Strona Główna
pks Pawłowice
pkpwarszawa-wschodnia
pl menu N70
PKP toruń-przyjazdy
PKP Wrocław foto
PKS osobowy Wrocław
pks Warszawa Zakopane
PKS Wrocław Świdnica
place w Irlandii
PKS Tomaszów Mazowiecki Warszawa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przemytnik.keep.pl

  • Widzisz posty znalezione dla zapytania: Placuszki z cukinii





    Temat: kiedy wprowadzić nabiał do diety mamy karmiacej?
    kiedy wprowadzić nabiał do diety mamy karmiacej?
    Prosze o rady na pytanie zadane w temacie.
    Moja Emilka ma 7 miesiecy, skóra jest ok, objawy kupkowe znikły jak skończyła
    4,5 miesiąca. Tylko skóra nie goiła sie tak szybko bo nie stosowałam sterydów.
    Jest uczulona na:
    - mleko i jego przetwory
    - jajo kurze(innych nie testowałam)
    - ryby
    - orzechy ziemne i czekolada
    Bez ostatnich pozycji mogę się obejść. Wszystkie ww rzeczy przetestowałam i
    uczulały jak diabli, zwłaszcza jajo, orzeszki ziemne ( wysypka po 30 minutach
    po karmieniu). Po jogurcie danon wysypka po trzech godzinach.
    Jem tak:
    - chleb na zakwasie lub pieczywo Chaber Żytnie lub autorski chlebek (drożdze ok.)
    - kasze wszystkie
    - mąki wszystkie
    - dżem jabłkowy domowy
    - wieprzowina, indyk i królik, ostatnio pycha gołabki
    - brokuły, marchew, cebula, por, kalafior, buraczki, cukinia, ziemniak
    - jabłka
    - smalec i oliwa z oliwek
    Przymierzam się do przetestowania soi.

    Emilka je jeszcze niewiele, ale wszystko ładnie toleruje i nic ja nie uczuliło
    z jej diety. Nowości do jej jedzonka wprowadziłam jak skóra była ok.
    Co tydzień jedną rzecz.

    Dodam, ze przymierzam sie do dłuższego karmienia, moje wyniki super,
    samopoczucie b.dobre. Dzisiaj wcinałam pyszne placki ziemniaczane. POlecam...

    No i tak się zastanawiam, kiedy zacząć wprowadzać nabiał do mojego jedzenia.
    Teraz skupiłam się na wprowadzaniu nowości do jej diety.

    Proszę o wszystkie sugestie i własne doświadczenia. Ala



    Temat: Kurki
    Kurki
    Wątek zeszłoroczny, różne przepisy, m. in.:
    - jajecznica z kurkami
    - tarta z kurkami
    - placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie
    - cielęcina z kurkami
    - zupa z cukinii z kurkami
    - zupa-krem z kurek
    - conchiglioni z kurkami
    - kurki zapiekane w bułeczkach
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45756309,45756309,0,2.html?v=2





    Temat: Czy znacie tanie i smaczne dania?
    Polecam wykonany ostatnio na obiadokolację makaron canelloni (duze rury), za
    Lubellę płaciłam niecałe 4 zł.Na jeden obiad dla 2 osób nie zużyłam nawet
    połowy. Dobrze wychodzi z mięsem mielonym i sosem pomidorowym(pomidory mogą
    być z puszki, świeże, albo po prostu sos zrobiony na koncentracie
    pomidorowym), Ja robiłam z nadzieniem z pieczarek i cebulki. Bardzo dobre.
    Tanie, smaczne i sycące są również Oładki po hiszpańsku( przepis z Filipinki,
    jak jeszcze byłam nastolatką)czyli po prostu placuszki ryżowe, w miarę tani i
    smaczne są też tarty na ostro z białym serem i szpinakiem, kotlety z kaszy
    gryczanej i wiele innych. Ja lubię gotować tanio. trochęd roższym dodatkiem do
    tego mogą być na przykład wina.
    Aha, w sezonie polecam nadziewaną cukinię, smażone zielone pomidory.Pozdrawiam
    Ada



    Temat: tapioka i proso
    Sporo, a placki muszą być bardzo płaskie. Do środka mozna dac starte jabłko
    albo cukinię (zamiast cukru oczywiście wtedy sól). Moja córka jadła. Do
    chrupania polecam dmuchany amarantus wymieszany z melasą i kilka minut
    podpieczony w piekarniku, a potem formowany w małe kulki. Są chrupiące i moja
    córka bardzo je lubi.



    Temat: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć
    Hallo Lunatica,

    z tego co widać, chyba można... Niestety nie znam aktualnych polskich cen, ale
    w niemieckim forum, w którym często jestem, właśnie to pytanie występuje
    przynajmniej raz w miesiącu. No i kiedyś założyłam na takie przypadki kolekcję
    tanich a zarazem dobrych, prostych i szybkich przepisów. Mam to narazie tylko
    po niemiecku, ale jeśli coś Ci się podoba: powiedz, to przetłumaczę...

    • "Kolorowa patelnia" ("Bunte Pfanne") ziemniaczano-warzywna
    • Makaron z sosem pomidorowym albo z porową Carbonarą
    • Indyjska zupa marchewkowa *
    • Kremowa zupa z kalarepy *
    Placki ziemniaczane z kompotem jabłkowym
    • Ziołowy kurczak z kapustą na ciepło i ziemiakami
    • Sznycelki z cukinii (do tego Ratatouille)
    • Sznycelki z gratinem pomidorowo-cukiniowym
    • Gulasz ziemniaczano-rybny
    • Ziemniaki z sosem pieczarkowym
    • Ziemniaki smażone ze słoninką albo szynką i mizerią
    • Pieczone ziemniaki (z folii) z kolorowym twarożkiem
    • Paluszki albo kopytka z sosem (albo tylko z cebulką, słoninką i rozpuszczonym
    masłem) i zieloną sałatą
    • Ryba po grecku
    • Bigos *
    • Gulasz *
    • Kolorowy "Eintopf" (to nie jest rosół, ale nie wiem, jak to po polsku nazwać)
    z kurczaka *
    • Twarożkowo-ziołowe sznycelki z sałatą

    * To możesz też zamrozić.

    Ciao

    Tessa




    Temat: Poranna Kafffffka na forum :)
    polecam Ci książki dotyczące medycyny chińskiej a wszczególności na początek
    Odżywianie wg. Pięciu Przemian dla matki i dziecka Barbary Temelie i Beatrice
    Trebuth - wydawnictwa Czerwony Słoń
    w dużym uproszczeniu, w wersji radykalnej (którą stosuję tylko gdy mamy problemy)
    zero nabiału, soków, słodyczy, cytrusów
    mało surowego
    dużo kasz - w szczególności kasza jaglana jest wskazana przy infekcjach (jest
    taka kuracja, że żyje się tylko kaszą jaglaną ale to dla zdeterminowanych)- u
    nas kasze+płatki z owocami suszonymi, pestkami, orzechami i owocem sezonowym na
    śniadanie (kasze gotuję z imbirem)
    dużo gotowanego, z przyprawami rozgrzewającymi ale nie pikantne- u nas
    codziennie jakaś zupka, gotowane warzywa, rzadko mieso
    oprócz tego placki z owocami (np jablami), z kaszami, warzywami (ostatnio dynia
    wcześniej cukinia, kabaczek) w składzie
    jabłko, gruszka w każdej wersji
    bakalie
    pijemy herbatki ziołowe m.in. teekane - u nas dostępna w Leclerku w wersji
    immuni tea, pure beauty, power brain i sweet dreams oprócz tego rooibos kupowany
    na wagę - też bardzo dobry dla dzieci
    ja odstawiłam kawę, prawie nabiał (czasem cos dodam do obiadu), gotuję dla nas z
    kolendrą, czosnkiem, cebulą




    Temat: potrawy regionalne
    Cukiniarz

    To placek zrobiony jest podobnie jak placki ziemniaczane.

    Przepis:-)

    Cukinie zetrzec na grubej tarce,dodac pieprzu,soli do smaku.
    Zeby masa nabrala konsystencji i dobrze sie trzymala dodajemy dwie lyzki maki i
    dwa jajka - calosc wymieszac i chlap na patelnie.
    Szybko - tanio - zdrowo

    Smacznego



    Temat: jak schudnąć 1 kg na tydzień
    katarzyna.purak napisała:

    > Witaj Marto, jeśli jesz tylko to co napisałaś to na pierwszy rzut
    oka dieta jes
    > t
    > zbyt monotonna, nie wiem co tak naprawdę zjadasz na obiad, a to
    istotne.
    Na obiad, zależy, np, rosół z kurczakiem, placki po węgiersku,
    zapiekanke z cukini, kotlet z surówką.

    Ile
    > warzyw, owoców, ile pijesz wody w ciągu dnia??? Czy dołączyłaś
    aktywność
    > fizyczną?
    mało warzyw i owoców, jakaś surówka do obiadu ewentualnie, wody
    wogóle, rano herbata, w pracy dwie duze kawy, potem herbata i jakis
    soczek ewent.
    Niestety aktywnosc fizyczna to tylko basen dwa razy w tyg.

    Rzecz nie polega tylko na ograniczeniu kalorii dostarczanych
    > organizmowi i spowolnieniu przemiany materii ale ważna jest
    wartość odżywcza
    > spożywanych posiłków. I już ostatnie pytanie co chcesz osiągnąć?

    Chciałabym schudnąc 9 kg, pozbyc sie wałków na brzuchu, nie mam
    jakis wygórowanych oczekiwan...




