruszki w czekoladowym sosie, hamantaszen, rugelach, migdałowe półksiężyce, ciastka migdałowe, kichel, ciasteczka Broni, ciastka śmietanowe Ciasta i pieczywo: ciasto jabłkowe z cynamonem, tort Sachera, chlebek migdałowy, polska babka, chałka, bajgle, słone bułeczki z cebulą Temat: mazurek raz jeszcze mazurek raz jeszcze Gdyby ktoś jeszcze szukał pomysłu na ciasto, polecam: zagnieść kruche ciasto , koniecznie z krupczatki i gotowanych żółtek (żeby żółtka nie robiły się gumowate, trzeba jaja gotować na maleńkim ogniu), oczywiście tłuszcz, trochę cukru, ewentualnie śmietana. Ciasto schłodzić, rozwałkować na dwa placki, przełożyć dżemem np. śliwkowym, upiec. Wystudzone posmarować utartym masłem z cukrem pudrem, kakao, żółtkiem i odpowiednią porcją alkoholu. Na to położyć dużo bakalii: rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy, morele itp. Polać lukren z cukru pudru i soku cytrynowego. Nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od wielkości blachy, ja tego ciasta, bez dżemu w środku, używam jeszcze jako spodu do mazurka z masą pomarańczowo-cytrynową. Temat: Pachnie już piernik Apolki Ja też wczoraj upiekłam. Zrobiłam trzy placki, może to był błąd- powinnam może więcej. W każdym razie warstwy grubego ciasta przełozyłam dwoma słoikami powideł śliwkowych (total ok. 48 dkg), które wręcz zginęły, uworzyły cienkie paski. Zastanawiam się czy tak miało być. Temat: PLESNIAK > kwieta4 napisała: > > > ja to ciasto pieklam dlugie lata jako "strzepiec":)). > > > U mnie to jest Gagarin :) A u mnie to też pleśniak, a gagarin, to trzy warstwy ciasta przekładane powidłami śliwkowymi i masą ze sporym udziałem kaszy manny (ciasto też zresztą dość proste w wykonaniu). W domu mojej bratowej to samo ciasto (tzn. mój gagarin) jest znany jako "placek czeski" hihi Na szczęście w ciastach nie ich nazwy są najważniejsze :) Temat: Nasze ulubione i SPRAWDZONE przepisy placek ze sliwkami/truskawkami/brzoskwiniam i owoce- zamiennie, nie wszystkie naraz na tortownice lub kwadratowa brytfanke, na prostokatna blache skladniki x1.5 300g maki 200g masla (rozpuszczonego, prawie wystudzonego) 4 jajka 200g cukru pudru 1 lyzka cukru waniliowego 10g proszku do pieczenia 800g sliwek wegierek lub innych owocow puszczajacych sok 2 lyzki cukru - sliwki na polowki, bez pestek (triskawki na polowki, brzoskwinie na kilka czesci) - cukier puder miksujemy z jajkami, wlewamy stopione maslo (BITAM), mieszamy - do tej mieszanki cukier waniliowy, maka z proszkiem do pieczenia - ciasto do formy posmarowanej maslem i obsypanej maka lub wylozonej papierem - sliwki skorkami do dolu, posypane cukrem - godzina w 180C Temat: Jeszcze będzie pięknie, jeszcze będzie normalnie! Cos mi sie necik blokuje i nie mogłam od razu napisać (( Althea, oto przepis na placek ze sliwkami. 1 kg sliwek, 2 łyżki cukru ciasto: 40dkg mąki pszennej, 20 dkg masła 2 jaja 10dkg cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli zalewa: 2 jaja, szklanka smietany łyżka mąki 10 dkg cukru Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Formę wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciastem.Ułożyć umyte i wydrylowane sliwki.Posypać je łyżką cukru.Wstawić do nagrzanego piekarnika(180- 200 stopni) i piec przez 10 minut. Wymieszać składniki zalewy.Po 10 minutach wysunąć ciasto z piekarnika i wylać na nie zalewę.Piec jeszcze 35 minut. Temat: Do @nety! Prosze bardzo:) BABKA AJERKONIAKOWA: -kostka masła -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1 jajko -0.5 szklanki ajerkoniaku -skórka starta z cytryny -rodzynka(chyba,że ktoś nie lubi) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cukru pudru Masło,cukier i ajerkoniak podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Odlewamy 0.5 szklanki i zostawiamy na polewę.Pozostałą mase studzimy ,wbijamy jajko i mieszamy.Lączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,skórką cytrynową i rodzynami(lub bez).ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.Pieczemy 50-60 min.w temp.180 stopni.Ciasto wyjmujemy z formy,polewamy masą maślano-alkoholwą (na ciepło łatwiej się wchłania.Jak wystgnie posypujemy cukrem puderem. JAROSŁAWSKI: Ciasto kruche: -3 szklanki mąki -0.5 szklanki cukru -1 margaryna -4 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0.5 łyżeczki sody Z produktów zrobić ciasto kruche i podzielić na pół.Blaszke wyłożyć ciastem,posmarować powidłami śliwkowymi,na powidła piane ubitą z białek(3 białka i 3 łyżeczki cukru),posypać orzechy i rodzynki.Piec ok.30-40 min w tem 180 stopni.W ten sam sposób upiec dwa ciasta. KREM: -2 żółtka -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka mleka Zrobić budyń.Wystudzić.Zmiksować z 1 kostką masła.Dodać aromat. Oba placki złączyć kremem i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej 24 godziny. Temat: pomozcie niedoswiadczonej mamie Suchy placek obserwuj. Jak nie zniknie lub sie powiększy możesz wyeliminować nabiał. Spróbuj posmarować np sudocremem, u nas pomagał. Ser żółty jest lepszy niż mleko lub jogurt bo zawiera dużo wapnia, które ci się przyda podczas karmienia. CZekolada zawiera mleko, więc out, jeśli chcesz kontrolować ilość spożywanego nabiału. Herbatniki holenderskie (wiatraczki chyba) są bez mleka i jaja więc dość bezpieczne. Spróbuj sezamiki, ale ostrożnie bo sezam może uczulać. Polecam też chrupki kukurydziane, kaszę kukurydzianą z powidłem śliwkowym. Temat: Kotlet mamy versus kotlet teściowej, czyli... Widzisz, to różnie bywa. Moj mąż nie ma takiej potrawy. Lubi placki ziemnaczane - ale to juz niezaleznie od tego, kto je robi. Może mu się to kojarzy z domem rodzinnym, nie wiadomo. Popisowe danie jego mamy - schab ze śliwką - nie jest jego ulubionym, choć zapewne się kojarzy - on nie lubi suszonych śliwek. Uwierz mi, widziałam jak pałaszował sałatkę warzywną przywiezioną w słoiku ode mnie z domu; po prostu nie wiedział, że może ona byc tak przyprawiona i nie mdła. Temat: Upiekłam piernik Wg przepisu Apolki Ja właśnie skończyłam przekładać placki, co prawda nie powidłami, ale dżemem śliwkowym, mam nadzieję, że będzie ok. Wygląda nieźle, a tu trzeba czekać :( Mam troche tremę, czy będzie dobry, bo ciasta z reguły mi słabo wychodzą Straszne dzięki za przepis Temat: Wroclaw-gdzie jadacie najlepiej? gospoda wroclawska-pierozki sliwkowe i zupka grzybowa w chlebkach!!!! pizza strus na kasprowicza kolo wiezy cisnien-super zolciutkie ciasto!!!lepszej nie jadlam marche vega kiedys nasz znajomy wloch gotowal w pewnej knajpce w rynku ale odkad wyjechal i zmienil go polak.....az chce sie plakac na wspomnienie tych tortellini! dwor polski-karczma-pycha placki krab-na 1 maja-rybki i kapucha z oranzada..niesmiertelny zestaw:) Temat: Upiekłam piernik Wg przepisu Apolki Też się zastanawiałam nad ta różnicą ;-) W teorii to chyba ilością cukru, jaką dodajesz przy smażeniu, ale na 100% pewna nie jestem. A w praktyce to czy dodasz dźemu czy powideł to nie ma znaczenia wielkiego. Mi z jednej porcji wyszły 3 placki, pokroiłam na 2 i wyszły 2 trzypiętrowe pierniki (jeden by mi się nigdzie nie zmieścił). Przełożyłam dżemem vel powidłami ze śliwek i przyłożyłam trzema słownikami każdy. Strasznie mądre te nasze pierniki będą :-) Mój np. będzie miał doskonały angielski ;-) Pozdrawiam piernikorobów! Ps. czy zauważyliście zastanawiającą dysproporcję pomiędzy liczbą tych, którzy robili ciasto a tymi, którzy pieką? Może u innych rodzina wyjadła ciasto surowe i do dziś już nie dotrzymało? Temat: jak wykorzystać sztuczny miód? Nie wyrzucaj ! rób piernik! 5 szklanek mąki 1 szkl. cukru 1/2 kg miodu sztucznego 4 jaja 5 dkg tłuszczu 1 szkl. mleka 2 niepełne łyżeczki sody oczyszcz. przyprawa do pierników, trochę karmelu Miód i cukier rozpuścić , do ciepłego dodać tłuszcz, całe jaja, sodę, zapachy i dla koloru karmel, wlać mleko, wsypać mąkę, wyrobić. Wyłożyć na blaszkę , upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. U mnie robiło się z tego 3 placki i przekładało raz dżemem śliwkowym a raz masą - jakąś z masłem / najczęściej z zapachem arakowym i alkoholem/ Był ciągle pyszny i mógł poleżeć. Najpierw czekał na przełożenie a potem przełożony też mógł leżeć. Temat: Wieliczka - nasza sol, zycie i milosc to swieta prawda , jedyne so moze pobic ten placek to placek z marakuji. Ten winny kwasek sliwek, kolor, i cienkie kruche ciasto