    Temat: macie jakieś sposoby na przemycenie warzyw...
    brutalne ale prawdziwe:)
    Tak mnie nauczyli jesc kalafiora na koloniach odchudzajacych. :)

    Dla starszakow moze jakies wspolne gotowanie? i piekne nazwy : inaczej brzmi
    "warzywa z kluskami" a inaczej "penne z warzywami" , "tagiatelle ze szpinakiem ";)

    Koteleciki z tunczyka:
    rozgotowac kartofle i warzywa (nawet jakies mrozone) rozgniesc dodac puszke
    tunczyka. Doprawic. i w przepisie jest obtoczyc w bulce uformowane kotleciki i
    usmazyc ale ja zapiekam z wiadomych wzgledow:) Pychotka!!!

    Cukinia starta i marchewka do tego ciasto "a la nalesnikowe" i albo usmazyc
    placuszki albo zapiekac. Zamiast ciasta mozna by dodac ricotty i zapiec.

    chociaz nie jestem pewna czy to takie odchudzajace te moje przepisy (?)



    Temat: Pytanie do Zosiad
    Podaje z owocow jedno jablko czasem 2 dziennie.
    Najczesciej jako dodatek slodzacy do gotowanych platkow owsianych, kaszy
    kukurydzianej lub jaglanej badz ryzu brazowego.
    Podaje kasze gryczana, jaglana, kukurydziana i jeczmienna. Wylaczylam
    calkowicie pszenice i wszystkie pieczywa. Za chleb sluza nam kolka ryzowe.

    Podaje surowa marchewke lub sok zrobiony z niej, kapuste czerwona i biala
    poszatkowana, ogorek zielony i pomidor w malych ilosciach.
    Warzywa gotowane typu marchewka, buraki, brukselka, kalafior, brokol, cebula
    jako dodatek, pietruszka, cukinia, ogorki kiszone,dynie. Przemycam tez te
    gotowane warzywa w kotletach mielonych. Ziemniaki dodaje do zup, czasem robie
    placki ziemniaczane lub ziemniaczano-cukiniowe.
    Daje duzo mieska bo moja corka sie do niego trzesie, indyk, kurczak, wolowina,
    troche cieleciny, troche schabu wieprzowego.
    Gotuje duzo zup na miesie i warzywach.Z ryb to generalnie smazony lub gotowany
    losos albo inna ryba bez osci.
    Jajek na razie nie moge ze wzgledu na alergie. Nie podaje przetworow mlecznych.
    Ostatnio zaczelam wprowadzac male ilosci mleka sojowego.
    Jako dodatki do przegryzania daje malej pestki dyni (sami je objeramy z lupinki
    wtedy sa duzo lepsze niz takie wyschniete ze sklepu)lub ziarno slonecznika.
    Przyprawy to sol, oregano i natka pietruszki.
    Do picia woda, rumianek, mietka.
    Nie daje nic z konserwantami, zadnych wedlin ze sklepu (kroje pieczone miesko),
    zadnego cukru ani przetworow z nim.
    Podaje witamine C bez cukru i preparaty sanum.
    pozdrawiam




    Temat: jak odroznic skaze od alergii
    Dietę sobie narzuciłas katorżniczą i akurat ja jestem jej przeciwniczką, tym
    bardziej jak widze margarynę. Tylko nie bierz tego za krytykę.
    Margarynę (dla mnie jest to za duża chemia) zamieniłabym na smalec domowy lub
    oliwę, a chleb chaber na kaszę gryczaną (z mąki można zrobić nawet placki,
    które zjesz ze smakiem). Dorzuciłabym też np. kabaczka albo cukinię.
    Może jeszcze kaszę jaglaną.

    A zmiany sa tylko na buzi, czy także na innych częściach ciała? Jesteś pewna,
    że to nic konkatowego np. od twoejgo ubrania albo pościeli?

    Kruffa




    Temat: Pomysl na posilek.
    Julia tez nosi swoj lunch do przedszkola, napisze Ci wiec, co jej daje ( u nich
    jest lodowka, ale dopiero dzis skorzystalam p oraz pierwszy.
    1. nalesniki z serem, dzemem , jablkami , miesem
    2. placki z jablkami
    3.gulasz wieprzowy z kasza gryczana
    4. zupa pomidorowa z makaronem
    5. zupa ogorkowa z ryzem
    6. klopsiki ( wieprzowo-drobiowe) z zielonym groszkiem ( dzis ma )
    7.kotlet z kurczaka z ryzem
    8. ryz z jablkami i cynamonem
    9.makaron z sosem pomidorowym
    10. pierogi z miesem, z serem
    11. paluszki rybne
    12.makaron z bialym serem i cukrem
    13.kotlet mielony z mizeria
    14.rosol z makaronem
    15.ryz z duszonymi warzywami ( por, papryka, cukinia)
    16. kus kus z maslem
    Tyle pamietam.
    Kasia




    Temat: Kabaczek co z niego zrobić i jak?
    wrzuć do wyszukiwarki "kabaczek" i "cukinia" i
    rób na sto sposobów.

    powodzenia

    a tu na smak:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30076253&a=30128277
    i placki, i pieczony, i do duszenia, i na grilla - jak inne warzywa, ktorych z
    pewnoscia jesz duzo codziennie!



    Temat: Kilka pytań do P. Doktora
    Nowajulka, dzięki za odzew. Każdy głos i każdy pomysł są dla mnie bardzo cenne.
    Napiszę co Zosia je mniej więcej od tygodnia: karmię ją piersią, a poza tym,
    gruszka, ziemniak, ryż brązowy, królik, pestki dyni i słonecznika, chrupki
    kukurydziane, chleb ryżowy, placuszki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej,
    konfitura domowa z wiśni i jagód, płatki jaglane, 1/2 ogórka kiszonego
    domowego, kiełki lucerny i słonecznika, mięso z sarny, cukinia, mięso z kaczki,
    kisiel wiśniowy, kisiel jagodowy, makaron bezglutenowy, jagnięcina. Wszystkiego
    poza kisielkiem zjada po 2-3 łyżeczki. W tym tygodniu wprowadziłam jej chleb
    kukurydziany + masło Domowe 85% tłuszczu ale też uczula więc odstawiam. Tak jak
    wspomniałam wcześniej mam wrażenie, że uczula ją wszystko poza kisielem
    wiśniowym.Pije wywar z mięty i pokrzywy + syrop żurawinowy. Z leków aktualnie
    tylko Beneflora + kropelki homeopatyczne Candida Albicans 2x1 kropla, a
    wcześniej dostawała Zyrtec + Cropoz G. Po odstawieniu nie ma żadnej różnicy.
    W poprzednim poście zapomniałam dodać, że w wymazie z gardła stwierdzono
    gronkowca.
    Moja dieta jest właściwie taka sama jak jej z tym, że od niedawna JA jem
    wieprzowinę ale też nie zauważyłam, żeby szkodziło to Zosi.
    Objawy uczulenia u Zosi dotyczą głównie układu pokarmowego ale też czasami trze
    oczy, drapie się, no i bardzo ale to bardzo źle śpi.

    Pozdrawiam,
    Edyta
    Moja



    Temat: wariacje na temat plackow ziemiaczanych
    Zawsze dodaję do ziemniaków startą na tarce cebulę (na 1 kg ziemniaków 1 duża
    cebula). Czasami starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Czasami cukinię.
    Wiele razy już pisałam, że jednym z najgenialniejszych odkryć kulinarnych są
    placki ziemniaczane (z cebulką) bez żadnych sosów czy innych dodatków - moje
    ukochane danie :-)



    Temat: mięsożerni mężczyźni
    Te naleśniki to był przykład, a nie nasze główne danie na okrągło.
    A podałam go, bo o nie najbardziej się burzył, ale został
    spacyfikowany
    Ale nie myślę by były jakoś strasznie niezdrowe - smażę na patelni
    bez grama tłuszczu - ciasto to jajo, mąka, mleko i woda gazowana. A
    ser biały kupuję za 1,8 za kostkę - chudy.
    W ogóle to polecam kupic dobrą patelnię, ja odkąd mam swoją to jajka
    sadzone robię bez tłuszczu, naleśniki, placki ziemniaczane z
    kropelką oleju, itd.. Gorąco polecam takie rozwiązanie - zdrowiej na
    pewno.
    Co do soi też mam mieszane odczucia, ale kotlety sojowe od czasu do
    czasu czemu nie.
    Inne bezmięsne obiady to np. kasze róznego rodzaju - bardzo zdrowe i
    tanie np. z warzywami duszonymi. Poza tym w sezonie leczo z cukinii,
    papryki i pomidorow - można wielki gar ugotowac małym kosztem,
    sycące, zdrowe na 2 obiady dla 4 osob starczy spokojnie i jeszcze
    kilka porcji można zamrozic.



    Temat: Czy ktoś jeszcze nie chudnie na diecie niełączenia
    Mój jadłospis
    śniadanko:
    siemię lniane(na poprawienie przemiany materii),jogurt-naturalny lub szynka+ser
    żółty lub jajo(wolę na miękko)-zero chleba
    "przedobiadek":
    same ziemniaki(gotowane ze skórką+sałatą(jak mi się bardzo zachce)
    lub owoce(sezonowe)
    obiad:
    przeważnie
    sałatka na bazie sałaty,pomidorów lub ogórków,cukinii+mięsko(kurczak,indyk lub
    tuńczyk,paluszki krabowe)czasem dodaję jajko,dodaję odrobinkę majonezu(dosłownie
    na smak),jogurt naturalny,oliwe z oliwek,czasem ocet winny lub musztardę i
    przyprawy.
    Czasem robię makaron z warzywami lub kuskus
    Piję 1 do 2 kaw rozpuszczalnych bez dodatków(czasem muszę sobie dosłodzić
    ciachem lub czekoladką(wiem,wiem-niedozwolone),zieloną herbatę,ostatnio
    czerwoną,staram sie dużo wody
    kolacja:
    raczej nic konkretnego-kawałek szynki,serek,jogurt
    w weekendy grilujemy więc wcinam mięsko z grila z sałatką(z pekińskiej lub tzaciki
    No i ostatnio sobie pofolgowałam i spałaszowałam placki ziemniaczane naleśniki
    Tak naprawdę, jak napisałam w innym poscie, poruszam się po omacku po tej diecie
    i mam wiele wątpliwości co do przynależności poszczególnych pokarmów do grup
    podstawowych.
    Dzięki za uwagę,pozdrawiam,asia




    Temat: jakie menu na ten tydzien?
    Dzisiaj - kapuśniak z wkładką mięsną (mięso obdłubane z kości
    schabowych, na których się gotował) i z chlebem
    Jutro - dalej kapuśniak, ale że to sobota więc będzie drugie - udka
    kurze duszone z warzywami w śmietanie, ryż, sałata lodowa z
    vinegretem.
    Niedziela - pomidorowa z makaronem na wywarze ze skrzydełek
    (skrzydełka gotuję dla psów), dalszy ciąg sobotnich udek, może tym
    razem z ziemniakami.
    Poniedziałek - dalszy ciąg pomidorowej i placki z jabłkiem (serek
    homo waniliowy + jajko+ mąka + jabłka)
    Wtorek - biała kiełbasa pieczona z cebulą, ziemniaki, surówka z
    kiszonych ogórków. Ziemniaków ugotuję więcej, bo:
    Środa - kopytka (lubimy takie serowe - ziemniaki + biały ser) z
    sosem pieczarkowym.
    Czwartek - dalej kopytka, ale odsmażane na domowym smalcu ze
    skwarkami i cebulką, surówka z kiszonej kapusty,
    Piątek - panga smażona w cieście, cukinia duszona z pomidorami i
    cebulą.
    Sobota - znowu będę miała wywar ze skrzydełek, zrobię na nim
    ukochaną zupę męża - szczawiową z jajkiem i ziemniakami. Na drugie
    chyba jakaś wieprzowinka - może karkówka, może żeberka?



    Temat: Kuchnia polska.
    .. moj maz jest Amerykaninem, wiec... bez miesa zyc sie nie da... rowniez dla
    mnie zycie bezmiesne jest trudne do zniesienia

    nie lubi: sledzi i wiekszosci ryb (lubi za to wedkowac w rzekach i na oceanie,
    co w twz. wieczor kawalerski zakonczyl zlowieniem 3 metrowego merlina z ktorym
    walczyl 1,5 godziny i teraz moge sie z nim droczyc nazywajac go "stary czlowiek
    i morze"!), galaretek

    lubi: schabowego, zupy (ziemniaczana, pomidorowa, zurek z jajkiem), mieso z
    sosem grzybowym, wszelkie pasty (to ma po ojczymie z wloskim pochodzneiem) i
    chleb polski i niepolski (tu musze go hamowac, zeby jednak nie jadl pasty z
    chlebem, bo to troche duzo kalorii), warzywka (ostatnio sprobowalam grilowana
    cukinie i squash (nie ma polskiego odpowiednika)- pychota), ziemniaki pod
    wieloma postaciami, bogos, pierogi, ciasta (wlasciwie wszystkie)

    chyba nie moge narzekac, bo nie jest wybredny, a ja sama lubie jesc, wiec pod
    tym wzgledem jestesmy dobrani bardzo dobrze

    co gotuje: schbowego, zurek, zupe ziemniaczana, placki ziemniaczane, pasty
    wloskie (pomaga program Everyday Italian na Foodnetwork), kurczaka grilowanego
    ktorego wrzucamy do salatki, jajka na boczku (podstawa dobrego humoru i
    negocjacji), lasagna (ale to w jego wykoanniu), jumbolaya (tez w jego
    wykonaniu), kurczaka w curry

    probuje tez ustalac z grubsza menu na 3-4 posilki, bo wtedy jakos mi latwiej
    jest wszystko zakupic i utrzymac roznorodnosc... w ogole jakos oboje probujemy
    sluchac sie siebie i wrzucuac do menu to na co akurat mamy ochote wychodzac z
    zalozenia, ze organizm daje w ten sposob znak czego mu brakuje

    no i to chyba wszystko, troche przydlugo....
    monia



    Temat: Obiadek :))))))
    Placki cukiniowe
    Robi się jak ziemniaczane ale szybciej bo cukinię sciera na grubych oczka -
    błuskawica, do tego mąka i jajo, sol i pieprz. I smażymy na gorrrrrącym oleju.
    Jak sie ma czas to i sos z mięchem do tego można zrobić a jak mniej to to mozna
    obłozyć twarozkiem wymieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem a jak wcale na
    dodatki nie ma czasu to sote też sa pyszne.




    Temat: Wegetariańsko i tanio?
    Ja jestem bardziej rybo i sero-żerna niż mięsozerna, ale taka kuchnia najtańsza
    nie jest. W jednym z moich ulubionych barów vege, są serwowane:
    Placki po węgiersku z sosem grzybowo-sojowym(kotleciki z soji imitują doskonale
    mięso)
    Soja niestety odpada jak ktoś na nią jest uczulony.
    Nalesniki w róznych wersjach z serami, pieczarkami, sosem szpinakowym , na
    słodko, na ostro z fasolą i papryką etc.
    Mozna zamiast cukini i bakłażana drogiego już o tej porze zapiekac pory z serem
    żołtym(osobiscie uwielbiam jako alternatywę),
    jeśc ryby, sałatki róznego rodzaju. Zamiast tradycyjnych sałatek pokombinowac z
    selerem naciowym(idealny do kawałków łososia)z avokado, rukolą z serem
    mozarellą, wariantów jest multum, ale trzeba czekac na promocje, wtedy avokado,
    rukola, sałata lodowa, czy rzymska, którą robię z serem pleśniowym i
    poszatkowanymi orzechami włoskimi bedzie tańsza.
    Nie przepadam za daniami mącznymi , ale te z kolei często wystepują w kuchni vege.
    Wiecej chyba nie napiszę, bo syn mi się rozpłakał, dobranoc



    Temat: Karmicielka wyrodna
    Mój je z nami wszelkiego rodzaju makarony, oczywiście ziemniaki, bardzo polubił
    fasolkę, placki "ziemniaczane" z cukinii. Kotlety np. z piersi kroimy na drobne
    kawałeczki i też wcina* . Wyjada też pomidory i ogórki z sałatki ;)

    *oczywiście je to wszystko jeśli akurat ma dobry dzień, co zdarza się rzadko.
    Częściej porozwala wszystko na talerzu i uznaje za zjedzone :|




    Temat: placki z cukini
    placki z cukini
    zrobilam wczoraj placki z cukini i marchewki, Cudo!!
    Tylko jedna rzecz mi sie nie udala - rozlazily sie, musialam dodac duzo
    maki.Moze cos zle zrobilam? dalam dwa jajka, cukinie dosyc spora i ze trzy
    marchewki...



    Temat: placki z cukini
    Ja robie jak placki ziemniaczane tylko dodaje cukinie. Jeżeli nie wycisnie sie
    cukini z soku i nie dida kilku ziemniaczków to wyjdzie plajda na patelni,
    ktorej nawet nie bedzie mozna przerzucic na druga strone.
    Uwielbiam placki z cukini mniam



    Temat: Placki z cukinii
    ja robię dokładnie tak, jak placki ziemniaczane - z tym, że zamiast startych
    ziemniaków daję startą cukinię - takie placuszki są dużo delikatniejsze od
    ziemniaczanych.

    pozdr.
    a



    Temat: jak najprościej przyrządzić cukinie?
    Placuszki z cukini

    cukinie utrzec na tare, dodac 1 jajo, 2 lyzki maki, sol, pieprz, galke
    muszkatulowa, wymieszac i smazyc placuszki na oliwie



    Temat: Placki z cukinii
    Placki z cukinii
    Znacie jakieś przepisy? Takie, żeby dziecku (7)smakowało. Na słodko, na
    czosnkowo?



    Temat: placki z cukini
    Oj placki z cukini są chyba takie tłuste, bo dużo tłuszczu naciągają. Gdzieś
    kiedyś jadłam. Ja wolę kotleciki, tak jak schabowe panieruję w jajku i bułce
    tartej.



    Temat: placki -zamiast ziemniaków - cukinia
    placki -zamiast ziemniaków - cukinia
    Wykonanie podobne jak placki ziemniaczane,tylko troszke inny sklad.
    cukinie zetrzec na grubej tarce,marchew tez,cebule pokroic w kostke,dodac
    make,sol,pieprz,jajko.
    Smazyc placki na oleju.

    Coś innego i pysznego:)




    Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną????
    Czy do takich plackow z cukinia dodajesz cebule? A moze czosnek?
    A czy ktos robil placki tylko z cukinii? Dostalam wczoraj od sasiadki duza
    cukinie i nie mam pojecia co z niej zrobic.
    Pamietam, ze kiedys u kolezanki jadlam placki z patisona robione jak
    ziemniaczane.



    Temat: kabaczek vs cukinia
    kabaczek vs cukinia
    mam pytanie, czy cukinie mozna zastapic kabaczkiem? czy np placki z cukinii
    moge zrobic takze z kabaczka?



    Temat: co z cukini?
    co z cukini?
    Robię z cukini leczo, placuszki{takie z ciasta nalesnikowego},faszerowaną
    miesem .A może ktos zaproponuje jeszcze jakis fajny przepis bo mam to warzywko
    ale pomysłów więcej brak. Z góry dzięki



    Temat: mam cukinie - oczekuje propozycji:) btxt
    placki
    Cukinię obierasz, wycinasz pestki i ścierasz na tarce o małych oczkach.
    Odsączasz, a dalej postępujesz tak, jak ze startymi ziemniakami na placki
    ziemniaczane-dodajesz jajo, mąkę, cebulkę, ząbek czosnku, pieprz, sól i smażysz.