sa znakomite. a teraz do cztania Pinkera, ostatniego nobelisty literatury , on jest znakomity i do tego odwazny Temat: Kawa, herbata, placek ze śliwkami! kawki i tego placka śliwkowego chętnie, chętnie :))...oszsz kurna smaka mi narobiłaś, po robocie pędzę po śliwki :)) Temat: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej okolicy A tam,dla placka sliwkowego to ..duzo bym dala.Niestety nie ma TU sliwek wegierek-barbarzynstwo.Marzy mi sie drozdzowe z kruszonka,ale trzy razy robilam i niestety albo bylo za suche albo za twarde albo wogole..sie spalilo. ml Temat: Mirko- mam pytanie JA MAM!!!! DAWAJ PRZEPIS!!!! JA NAPRAWDE PROSZE!!!! Ogarnal mnie wsciekly glod po tym jak przeczytalem o placku sliwkowym. Temat: Dziś pachnę... London Burberry i sliwkowym plackiem od Grycana Temat: Czy Warszawa już gotowa... A ładnie to rzucać w Kazia plackami sliwkowymi? Temat: Piatek...wspaniale... witam po śniadanku z plackiem śliwkowym w tle DD mmmm... znów piękny dzień mam nadzieję, że równie pięknie się skończy czego wszystkim życzę zwłaszcza, że to piątek ) Temat: GAWIARENKA - WRZESIEŃ wy juz przestani z tymi slodkosciami-plackami sliwkowymi, mialam sobie upiec i wszystkiego mialam za malo_(((((((((((((((, jezor mi niemal uciaka za ciastem... ale OK,wirtualnie juz wielgasny kawal sobie biore,a co.....bardzo lubie slodkosci takie Temat: Czy Warszawa już gotowa... Witamy Kazia z kwiatami i plackami sliwkowymi Temat: Zjadł(a)bym... agnie_szka9 napisała: > no i co skiela? mieli to ciasto?? ) na chceniu sie skonczylo Piec nie bede,bo jak upieke to bede musiala sama cale zjesc(nikt nie przepada za sliwkowym plackiem)a ja chce tylko kaaaawaleczek taaaki maaalutki Temat: Lubelskie zaciąganie 2 Pepperoni! Pewnies zmeczony "wykladami" z lingwistyki, wiec wpadnij do SWOJEJ Herbaciarni! Tee by Night! Pozac-i-ongamy przy placku sliwkowym... ;o))) Temat: Kardamon Jak slusznie napisala juz Aga, ze dodala do placka sliwkowego. Dodac mozna rowniez do wypiekow z ciasta drozdzowego ale w malych ilosciach,nie wszyscy lubia ta specyficzna przyprawe i jej zapach... Temat: 35 maja - o czym to? Mnie najbardziej rajcowalo, jak siedzili pod drzewem i połykali tabletki, a potem ciągnęli za wajchę i wyskakiwal kawałek placka śliwkowego z kremem Temat: Zapraszam na nowe moderowane forum karolina331 napisała: Zaczynasz od obgadywania innych. > Nie warto się z kimś takim zadawać. az sie zakrztusilam plackiem sliwkowym ......ale zyje Temat: Książka wYchodków 3 Dziekuje pani Fiorciu, uff. No to juz moge w swiat, placka sliwkowego zostawiwszy. Prosto z piekarnika. Lyzka za cholewa jest? Jest! Temat: coś ze śliwek na szybko i smakowicie? coś ze śliwek na szybko i smakowicie? Zostało mi troche śliwek z wczorajszych knedli co mozna z nich zrobić oczywiście oprócz placka i kompotu. Może macie jakis fajny pomysł i przepis?? Dzieki za pomysł Temat: Placek ze śliwkami kontra szarlotka Wyższość szarlotki jest niezaprzeczalna, chociażby z tego powodu, że placek ze świeżych śliwek tylko sierpień- październik, a nasza kochana, z pachnących jabłuszek- przez rok cały. Temat: no masz babo placek no dobra :D zapraszam na placek, jeszcze pare śliwek zostało. a poza tym ostatnio próbowałam innego rarytasiku- śliwki węgierki marynowane w lekkiej zalewie octowej. do wędlin albo mięska z rusztu pychota! Temat: no masz babo placek m_alina napisała: > No i gdzie ten placek? no właśnie gdzie??? może być nawet bez śliwek jak wyjedliście :)))))))) Temat: K.u.l.i.n.a.r.n.e__b.a.r.b.a.r.z.y.ń.s.t.w.a. A ja uwielbiam placki z cukrem mniam mniam, na ostro z sosami roznymi tez, ale doloze Tobie do tego barbarzyństwa fakt ze najlepiej placki ziemniaczane lubie z powidlami sliwkowymi. Ha i co? Temat: Śliwkowe królestwo Dostałam dziś w prezencie pół wiaderka śliwek, hmmmm placki chyba z nimi zrobię. Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną???? Dziewczyny, a placki ziemniaczne takie z cebulą, pieprzem i z powidłami śliwkowymi na wierzchu jadłyście? Bo ja takie właśnie bardzo lubię. Pozdr. - Maria Strona 1 z 3 • Zostało znalezionych 163 rezultatów • 1, 2, 3 |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||