    Temat: Szybko, prosto, wakacyjnie ;)))
    Placki z cukinii ( robione tak jak ziemnaiczane, tylko zamiast ziemniakow
    cukinia)
    Albo panierowane plastry cukinii.
    Mnie sie to kojarzy.



    Temat: to zabieram sie do zapiekanki z cukinii
    osobiście znam tylko placki z cukinii, w których cukinię traktuje się dokładnie
    tak samo, jak ziemniaka do placków ziemniaczanych. dobre.




    Temat: Placki cukiniowe - co dodać?
    a ja robię placuszki z cukinią plus takie ciasto jak na naleśniki a do tego
    por,mnóstwo koperku,czasem koper włoski albo kminek i dużo świeżo zmielonego
    pieprzu.świetnie smakują z tzatzikami.




    Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną????
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7666376&a=7872358
    Placuszki z cukini, podobne troche do ziemniaczanych, ale duzo delikatniejsze.

    Pozdrawiam



    Temat: Genialne kucharki!!!
    Ja co prawda nie sekcja, ale polecam placki z cukinii, latwo, szybko i smacznie.
    Utrzec cukinie, posolic, odcisnac, dodac jajko, make pszenna i ziemniaczana,
    posolic jesli malo slone, popieprzyc, smazyc na zloto. Podawac ze smietana i
    ketchupem.
    Smacznego.




    Temat: zakupilam cukinie - co radzicie z nimi zrobic?
    placuszki z cukini ................pycha




    Temat: co na obiad planujecie?
    Leczo i placki z cukinii
    leczo wczorajsze - placki właśnie powstają ;)




    Temat: mam pytanie odnosnie obiadów
    wszystko z cukinii: leczo, łódeczki i na to mięso mielone, placki z cukinii
    (robi się jak ziemniaczane)

    fasolka po bretońsku
    jajka sadzone
    zapiekanki z makaronu albo ziemniaków i wszystkiego co pod ręką




    Temat: co z cukinii ???.......
    albo jak placki ziemniaczane,zamiast ziemniaków cukinia,tylko grubo utarta.



    Temat: placki ziemniaczane :)
    przejdźmy do konkretów, to ... gdzie i w który dzień tygodnia te placki z
    cukinia będą? )) czerwone czy białe przywlec wino? )




    Temat: Co dzis jedliscie? czesc III
    nektarynka
    płatki z mlekiem, 2 grzanki z powidłami, kawa bezkof
    truskawki
    obiad -placki z cukinii i sera zóltego, tzatziki
    3 kostki gorzkiej czekolady 90%, 10 migdałow
    kolacja- zamrozony jogo z truskawkami, pomidor, ogórek, 2 kubki herbaty




    Temat: Kolacja z przyjaciółmi!
    Zupa cebulowa albo dyniowa, a na drugie leczo węgierskie. Ewentualnie
    spolszczona wersja z cukinią. Mogą być też placki ziemniaczane z łososiem i
    chrzanem. Sałatka z zółtego sera z czosnkiem. To taki mój "standard".




    Temat: jak przyrzadzacie kabaczka???
    Tak robie placki z cukinii, pewnie kabaczek tez sie nada.
    Lubie tez faszerowac- ryz plus co pod reka- jesli nie mielone to pieczarki-
    koniecznie pod kolderka z rozpuszczonej mozarelli..



    Temat: syrop klonowy? cukier trzcinowy?
    Acha, czyli tak samo jak ja robie placki z cukini, z tym, ze ja na slono.
    Dzieki



    Temat: pierożki w sosie rozmarynowo-czoskowym. dziś
    No to: gratulacje :-) A ja chyba się zdecydowałam, żeby zrobić dzisiaj placki z
    cukinii i podać je z sosem z jogurtu, czosnku i świeżej bazylii.



    Temat: Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad.
    Zwykle kupuję łososia w całości. Z części mało zjadalnych (głowa, płetwy itp.)
    gotuję ostrą, rybną zupę - krem. Na drugie danie placki z cukinii z sosem
    czosnkowym. Do placków dodaję trochę żółtego sera, aby były bardziej sycące.



    Temat: Podrzućcie szybki pomysł na obiad piątkowy
    Placki z cukinii. Wiem powtarzam sie, ale sa pyszne.;)




    Temat: Poszukuję tanich przepisów!!
    Mam też sprawdzony przepis na placuszki z cukini. Jeśli chcesz, daj znać.
    Pozdr.



    Temat: pomocy - placek z zukinnii
    Placki z cukini "Niebo w gebie"
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29684619&a=29684619




    Temat: co jutro obiadek ?
    Jutro pewnie kanapka z domu i owoce + zielona herbata. Za to dzisiaj była zupa -
    krem z zielonego groszku, z parmezanem i suszonymi pomidorami, a na drugie
    placki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowo-bazyliowym. To wszystko z tęsknoty
    za latem.



    Temat: Podrzućcie szybki pomysł na obiad piątkowy
    Jajecznicę chciałam zrobić na kolację, bo mój m. lubi kolacje na ciepło. A jak
    się robi placki z cukinii?




    Temat: Gremolata 2
    Gremolata to nie są placki z cukinii, a dodatek do placków w postaci gremolaty.



    Temat: Cukinia po grecku - Kolokithokeftedes
    bardzo dobre, tyle że nie placki a jak ktoś wcześniej napisał jajecznic z
    cukini i sera. Sprobowałam dodać mąki, ale wtedy smak cukini przepadł
    bezpowrotnie



    Temat: placki ziemniaczane :)
    Placki z dodatkiem cukini naprawdę są dobre, a jeszcze lepsze są z samej cukini.



    Temat: Placki cukiniowe - co dodać?
    Robię jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków ścieram na grubej tarce
    cukinię i marchewkę i dodaję dużo czosnku .
    Ladnie wyglądają takie placki i są pyszne :)



    Temat: zakupilam cukinie - co radzicie z nimi zrobic?
    ech babo
    przepis nie jest ściśle określony,mozna zrobić po swojemu,
    np.czasami robie na cieście naleśnikowym a czasami tak jak zwykłe placki
    kartoflane tyle że z cukini,a przyprawy dodajesz wg. swoich potrzeb




    Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną????
    hania55 napisała:

    > Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z
    > odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-)
    Albo z sosem czosnkowym...



    Temat: jak przygotować cukinię
    Ścieram cukinię ( im mniejsza tym lepsza ), do tego dwie marchewki, jajko,
    trochę mąki i wychodzą fajne placuszki. Marchewkę można zastąpić ziemniaczkiem.
    Smacznego.



    Temat: od kiedy można podawać cukinię i w jakiej formie?
    Mojej córce przy alergii pokarmowej i AZS daję wszystkie dyniowate. Je dynię,
    cukinię, kabaczki, patisony, i co tam jeszcze... Dla starszego dziecka polecam
    smażone placki z warzyw, dla młodszego gotowane.



    Temat: jak przygotować cukinię
    hej
    ja robiłam placki, nie wiem czy dla niemowlaka sie nadają, dla nas były bardzo
    dobre. Cukinię scieralam na grubych oczkach a ciasto takie mniej więcej
    naleśnikowe. mniam



    Temat: Placki cukiniowe - co dodać?
    Hmm...

    A może chociaż pomożecie mi, na co się zdecydować, bo cukinia na pewno będzie
    na kolację: placki, czy podsmażona + śmietana ?



    Temat: Smazone cukinie w panierce
    inna wersja :)
    cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach albo pokroic w zapalki, dodac sol,
    pieprz i pokrojony koperek.
    przygotowac ciasto jak na placki, wymieszac wszystko razem i smazyc na glebokim
    tluszczu. mozna jesc na cieplo i zimno, jak kto woli. pycha!



    Temat: Cukinia- jak polecacie............
    Utrzec cukinie na tarce o grubych oczkach,dodac lyzke jogurtu,lyzke
    maki,posolic,popieprzyc,dodac jajko i wymieszac na jednolita mase.Na patelni
    rozgrzac olej i smazyc male placuszki.Sa dobre jako dodatek do gulaszu lub
    lososia wedzonego i nie tylko.



    Temat: Placki cukiniowe - co dodać?
    Ja ostatnio jestem maniaczką cukini w każdej postaci... i placki też robię.
    Dodaję do nich czosnek i świerzy, posiekany koperek - pycha!!!



    Temat: Lubię miękkie placki ziemniaczne...
    Lubię miękkie placki ziemniaczne...
    ale zawsze, albo prawie zawsze wychodza mi takie mocno chrupiące.
    Co zrobić, żeby je zmiękczyć? Jeśli chodzi o makę - to dodaję malutką ilość...

    aha, dzis robię z cukinią :)



    Temat: Cukinia, kabaczek, bakłażan-co z tym robić?
    No i placki cukiniowe - jak ziemniaczane (cukinię zetrzeć, dodać jajko, nieco
    mąki, przyprawić, można dać jakieś inne jeszcze warzywka dla urozmaicenia, ale
    z cukiniową dominantą). Jeść z surówką, z sosem, z jogurtem czy jeszcze inaczej.



    Temat: Placki ziemniaczane!
    Co prawda zimniaki jeść przestałam, ale jeśli ktoś ma przepis na placki, to ja
    proszę w wątku kulinarnym. Bo słyszałam, że tak samo można je zrobić z cukini, a
    to już bym spróbowała




    Temat: Cukinia w śmietanie
    Cukinia w śmietanie
    Pycha :D
    Zrobiłam bez maggi bo nie miałam i smakuje troszkę jak placki
    ziemniaczane i do tego z makaronem hihi śmiesznie ale pysznie :)



    Temat: Cukinia po grecku - Kolokithokeftedes
    coś jak placki ziemniaczane :) warto wypróbować bo akurat mam cukinię w domu :-).



    Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną????
    Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z
    odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-)



    Temat: mam filet z kuraka,surowe papryki..i brak pomysłu
    Do tego pieczarki, dobrze tez sie komponuje cukinia. Do piekarnika - folia alu
    ktora si epotem wyrzuca. Ostatnio robie namietnie tortille, wlasnie z
    kurczakiem, papryka i cebula. Kupuje gotowr placki, na opakowaniu jest przepis.
    Wada - cena za 8 sztuk ok 10-12 zl. Ale pycha!



    Temat: Książka Kucharska 2
    O Boże, po co ja tu zajrzałam... Głodna zrobiłam się okrutnie, w jednym
    momencie. A u mnie dzisiaj tylko zwykła ogórkowa i odrobinkę mniej zwykłe
    placki kartoflane, bo z cukinią, cebulką i koprem. Aha, z sałatką pomidorową
    jeszcze. Idę smażyć, bo mnie skręca.




    Temat: pomocy - placek z zukinnii
    Placki z fety i cukini - bomba
    tak! koniecznie trzeba odsączać ugniatając na sicie




    Temat: Gieziku,
    Akurat przy okazji sporządziłam jadłospis z wszystkiego, co lubię - małże,
    placki ziemniaczane, zapiekanka z bakłażana i cukinii :-)



    Temat: www.malyalergik.pl - przypomnienie
    www.malyalergik.pl - przypomnienie
    Mamusie, przypominam, ze na tej stronie mozna znalezc fajne przepisy i dodac
    swoje. ja wlasnie wpakowalam tam superowe placki gryczane z indykiem i
    cukinia. Jeremi wcinal az milo. polecam!




    Temat: Gremolata 2
    Gremolata 2
    Zrobilam, jest boskie, taka lżejsza wersja placków ziemniaczanych, ja podalam
    placuszki z kefirem i pokropiłam Maggi. Z cukini szybko wydziela się woda i z
    tym miałam problem ale myślę, że to kwestia wprawy. Pozdrawiam i smacznego
    wszystkim.



    Temat: Jedzenie na weekend kupione :)
    przykro mi pisać ale spagetti nie było - mięsko mi wyszło. ale była
    cukinia i poszło na placki -



    Temat: jakie polskie dania smakują Włochom
    ja mielam kiedys w domu tylko jednego ziemniaka a koniecznie chcialam placki.
    dodalam potartej cukini! i polewam wlasciwie zawsze sosem pomidorowym z
    grzybami.
    mòj chlopak je uwielbia.




    Temat: Gremolata 2
    A gdyby tak odstawić startą cukinie na jakiś czas i odcisnąć z niej
    sok przed połączeniem z resztą składników? W ten sposób może uda się
    smażyć placki trochę spokojniej...
    Smakowite pozdrowienia.



    Temat: wariacje na temat plackow ziemiaczanych
    ja dodaje jeszcze cebule i czosnek. Ostatnio do plackòw robie sos pomidorowy z
    grzybami! a kiedys gdy mialam tylko 1 maly ziemniak a koniecznie chcialam
    placki to potarlam tez 1 cukinie. wyszlo super.




    Temat: Jedzenie na weekend kupione :)
    Co za stałość w menu

    I znów katuje opowieścią o plackach z cukinii Dobrze, że Maryśka już śpi...
    Jak nic się w końcu wprosimy na te placki of course



    Temat: Przepisy Agi-KOSY
    Ago,dziękuję bardzo zapomniałam napisać że masz czas do poniedziałku,dziś robić
    nie będę ale w poniedziałek od samego rana gotuje cukier,przepis
    nieskomplikowany mam dużo cukinii ale dotychczas smażyłam z niej tylko placki.




    Temat: Kabaczek, żółta cukinia?
    Cukinia nadziewana:
    1. Kroimy cukinie wzdłuż na dwie części i wydrążamy środek
    2. Wydrążone cukinie włożyć do piekarnika - na 10 min.
    3. Smażymy na oliwie cebulkę z pieczarkami [jak ktoś lubi - może być też
    boczek drobno pokrojony]
    4. Do tego dodajemy środek cukini [oczywiście bez pestek], można dodać
    tartej bułki żeby farsz się trzymał i jak wystygnie – jajko
    5. Nakładamy farsz w cukinie, sypiemy na to starty ser żółty, posypujemy
    papryką, i wkładamy do pieca na jakieś 20-30 min.

    Cukinia smażona
    Możesz oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Albo obtaczaj w rozbełtanym jajku i panieruj w tartej bułeczce i usmaż. Dobre
    zwłaszcza do piwa.

    Cukinia duszona z ziołami.
    Dla 4 osób,
    1 kg cukini, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka mąki, po 1 łyżce pokrojonych ziół:
    zielonej pietruszki, szczypiorku, koperku i bazylii, szczypta cukru, sól i
    pieprz.
    Cukinie obrać w plasterki, w garnku rozgrzać masło lub oliwę, dodać sól,
    pieprz, zioła i cukier. Podlać kilkoma łyżkami wody, oprószyć mąką.
    Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.

    Wspaniale są placki ziemniaczane pól na pól z cukinią (wszystko tarte na grubej
    tarce). Dodatki jak do placków: jajko, sól, pieprz oraz co kto lubi.

    I jeszcze przepis gazetowy:
    Ratatouille pieczarkowo-warzywne
    Kuchnia francuska
    1 bakłażan
    1 cukinia
    10 dag cebuli
    20 dag pieczarek
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    3 pomidory
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie do smaku

    Bakłażany i cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, skropić cytryną, by nie ściemniały.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę.
    Papryki podpiec w piekarniku tak, by łatwo z nich zeszła skóra i po obraniu
    pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać i zmiażdżyć.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Na zimną patelnię wlać oliwę i nie rozgrzewać zbyt mocno. Wrzucić pieczarki, a
    gdy przestaną puszczać sok - dodać cebulę. Cały czas trzymać patelnię na małym
    ogniu.
    Dodać bakłażan i paprykę. Gdy te zmiękną dodać cukinię i pomidory.
    Gdy tylko z potrawy odparuje sok wsypać łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszać i
    podać na stół.
    Ratatouille można jeść na gorąco, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do
    drobiu. Jest równie dobre na zimno na przystawkę.
    UWAGA!
    Poza sezonem na warzywa ratatouille można przyrządzić z gotowej mrożonki
    zawierającej m.in. paprykę, pomidory, cukinię, cebulę.




    Temat: Cos lekkiego z kabaczkow
    A nie ma sprawy, ja znalazlam takie interesujace:
    1.Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami,
    czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i
    zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście,
    albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana
    również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć
    czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana
    robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego
    bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem
    cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów
    pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować
    i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce.
    Następnego dnia - mmmmmm....

    2. Francuzi mają na to swoją nazwę, ale jest o wiele bardziej skomplikowana
    od
    przepisu:

    Papryki (raczej bez skórek)
    pomidory (też sparzone i obrane)
    kabaczki (bez pestek)
    cukinie (bez skórek)
    cebula (obrana ;))
    bakłażan
    czosnek
    przyprawy : sół, pieprz, gorczyca, jałowiec, kolendra, ziele angielskie,
    liść
    laurowy
    Wszystko pokrajać w kostkę, rzucić na gorący tłuszcz; dusić z godzinkę.
    Poczekać, aż sos odparuje i całość zrobi się dość gęsta.

    3.Placki z cukini.
    Potrzeba:
    3,4 młode cukinie, lub troszkę starsze, jakie się trafi
    dwa jajka
    3/4 szklanki mąki
    woda
    cukier,sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Cukinie obieramy, te które mają w środku dużo nasionek, to wydrązamy
    (dla
    ułatwienie przekroić na pół). Potem ścieramy je na tarce. Dodajemy
    jajka, mąkę
    i przyprawiamy do smaczku. Wszystko mieszamy, aż masa będzie w miarę
    gładka.
    Nie może być za bardzo lejąca, więc w razie czego dodajemy mąki, albo
    wody
    jeśli zbyt zbita. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy łyżką
    placuszki, aż
    sięzrobiąna złoto. Można jeść z kaczapem albo sukrem, jak kto woli.
    Smacznego.

    Narazie tyle. Czesc sie powtarza. Ja robie ala leczo z kabaczkiem. Kabaczek,
    cebulka, pieczarki, kielbasa, moze byc jakies mieso, papryka, pomidor, ogorek.
    Wszystko razem uduszone, przyprawione dosyc ostro. Moze byc z sosem
    pomidorowym.




    Temat: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem
    Zydowskie placki
    Kiedyś, jak nie starczało do pierwszego, a miałam więcej niz teraz czasu często
    robiłam różne dania tania.
    Zydowskie placki do takich należą:
    Ciasto jak na pizze się zagniata. Mozna zagnieśc więcej i zamrozić.
    Cebulę się zmazy na złoty kolor na patelni. Taka pociętą w talarki.
    Potem ta obsmazona cebulą kładzie się na ciasto. Ciasto formuje sie na takie
    małe placuszki wielkości talerzyka deserowego, albo mniejsze, posypuje makiem
    (zwykłym suchym) i do piekarnika.
    Pycha mozna jesc tez zimne, mozna ogrzewac w piekarniku albo w mikrofali. Mozna
    posmarować masełkiem, mozna z kwasnym mlekiem jesc albo kefirem

    Mozna tez cukinię zetrzeć na tarce grubej (cukinia jest tania teraz jak
    barszcz). Podsmazyć na patelni odciśnietą cukinię z cebulka i ząbkiem czosnku.
    A jak wystygnie dodaje się tą masę cukiniową do cista takiego jak na nalesniki,
    tylko gęstszego i smażyć jak racuchy. Pychota!
    Cukinię mozna też obtoczyć w bułce i jajku i usmażyć jak kotlety.

    Makaron mozna zrobić z tuńczykiem (puszka tuńczyka kosztuje 1,5 zł).
    Podsmaża się tuńczyka z puszki na odrobinie masła czy oleju i z ząbkiem czosnku.
    Jak się podsmaży i woda odparuje, to się dodaje makaron al dente ugotowany do
    tego tuńczyka i jeszcze raz obsmaza.
    Do tego mozna zrobić sos pomidorowy jak ktoś lubi. Pomidory tez teraz sa tanie.

    Mozna zrobić kluski sląskie, mordonie, barszcz czerwony zabielany z
    ziemniakami, knedle ze śliwkami, racuchy z jabłkami, pierogi wszelkie sa tanie,
    tyle, że pracochłonne. Polecam pierogi z kasza gryczana, które smakują jak
    pierogi z miesem.
    Jest tysiace przepisów na tanie żarcie. Trzeba mieć tylko czas, żeby to robić,
    bo to co tanie to zazwyczaj pracochłonne.



    Temat: dzisiaj na obiadek zjedlismy....
    Więc hurtem - ponieważ planuję jadłospis, to mam zapisane - to ostatnie 2
    miesiące. Oczywiście prawie zawsze obiadzik jest na 2-3 dni, nie ma tak, że
    codziennie co innego.

    Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki
    Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony
    Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami
    Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami
    Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny
    Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka
    Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami
    czosnkowymi
    Mintaj smażony, kalafior
    Botwina z jajkiem, pomarola
    Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki
    Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem
    Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo
    Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka
    Pomarola śmieciowa
    Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka
    Botwina z jajkiem, bób gotowany
    Farfalle con funghi
    Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków
    Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa
    Farfalle Alfredo
    Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka
    Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki
    Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana
    Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów
    Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym
    Kapuśniak z parówką, pieczywo
    Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki
    Udka duszone, ziemniaki, surówka
    Krupnik jarzynowy, pieczywo
    Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły
    Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny
    Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany
    Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki
    Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem
    Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw.
    Cukinia zapiekana z żółtym serem
    Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem
    Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami
    Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo




    Temat: co dzis na obiad?
    To spis moich obiadów z ostatnich 2 miesięcy - zaznaczam, że to nie tak, że
    codziennie jest co innego, jedną potrawa wystarcza naczęściej na 2-3 dni.

    Wkleiłam to też na forum Kuchnia, gdzie polecam wątek "dzisiaj na obiadek
    zjedliśmy" o podobnej tematyce.

    Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki
    Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony
    Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami
    Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami
    Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny
    Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka
    Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami
    czosnkowymi
    Mintaj smażony, kalafior
    Botwina z jajkiem, pomarola
    Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki
    Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem
    Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo
    Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka
    Pomarola śmieciowa
    Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka
    Botwina z jajkiem, bób gotowany
    Farfalle con funghi
    Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków
    Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa
    Farfalle Alfredo
    Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka
    Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki
    Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana
    Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów
    Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym
    Kapuśniak z parówką, pieczywo
    Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki
    Udka duszone, ziemniaki, surówka
    Krupnik jarzynowy, pieczywo
    Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły
    Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny
    Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany
    Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki
    Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem
    Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw.
    Cukinia zapiekana z żółtym serem
    Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem
    Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami
    Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo




    Temat: szczyt glupoty??????
    Witam, wtrące i ja swoje trzy grosze -
    Padło tu wielokrotnie stwierdzenie, że mimo faktu, iż umiejętność oszczędnego
    zycia jest dość pożądana, na zdrowiu oszczędzać nie należy.
    Ja od kilku lat zyję na własny rachunek i bywały w moim zyciu okresy dość
    duzych zapaści finansowych.
    Pomysły na posiłki z tamtych czasów, które zakodowałam sobie na zawsze:
    to duze porcje TANICH surówek do obiadów i kolacji.
    Służę przykładami:
    - por pokrojony na cieniutkie talarki + marchew tarta na grubej tarce + ogórek
    (kiszony, konserwowy) utarty tak samo
    - marchew i ogórek utarte jak wyzej + drobno posiekana kapusta pekińska (lub
    biała)
    - jw. ale z kukurydzą z puszki
    - tarta marchew + seler + ogórek
    - w wersjach bardziej sycących z dodatkiem ryżu, gotowanego kurczaka, makaronu,
    tuńczyka itp.
    - w okresie szczytu owocowo-warzywnego można dodawać praktycznie KAŻDE dostępne
    na rynku warzywo, wówczas bazami mogą byc rózne odmiany sałat.
    - w okresie "przednówka" do sałatek czasami dorzucam marynaty - cukinię,
    paprykę, grzybki
    - nie oszczędzam na dodatkach: oliwa z oliwek (nie jest to drogi interes, bo do
    sałatki dodaje sie jej najwyżej 2-3 łyżki)- (ale i porządne oleje nie są juz
    takie drogie), orzechy, musztarda francuska, zioła (polecam świeże, z doniczki,
    ale warto mieć w szufladzie równiez suszona bazylię, oregano, pietruszkę czy
    cząber), czasami śmietana(w ilościach minimalnych)- to bazy do doskonałych
    sosów sałatkowych.
    Proszę mi wierzyć, że przygotowanie takiej surówki dla dwóch osób nie zajmie
    więcej niz kwadrans, nie nadwyręży nadmiernie kieszeni, a za to zapewni
    naprawdę solidną dawke witamin (czyli zdrówka)
    z dużą rezerwą podchodzę natomiast do nadmiaru mączno-kartoflanych posiłków
    (choc oczywiście uwielbiam różniste placki, placuszki, pierogi, knedle i bliny).
    Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych - zdrowiej zjeść placki
    ziemniaczano-cukiniowe (lub kabaczkowe) - w sezonie warzywnym
    dla zwolenników placków, naleśników i omletów: TORTILLA WARZYWNA:
    cebula w krążki, cukinia, papryka, w kostkę,ziemniaki w cieniutkie krążki
    (nieobowiązkowe), fasolka szparagowa w słupki. udusic na patelni na oleju,
    przyprawic (sól, pieprz, zioła), zalac rozbełtanymi jajami (jak na jajecznicę)
    podsmażyc bez mieszania, po kilku minutach na druga stronę (ja to robię w ten
    sposób, że podważam dno, zawartość zsuwam na talerz i wierzchnią strone kładę z
    powrotem na patelnię.
    w wersji dla głodniejszych + podsmażona kiełbaska lub gotowane mięsko
    (jakiekolwiek)
    to samo (oprócz kartofli i jajek) jest doskonałą bazą do leczo.
    Aha - dla urozmaicenia można dodać pomidory, kalarepkę. Warzywa wrzucać wg.
    zasady: co jest w domu. Można dodać zielony groszek z puszki, pieczarki.... to
    co w danym momencie jest w lodówce i co akurat w sklepach tanie jest.
    Potrawa jest przebojem wśród znajomych - robi się szybko, zawartością jednej
    patelni nakarmi sie nawet sześć osób (w zależności od ilości jajek i warzyw).
    Bazując na tanich (ALE WARTOŚCIOWYCH) składnikach można poszaleć z zupami
    (ogórkowa, cebulowa, krupnik na wędzonym żeberku, żurek itp)
    Dzięki temu częściej stać nas na szaleństwa typu filety z okonia czy soli,
    piersi z indyka, wołowinkę czy schab.
    Zamiast słodyczy - spora łyżka miodu, garść orzechów, rozynek, pestek.
    Czasami jemy jogurty, ale częściej sery, twarogi, kefiry (zamiast gotowego
    jogurtu kefirek z owocami z kompotu lub mrozonymi - polecam )

    Mój zyciowy partner przestał tęsknić za niedzielnymi rosołkami i górą mięsa na
    obiad (jak to miał u swojej mamy)- docenia moją kuchnię, schudł na niej około
    15 kilogramów (ale to chyba w większości efekt rezygnacji z weekendowych
    piwnych eskapad z kolegami i przestawienia pory obiadu z godziny 20 na 18
    (najpóźniej) )
    Uważam, że żywimy się zdrowo, wartościowo i smacznie.

    Nie chcę moim postem nikogo urazić. Wiem, że wiele osób w Polsce żyje na
    granicy minimum socjalnego. Wiele - poniżej tego minimum. Podziwiam mamy, które
    potrafią za grosze wyżywić i ubrać swoją rodzinę. Ale jestem również
    pragmatykiem - nasz organizm na 100% upomni się kiedyś o to, czego mu w zyciu
    zabrakło. czyli - o witaminy, sole mineralne, róznorakie pierwiastki...

    a co do oszczędzania na innych aspektach życia: od kilku lat płacimy rachunki
    przez internet, wiele rzeczy kupujemy równiez w necie (różnica np. na marzach
    ksiażek sięga nawet 30 %)
    itp. itd.
    Pozdrawiam serdecznie na koniec tego przydługiego postu
    Alexandra




    Temat: zielony pieprz, bazylia,
    Re: Co na obiad ?

    A na obiad lasagne z mikrofalowki,pyszna..bo nie musze dzis gotowac,wymyslac.
    Wczoraj byl obiadek wegetarianski-makaron z jarzynkami z woku no i ten
    tatar,dla zdrowia,hm. Smacznego Wam zycze moi mili ml

    lablafox

    Dziś faszerowana cukinia mielonym mięskiem z indyka+ ziemniaki + kompot z
    jabłek
    Jutro - pierś kurczacza (ha!o kurczę!) + fasolka szparagowa + pyry wel
    ziemniaki wel kartofle + kompot z jabłek .
    Smacznego lablafox

    mamaja- A u mnie poledwiczka wieprzowa z patelni,cukinia duszona na oliwie
    i grule!

    trium:
    Ja dzis tradycyjnie placuszki ziemniaczane i barszczyk czerwony. Smacznego

    popaye:
    Placki ze smietanka???? Beeeee.... tylko i wylacznie na
    pikantnie

    Co prawda plackow kartoflanych ze smietanka nie znam, wszystkie inne odmiany
    (cebulka jak u ML i na slodko - tez).
    Marza mnie sie poznanskie pyzy - )

    marialudwika
    Wspanialy pomysl,jutro placki tez,z cebulka w srodku i syropem
    cukrowym/poznalam jego smak tutaj i pokochalam/,ale to tarcie
    kartofli,buuu,brrr..

    mammaja
    A jutro? Jutro pizza na telefon! Pyszna!

    trium
    Jutro? niedziela bez klusek nie jest niedziela!!!!! No i czerwona kapustka.

    mammaja

    A czy masz tam kwasna smietane?Bo ja robie tak jak mi sie nic nie chce
    robic:
    ze 3 -4 jajka cale (w dosc wysokim naczyniu)ubijam mikserem ale tymi
    koncowkami do piany,potem daje 1 szklanke cukru i dalej ubijam,potem daje
    dwie szklanki maki z 2 lyzecz. proszku do pieczenia i 1 kwasna smietane
    (ok.200 ml).
    Jak sie to ujednolici to wylewam do formy wylozonej papierem do
    pieczenia,albo (lepiej)posmarowanej marg.i wysypanej bulka tarta.Potem do
    tego ciasta na wierzch sypie co mam :rodzynki,migdaly czy orzechy,lub owoce
    kandyzowane.Czas przygotowania 15 min.-gora.Czas pieczenia -ok.40 min.
    Mozna zrobic podwojna porcje.U mnie w domu to bardzo lubia i szybciej niz
    drodzowe!

    popaye:
    jeszcze szybszy "mniam-nius"

    wiec: moja odmiana Musu czekoladowego
    dobra gorzka czekolada 2-3 tabliczki+ 3-4 lyzki wody (lepsza kuvetura
    czekoladowa - bo ma ca 60% kakao!) roztopic na parze (stalowa miseczka na
    garnku z gotujaca woda - jesli nie masz specjalnego zestawu) jak sie roztopi -
    ochlodzic odrobine wstawiajac do wiekszej miski z zimna woda - dodac 4-ry
    zoltka, mieszajac postawic na parze i przez chwile ogrzewac az troche
    zgestnieje (caly czas mieszac!- najlepiej "plaska" sprezyna do ubijania piany) -
    odstawic spowrotem do miski z zimna woda - ubic w miedzyczasie
    (elektr.mikserem recznym) 2 bialka i 2 pojemniczki (razem 1/2 litra) smietany -
    zmieszac z masa czekoladowa - najpierw piane z jajek - pozniej smietane -
    wstawic do lodowki.
    Za 1/2 godz masz deser "mniam-mniam".
    Jak chcesz urozmaicic - dodaj utarta skorke pomaranczy przy rozpuszczaniu
    czekolady (1-2 lyzeczki) albo (mozna + kieliszek likieru Cointreau - zamiast
    wody) albo...do wymieszanej calosci z piana i smietana - kilka lyzek utartej,
    gprzkiej czekolady -

    popaye
    Acha! - moze byc to zbyt "wytrawne-czekoladowe" - ja dla "gosci i dzieci"
    dodaje podczas rozpuszczania czekolady 2 lyzki cukru! Sam - wole
    wersje "wytrawna" - ale ja mam "szczegolne podniebienie" -

    dab12: a lody, desery lodowe? kiedy?




    Temat: znów problem
    grochalcia napisała:

    > kurka, gorzej niz fatalnie....w tej diecie najgorsze sa dla mnie kolacje...no
    > to co ja mam jesc??? w koncu mi ten tunczyk bokiem wyjdzie....

    dla mnie tez najgorsze byly kolacje na poczatku, ale z innego powodu - nie
    chcialo mi sie gotowac i wymyslac po calym dniu, dawniej po prostu robilam
    kanapki... ale juz sie przyzwyczailam ;)

    oczywiscie, ze nie mozna jesc tunczyka caly czas, nie tylko wychodzi bokiem, ale
    i nie jest to zbyt zdrowe, ze wzgledu na mozliwa zawartosc metali ciezkich! nie
    nalezy przesadzac!

    > a np. makrele wedzona mozna?? (tluszcz wiem, wiec rzadko pewnie),

    oczywiscie, ze MOZNA :) moze nie cala, ale tak z pol ;) ja jem czesto, bo
    uwielbiam, najlepiej z ogorem kiszonym :)
    Grochalcia, co z tego, ze tluszcz?? na kolacje MOZNA jesc tluszcz, nie ma
    problemu, byle nie ZA tlusto. trzeba miec 1 posilek dziennie weglowy, jeden
    tluszczowy, a trzeci - dowolny. ponoc najlepiej chudnie sie na kolacjach
    neutralnych, ale ja prawie zawsze jem tluszczowe i jak dbalam o diete, to
    chudlam bez problemu.

    > albo moze zupke jarzynowa bez marchewki i ziemniakow oczywiscie...i pewnie bez
    > smietany...

    zupe jak najbardziej! w zaleznosci od warzyw w zupie moze byc i smietana! zdaje
    sie, ze zdradliwy jest groszek zielony, groch i soczewica (bo to wegle), ale
    jesli tego nie ma, to mozna zrobic zupe tluszczowa ze smietana :)) a jak zupa
    weglowa (z tymi grochami), to bez smietany i na odtluszczonym rosole (zebrany
    tluszcz z zimnego rosolu!) lub na wodzie. takie zupy sa pyszne i super na
    kolacje, np kalafiorowa, mmmm...

    > z czym mozna zjes ten makaron, zeby naprawde byl dobry???

    no ja nie jem na slodko, lubie na ostro. mozna zjesc z warzywami (jakas
    mrozonka, ale bez kukurydzy) i piersia kurczaka (ale piersia, bo najchidsza i
    nie za czesto) albo chuda ryba. mozna zjesc z sosem pomidorowym (na cebulce,
    mmm). nie bardzo mam pomysly na makaron na kolacje, bo ja kolacje glownie
    tluszczowe jadam :)

    a lubisz fasolke po bretonsku? zrob sobie wegetarianska na kolacje, przepis
    ponizej. z miesem raczej nie, bo groch do wegli ;)

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11143&w=52145461&a=52149136
    ja czesto jem na kolacje "takie cos": kroje cukinie wzdluz na dosc grube
    plastry, ukladam w naczyniu do zapiekania, sole. na to daje pokrojone pieczarki,
    doprawiam, na to plasterek wedliny i cienki plasterk zoltego sera. podlewam woda
    i wstawiam do piekarnika na 20-30 minut. jem z jakas salatka lub warzywem, no
    pyszne, mowie Ci :)

    albo gotuje soczewice. na patelni podsmazam na malej ilosci oliwy cebule i
    pieczarki. mieszam z soczewica.

    albo takie placuszki z selera: pol cukini i kawal selera zetrzec na tarce, dodac
    1-2 jaja, 2-3 lyzki smietany, troche startego zoltego sera, doprawic. smazyc od
    razu na patelni, male placuszki. pyszna kolacja tluszczowa :) wczoraj mialam z
    salata z rukoli z odrobina parmezanu. a na obiad mozna z gulaszem

    > ale slodkie sniadanka jak najbardziej???powiedz, ze taaaaak

    no mozna, ale nie za duzo, bo moze przeszkadzac chudnieciu... a musisz ten
    makaron dosladzac? bo jak bez fruktozy, tylko same owoce, kefir, makaron, to
    raczej nie jest tak zle :)
    ``````````````````
    kurczak: 03.03.05



    Temat: Dieta: podobny problem co ja_sylwia
    Dieta: podobny problem co ja_sylwia
    Czesc,
    tak naprawde to chyba od urodzenia corki sledze rozne watki na forum Alergie,
    czytam te wasze posty i edukuje sie. To jest naprawde kopalnia wiedzy!
    Moja corka ma obecnie skonczone 4 mies i chyba jest alergikiem. Ja jestem
    alergikiem wziewnym (trawy) wiec od urodzenia malej bylam uczulona, ze ja tez
    moze to dotknac.
    W zwiazku z tym od samego poczatku bylam na diecie bezmlecznej. Nie byla to
    calkiem scisla dieta bo nie zwracalam jeszcze tak duzej uwagi na etykiety i
    czesto w produktach pojawialo sie mleko w proszku.
    Obok mleka wyeliminowalam tez wszystkie klasyczne alergeny, jak rowniez
    wolowine i cielecine.
    Po dwoch miesiacach sprobowalam po woli wprowadzic cos z nabialu bo mialam
    juz wielka ochote na jogurty. Mala caly czas byla czysta. Razem z
    wprowadzeniem nabialu (zolty ser, kefir, jogurt) zjadlam tez jagody (bo
    akurat byl sezon). No i poszlo!
    Corke wysypalo. Najpierw za uszkami i na uszach, na szyi, na klacie i
    brzuszku.
    Bardzo sie przestraszylam, odiwedzilam kilkun lekarzy ale ich wiadomosci z
    porownaniem z forum to wstyd! Uparlam sie i przeszlam na calkowicie
    eliminacyjna diete:
    - kasze, ryz, makaron bez jajek
    - chleb pszenny i kukurydziany
    - kukurydza
    - pomidory z ogrodka + przetworzone domowo
    - cukinia, brokuly, buraki
    - ziemniaki
    - wieprzowina, krolik, indyk
    - pieczone miesa tylko
    - dzem jablkowy domowy
    - jablka, morele, sliwki, banany
    - ciasteczka holenderskie, ciasteczka Digestive Lu
    - margaryna bezmleczna
    - smalec
    - bazylia

    Po 3 tygodniach Hance przeszlo, kapalam ja w krochmalu i dalej to robie,
    smarowalam Topialyse.
    PO kolejnym miesiacu sprobowalam znowu wprowadzic cos z nabialu. Jednego dnia
    kefir - nic, potem jogurt-nic, zolty ser i nic. Pomyslalam sobie w zwiazku z
    tym ze to chyba byly te jagody co zjadlam. Bo gdyby nabial, to juz by
    wywalilo. Ale moje myslenie bylo chyba bledne...
    Tak bylo przez ok 10 dni. Wyjechalysmy do rodziny nad morze, jadlam juz
    nabial normalnie, ale jeszcze bez "zywego" mleka i po 2 dniach mala wysypalo
    totalnie!! Ale to tak, ze miala nawet plamy na plecach. W nocy zrobila
    koncert, nie spala 5 godzin.
    Ja wpadlam w rozpacz, po konsultacji z pediatra powiedzial ze to moze byc
    opozniona reakcja na nabial. w miedzyczasie zjadlam pstraga.
    Wiec ja znowu na diete. Hance powoli wysypka znikala. Przez 3 dni dawalam jej
    Clemastin. Niestety nie zniknela do konca, tylko teraz caly czas utrzymuje
    jej sie zaogniona skorka pod szyja i kilka krostek za lewym uchem. Do tego
    dochodza jeszcze suche placki na udach i lokciach.

    Ja juz nie wiem co to moze byc??!!

    Moja dieta obecnie wyglada tak:
    - wieprzowina, indyk, kurczak,wedliny bez konserwantow
    - Finea zielona, Rama Olivio
    - pomidory, brokuly, cukinia, buraki
    - makarony bez jajek, kasze, ryz
    - przetwory domowe z pomidorow
    - ziemniaki
    - chleb na zakwasie
    - kukurydza
    - ogorki domowe kiszone
    - jablka, banany, brzoskwinie, gruszki,
    - rodzynki
    - ciasteczka holenderskie, ciasteczka Digestive Lu
    - herbata, kawa

    Prosze pomozcie, co jeszcze mam odstawic, co moze ja uczulac. Czy ta
    utrzymujaca sie czerwona plama pod szyja moze byc jeszcze pozostaloscia po
    ostatnim wyrzucie??

    Dodam jeszcze ze caly czas karmie piersia, ale za ok 1,5 miesiaca bede
    musiala powoli odstawiac bo wracam do pracy.

    Pzdr serdecznie
    Agasza




    Temat: czy jest jakis watek z przepisami?
    domowy macaroni and cheese.banalne

    gotuje kluski kolanka czy inne rurki, odcedzam dodaje kilka
    plasterkow american cheese lub (co wole) parmigiano czy romano,
    lyzke masla, pol kubka mleka, mieszam az sie ser rozpusci- dzieci
    b.b. to lubia.

    placki z jablkami (czy apple pancakes )
    2 szklanki maki
    2 jajka z bialek ubita piana
    2 lyzki smietany
    lyzeczka proszku do pieczenia /mozna zastapic kefirem lub jogurtem
    wanilia
    wyrobic na galdka mase
    dodac grube plastry jablek
    smazyc na rozgrzanym oleju

    moi jedza z cukrem lub kwasnym dzemem

    pasta z maslem, parmigiano i brokulami
    ugotowac rurki
    sparzyc brokuly podzielone na kwaitki
    polaczyc gorace, psypac duza iloscia parmezanu i troche masla lub
    oliwy, mozna dodac roztarty czosnek ale dzieciaki zwykle nie lubia

    french toast
    chalke namoczyc w rozbeltanym jajku z mlekiem i wanilia
    smazyc na masle, podac z cukrem lub maple syroup

    grilled cheese
    kwalki bialego chleba posmarowanego maslem polozyc na rozgrzana
    patelnie przykryc serem ( am cheese mocno lubiany przez dzieci)
    mozna przelozyc kawalkiem pomidora czy szynki. zlozyc podwac
    opczywiscie z ketchupem.

    Losos z grilla
    z czosnkiem, sola z tluczonymi ziemn iakami- Zuza b. lubi

    white clam sauce
    posiekac kilka zabkow czosnku podsmazyc na duzej, glebokiej patelni
    z oliwa, rozetrzec 2-3 fileciki z anchovies, dodac clam juice ( z
    butelki) jak sie zagotuje dodac 3-4 lbs manila clams przykryc,
    gotowe gdy wszystkie sie otworza, posypac ogromna iloscia natki
    podawac wymieszane z linguini.
    uwielbiam.

    tuna salad
    rozdziabane 2-3 puszki white tuna, posztakowana cebula, seler
    naciowy, 2 lyzki majonezu, mozna dodac kaparki, jajko na twardo.

    najzwyklejsze hamburgery
    po 1/2 lbs na glowe zmielonego DOBREGO wolowego miesa, organiczne
    jest the best, zrobic z niego hamburgery z dolkiem - bo lubia
    urosnac, smazyc na pasiastej patelni bez tluszczu, nie przyciskac!
    przewracac dopiero jak odkleja sie od patelni, podac wlozone w pita
    bread z salata grubymi plastrami pomidora, cebula, ogorkiem.

    wszelkie miesa robione w jednym garnku, w piecu
    nacieram mieso czosnkiem, rozmarynem czy ziolami prowansalskimi,
    majerankiem etc ukladam w brytwannie, wrzucam do niej pocwiartowane
    ziemniaki, zmieszane z sola, ziolami i paroma lyzkami oliwy,
    marchewke, cebule. do nagrzanego pieca na godzine.podlewam piwem lub
    winem, zalezy na co mam ochote, jakie mieso etc

    cukinia z patelni
    grube plastry cukini wrzucic na rozgrzana oliwe z czosnkiem, smazyc
    krotko na bardzo ostrym ogniu. posolic na talerzu, swiezym pieprzem
    potraktowac- ja to uwielbiam.

    pste z sosem pomidorowym chcecie?
    a udka kurczaka z czosnkiem?
    proste to dania, nie wiem czy czy chcecie?




    Temat: Witaminy ,preparaty , minerały itp.
    Teraz to moja dieta jest taka troche bidna - owocow nie jem(niestety),
    wylaczylam tez z diety gluten (i kurka czuje poprawe), nie jem tez mleka - w
    sumie to z mlecznych jem troche masla, czasem kawaleczek malunki sera zoltego
    (jak mnie przycisnie..).
    Z warzyw to jem wszystko co dozwolone - staram sie tak komponowac diete w ciagu
    dnia , aby nie powtarzac tych samych produktow w poszczegolnych posilkach.
    Ogolnie nie jem duzo - bo takie mam zapotzrebowanie (ale to juz od lat). Jem
    sniadanie - pozadne, a potem obiad. No nie powiem, zebym nie podjadala troszke
    miedzy posilkami - zwlaszcza jak jestem w domu - chrupie wtedy po prae
    orzeszkow, albo wafla ryzowego, wzglednie slonecznik i dynie.
    Staram sie do wszystkich potraw dodawac nasiona slonecznika, dyni, sezamu. Jem
    orzechy - tj. migdaly,piniowe oraz macademia. Mam tez paste migdalaowa i tahine
    w lodowce. Smaruje nimi czasem ryzowe wafle.
    na obiad jadam glownie straczkowe (jako produkt wysoko bialkowy), gotowane na
    parze warzywa (brokuly, kalafior, fasolka), smazona - a razcej duszona z cebula
    cukinie. Surowki z marchewki, kapusty, buraka (surowego), selera, czasem
    kalarepy. Wszystko w zaleznosci od tego co uda mi sie kupic (niestety). Z oliw -
    oliwa z oliwek, olej lniany.
    Z przypraw czesto uzywam - cynamon, imbir, kminek, kolendre, kurkume, troche
    soli morskiej, czosnek (oczywiscie), cebule (tez oczywiscie), oregano,
    majeranek, oczywiscie natka pietruchy (w duzych ilosciach).
    Na sniadanie jem tez czasem popping z amarantusa z mlekiem ryzowo-migdalowym
    (ale zdecydowanie lepsze z jablkiem). Na obiad - ryz na cieplo z cynamonem (i
    jeszcze niedawno z jablkiem) - teraz na jakis czas odstawilam jablka - by potem
    moc sie nimi zajadac. Mozna tez sobie zrobic gotowany amarantus (ziarno) z
    warzywami, placki z maki amarantusowej i ryzowej (na slono z cebulka, albo na
    slodko z ksylitolem...choc w tej wersji nie probowalam jeszcze).
    W sumie to jeszcze staram sie jesc surowe warzywa - salate, ogorka - bo jeszcze
    sa jako-takie. Jak sie skoncza - bede sie zastanawiac co wcinac na sniadania
    zamiast nich.
    Czasem na sniadanie jem po prostu miske migdalow wczesniej spazonych i potem
    obranych ze skorki..
    Aha, i jem jeszcze jajka - w niedziele robei sobie zawsze jajecznice na cebuli,
    do tego salata z ogorkiem i czochem. Czasem tez rbie sobie salatke z brokulow,
    ugotowanego jaja (kupuje jajka od kurek zielononozek, ekologiczne - polecam),
    czosnku, natki piteruszki, oliwy (pyszna jest z dodatkiem pomidorow - wczesniej
    tak jadalam).
    Fasolke szparagowa tez robie sobie z czosnkiem, nasionami slonecznika, dyni i
    oliwa. Tam gdzie moge i kiedy moge staram sie zawsze dodawac troche czosnku.
    Cebule niestety dosc ciezko znosze w wersji surowej - dlatego czesciej jadam ja
    duszona.
    Robie sobie tez kotlety i pasztety ze straczkowych. Pasztety potem jadam na
    zimno - na sniadania (tak na marginesie to nie jem miesa..). Satram sie jak
    moge, by jesc racjonalnie. Swiadoma jednak jestem ewentualnych brakow przy tak
    zubozonej diecie antygrzybicznej. Dlatego przyjmuje suplementy, o ktorych pisalam.
    pozdrawiam, Asia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kava.keep.pl



  • Strona 2 z 2 • Zostało znalezionych 206 rezultatów • 1, 2 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl.