Strona Główna pks Pawłowice pkpwarszawa-wschodnia pl menu N70 PKP toruń-przyjazdy PKP Wrocław foto PKS osobowy Wrocław pks Warszawa Zakopane PKS Wrocław Świdnica place w Irlandii PKS Tomaszów Mazowiecki Warszawa |
Widzisz posty znalezione dla zapytania: Placuszki z cukiniiTemat: kiedy wprowadzić nabiał do diety mamy karmiacej? kiedy wprowadzić nabiał do diety mamy karmiacej? Prosze o rady na pytanie zadane w temacie. Moja Emilka ma 7 miesiecy, skóra jest ok, objawy kupkowe znikły jak skończyła 4,5 miesiąca. Tylko skóra nie goiła sie tak szybko bo nie stosowałam sterydów. Jest uczulona na: - mleko i jego przetwory - jajo kurze(innych nie testowałam) - ryby - orzechy ziemne i czekolada Bez ostatnich pozycji mogę się obejść. Wszystkie ww rzeczy przetestowałam i uczulały jak diabli, zwłaszcza jajo, orzeszki ziemne ( wysypka po 30 minutach po karmieniu). Po jogurcie danon wysypka po trzech godzinach. Jem tak: - chleb na zakwasie lub pieczywo Chaber Żytnie lub autorski chlebek (drożdze ok.) - kasze wszystkie - mąki wszystkie - dżem jabłkowy domowy - wieprzowina, indyk i królik, ostatnio pycha gołabki - brokuły, marchew, cebula, por, kalafior, buraczki, cukinia, ziemniak - jabłka - smalec i oliwa z oliwek Przymierzam się do przetestowania soi. Emilka je jeszcze niewiele, ale wszystko ładnie toleruje i nic ja nie uczuliło z jej diety. Nowości do jej jedzonka wprowadziłam jak skóra była ok. Co tydzień jedną rzecz. Dodam, ze przymierzam sie do dłuższego karmienia, moje wyniki super, samopoczucie b.dobre. Dzisiaj wcinałam pyszne placki ziemniaczane. POlecam... No i tak się zastanawiam, kiedy zacząć wprowadzać nabiał do mojego jedzenia. Teraz skupiłam się na wprowadzaniu nowości do jej diety. Proszę o wszystkie sugestie i własne doświadczenia. Ala Temat: Kurki Kurki Wątek zeszłoroczny, różne przepisy, m. in.: - jajecznica z kurkami - tarta z kurkami - placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie - cielęcina z kurkami - zupa z cukinii z kurkami - zupa-krem z kurek - conchiglioni z kurkami - kurki zapiekane w bułeczkach fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45756309,45756309,0,2.html?v=2 Temat: Czy znacie tanie i smaczne dania? Polecam wykonany ostatnio na obiadokolację makaron canelloni (duze rury), za Lubellę płaciłam niecałe 4 zł.Na jeden obiad dla 2 osób nie zużyłam nawet połowy. Dobrze wychodzi z mięsem mielonym i sosem pomidorowym(pomidory mogą być z puszki, świeże, albo po prostu sos zrobiony na koncentracie pomidorowym), Ja robiłam z nadzieniem z pieczarek i cebulki. Bardzo dobre. Tanie, smaczne i sycące są również Oładki po hiszpańsku( przepis z Filipinki, jak jeszcze byłam nastolatką)czyli po prostu placuszki ryżowe, w miarę tani i smaczne są też tarty na ostro z białym serem i szpinakiem, kotlety z kaszy gryczanej i wiele innych. Ja lubię gotować tanio. trochęd roższym dodatkiem do tego mogą być na przykład wina. Aha, w sezonie polecam nadziewaną cukinię, smażone zielone pomidory.Pozdrawiam Ada Temat: tapioka i proso Sporo, a placki muszą być bardzo płaskie. Do środka mozna dac starte jabłko albo cukinię (zamiast cukru oczywiście wtedy sól). Moja córka jadła. Do chrupania polecam dmuchany amarantus wymieszany z melasą i kilka minut podpieczony w piekarniku, a potem formowany w małe kulki. Są chrupiące i moja córka bardzo je lubi. Temat: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć Hallo Lunatica, z tego co widać, chyba można... Niestety nie znam aktualnych polskich cen, ale w niemieckim forum, w którym często jestem, właśnie to pytanie występuje przynajmniej raz w miesiącu. No i kiedyś założyłam na takie przypadki kolekcję tanich a zarazem dobrych, prostych i szybkich przepisów. Mam to narazie tylko po niemiecku, ale jeśli coś Ci się podoba: powiedz, to przetłumaczę... • "Kolorowa patelnia" ("Bunte Pfanne") ziemniaczano-warzywna • Makaron z sosem pomidorowym albo z porową Carbonarą • Indyjska zupa marchewkowa * • Kremowa zupa z kalarepy * • Placki ziemniaczane z kompotem jabłkowym • Ziołowy kurczak z kapustą na ciepło i ziemiakami • Sznycelki z cukinii (do tego Ratatouille) • Sznycelki z gratinem pomidorowo-cukiniowym • Gulasz ziemniaczano-rybny • Ziemniaki z sosem pieczarkowym • Ziemniaki smażone ze słoninką albo szynką i mizerią • Pieczone ziemniaki (z folii) z kolorowym twarożkiem • Paluszki albo kopytka z sosem (albo tylko z cebulką, słoninką i rozpuszczonym masłem) i zieloną sałatą • Ryba po grecku • Bigos * • Gulasz * • Kolorowy "Eintopf" (to nie jest rosół, ale nie wiem, jak to po polsku nazwać) z kurczaka * • Twarożkowo-ziołowe sznycelki z sałatą * To możesz też zamrozić. Ciao Tessa Temat: Poranna Kafffffka na forum :) polecam Ci książki dotyczące medycyny chińskiej a wszczególności na początek Odżywianie wg. Pięciu Przemian dla matki i dziecka Barbary Temelie i Beatrice Trebuth - wydawnictwa Czerwony Słoń w dużym uproszczeniu, w wersji radykalnej (którą stosuję tylko gdy mamy problemy) zero nabiału, soków, słodyczy, cytrusów mało surowego dużo kasz - w szczególności kasza jaglana jest wskazana przy infekcjach (jest taka kuracja, że żyje się tylko kaszą jaglaną ale to dla zdeterminowanych)- u nas kasze+płatki z owocami suszonymi, pestkami, orzechami i owocem sezonowym na śniadanie (kasze gotuję z imbirem) dużo gotowanego, z przyprawami rozgrzewającymi ale nie pikantne- u nas codziennie jakaś zupka, gotowane warzywa, rzadko mieso oprócz tego placki z owocami (np jablami), z kaszami, warzywami (ostatnio dynia wcześniej cukinia, kabaczek) w składzie jabłko, gruszka w każdej wersji bakalie pijemy herbatki ziołowe m.in. teekane - u nas dostępna w Leclerku w wersji immuni tea, pure beauty, power brain i sweet dreams oprócz tego rooibos kupowany na wagę - też bardzo dobry dla dzieci ja odstawiłam kawę, prawie nabiał (czasem cos dodam do obiadu), gotuję dla nas z kolendrą, czosnkiem, cebulą Temat: potrawy regionalne Cukiniarz To placek zrobiony jest podobnie jak placki ziemniaczane. Przepis:-) Cukinie zetrzec na grubej tarce,dodac pieprzu,soli do smaku. Zeby masa nabrala konsystencji i dobrze sie trzymala dodajemy dwie lyzki maki i dwa jajka - calosc wymieszac i chlap na patelnie. Szybko - tanio - zdrowo Smacznego Temat: jak schudnąć 1 kg na tydzień katarzyna.purak napisała: > Witaj Marto, jeśli jesz tylko to co napisałaś to na pierwszy rzut oka dieta jes > t > zbyt monotonna, nie wiem co tak naprawdę zjadasz na obiad, a to istotne. Na obiad, zależy, np, rosół z kurczakiem, placki po węgiersku, zapiekanke z cukini, kotlet z surówką. Ile > warzyw, owoców, ile pijesz wody w ciągu dnia??? Czy dołączyłaś aktywność > fizyczną? mało warzyw i owoców, jakaś surówka do obiadu ewentualnie, wody wogóle, rano herbata, w pracy dwie duze kawy, potem herbata i jakis soczek ewent. Niestety aktywnosc fizyczna to tylko basen dwa razy w tyg. Rzecz nie polega tylko na ograniczeniu kalorii dostarczanych > organizmowi i spowolnieniu przemiany materii ale ważna jest wartość odżywcza > spożywanych posiłków. I już ostatnie pytanie co chcesz osiągnąć? Chciałabym schudnąc 9 kg, pozbyc sie wałków na brzuchu, nie mam jakis wygórowanych oczekiwan... Temat: macie jakieś sposoby na przemycenie warzyw... brutalne ale prawdziwe:) Tak mnie nauczyli jesc kalafiora na koloniach odchudzajacych. :) Dla starszakow moze jakies wspolne gotowanie? i piekne nazwy : inaczej brzmi "warzywa z kluskami" a inaczej "penne z warzywami" , "tagiatelle ze szpinakiem ";) Koteleciki z tunczyka: rozgotowac kartofle i warzywa (nawet jakies mrozone) rozgniesc dodac puszke tunczyka. Doprawic. i w przepisie jest obtoczyc w bulce uformowane kotleciki i usmazyc ale ja zapiekam z wiadomych wzgledow:) Pychotka!!! Cukinia starta i marchewka do tego ciasto "a la nalesnikowe" i albo usmazyc placuszki albo zapiekac. Zamiast ciasta mozna by dodac ricotty i zapiec. chociaz nie jestem pewna czy to takie odchudzajace te moje przepisy (?) Temat: Pytanie do Zosiad Podaje z owocow jedno jablko czasem 2 dziennie. Najczesciej jako dodatek slodzacy do gotowanych platkow owsianych, kaszy kukurydzianej lub jaglanej badz ryzu brazowego. Podaje kasze gryczana, jaglana, kukurydziana i jeczmienna. Wylaczylam calkowicie pszenice i wszystkie pieczywa. Za chleb sluza nam kolka ryzowe. Podaje surowa marchewke lub sok zrobiony z niej, kapuste czerwona i biala poszatkowana, ogorek zielony i pomidor w malych ilosciach. Warzywa gotowane typu marchewka, buraki, brukselka, kalafior, brokol, cebula jako dodatek, pietruszka, cukinia, ogorki kiszone,dynie. Przemycam tez te gotowane warzywa w kotletach mielonych. Ziemniaki dodaje do zup, czasem robie placki ziemniaczane lub ziemniaczano-cukiniowe. Daje duzo mieska bo moja corka sie do niego trzesie, indyk, kurczak, wolowina, troche cieleciny, troche schabu wieprzowego. Gotuje duzo zup na miesie i warzywach.Z ryb to generalnie smazony lub gotowany losos albo inna ryba bez osci. Jajek na razie nie moge ze wzgledu na alergie. Nie podaje przetworow mlecznych. Ostatnio zaczelam wprowadzac male ilosci mleka sojowego. Jako dodatki do przegryzania daje malej pestki dyni (sami je objeramy z lupinki wtedy sa duzo lepsze niz takie wyschniete ze sklepu)lub ziarno slonecznika. Przyprawy to sol, oregano i natka pietruszki. Do picia woda, rumianek, mietka. Nie daje nic z konserwantami, zadnych wedlin ze sklepu (kroje pieczone miesko), zadnego cukru ani przetworow z nim. Podaje witamine C bez cukru i preparaty sanum. pozdrawiam Temat: jak odroznic skaze od alergii Dietę sobie narzuciłas katorżniczą i akurat ja jestem jej przeciwniczką, tym bardziej jak widze margarynę. Tylko nie bierz tego za krytykę. Margarynę (dla mnie jest to za duża chemia) zamieniłabym na smalec domowy lub oliwę, a chleb chaber na kaszę gryczaną (z mąki można zrobić nawet placki, które zjesz ze smakiem). Dorzuciłabym też np. kabaczka albo cukinię. Może jeszcze kaszę jaglaną. A zmiany sa tylko na buzi, czy także na innych częściach ciała? Jesteś pewna, że to nic konkatowego np. od twoejgo ubrania albo pościeli? Kruffa Temat: Pomysl na posilek. Julia tez nosi swoj lunch do przedszkola, napisze Ci wiec, co jej daje ( u nich jest lodowka, ale dopiero dzis skorzystalam p oraz pierwszy. 1. nalesniki z serem, dzemem , jablkami , miesem 2. placki z jablkami 3.gulasz wieprzowy z kasza gryczana 4. zupa pomidorowa z makaronem 5. zupa ogorkowa z ryzem 6. klopsiki ( wieprzowo-drobiowe) z zielonym groszkiem ( dzis ma ) 7.kotlet z kurczaka z ryzem 8. ryz z jablkami i cynamonem 9.makaron z sosem pomidorowym 10. pierogi z miesem, z serem 11. paluszki rybne 12.makaron z bialym serem i cukrem 13.kotlet mielony z mizeria 14.rosol z makaronem 15.ryz z duszonymi warzywami ( por, papryka, cukinia) 16. kus kus z maslem Tyle pamietam. Kasia Temat: Kabaczek co z niego zrobić i jak? wrzuć do wyszukiwarki "kabaczek" i "cukinia" i rób na sto sposobów. powodzenia a tu na smak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30076253&a=30128277 i placki, i pieczony, i do duszenia, i na grilla - jak inne warzywa, ktorych z pewnoscia jesz duzo codziennie! Temat: Kilka pytań do P. Doktora Nowajulka, dzięki za odzew. Każdy głos i każdy pomysł są dla mnie bardzo cenne. Napiszę co Zosia je mniej więcej od tygodnia: karmię ją piersią, a poza tym, gruszka, ziemniak, ryż brązowy, królik, pestki dyni i słonecznika, chrupki kukurydziane, chleb ryżowy, placuszki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, konfitura domowa z wiśni i jagód, płatki jaglane, 1/2 ogórka kiszonego domowego, kiełki lucerny i słonecznika, mięso z sarny, cukinia, mięso z kaczki, kisiel wiśniowy, kisiel jagodowy, makaron bezglutenowy, jagnięcina. Wszystkiego poza kisielkiem zjada po 2-3 łyżeczki. W tym tygodniu wprowadziłam jej chleb kukurydziany + masło Domowe 85% tłuszczu ale też uczula więc odstawiam. Tak jak wspomniałam wcześniej mam wrażenie, że uczula ją wszystko poza kisielem wiśniowym.Pije wywar z mięty i pokrzywy + syrop żurawinowy. Z leków aktualnie tylko Beneflora + kropelki homeopatyczne Candida Albicans 2x1 kropla, a wcześniej dostawała Zyrtec + Cropoz G. Po odstawieniu nie ma żadnej różnicy. W poprzednim poście zapomniałam dodać, że w wymazie z gardła stwierdzono gronkowca. Moja dieta jest właściwie taka sama jak jej z tym, że od niedawna JA jem wieprzowinę ale też nie zauważyłam, żeby szkodziło to Zosi. Objawy uczulenia u Zosi dotyczą głównie układu pokarmowego ale też czasami trze oczy, drapie się, no i bardzo ale to bardzo źle śpi. Pozdrawiam, Edyta Moja Temat: wariacje na temat plackow ziemiaczanych Zawsze dodaję do ziemniaków startą na tarce cebulę (na 1 kg ziemniaków 1 duża cebula). Czasami starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Czasami cukinię. Wiele razy już pisałam, że jednym z najgenialniejszych odkryć kulinarnych są placki ziemniaczane (z cebulką) bez żadnych sosów czy innych dodatków - moje ukochane danie :-) Temat: mięsożerni mężczyźni Te naleśniki to był przykład, a nie nasze główne danie na okrągło. A podałam go, bo o nie najbardziej się burzył, ale został spacyfikowany Ale nie myślę by były jakoś strasznie niezdrowe - smażę na patelni bez grama tłuszczu - ciasto to jajo, mąka, mleko i woda gazowana. A ser biały kupuję za 1,8 za kostkę - chudy. W ogóle to polecam kupic dobrą patelnię, ja odkąd mam swoją to jajka sadzone robię bez tłuszczu, naleśniki, placki ziemniaczane z kropelką oleju, itd.. Gorąco polecam takie rozwiązanie - zdrowiej na pewno. Co do soi też mam mieszane odczucia, ale kotlety sojowe od czasu do czasu czemu nie. Inne bezmięsne obiady to np. kasze róznego rodzaju - bardzo zdrowe i tanie np. z warzywami duszonymi. Poza tym w sezonie leczo z cukinii, papryki i pomidorow - można wielki gar ugotowac małym kosztem, sycące, zdrowe na 2 obiady dla 4 osob starczy spokojnie i jeszcze kilka porcji można zamrozic. Temat: Czy ktoś jeszcze nie chudnie na diecie niełączenia Mój jadłospis śniadanko: siemię lniane(na poprawienie przemiany materii),jogurt-naturalny lub szynka+ser żółty lub jajo(wolę na miękko)-zero chleba "przedobiadek": same ziemniaki(gotowane ze skórką+sałatą(jak mi się bardzo zachce) lub owoce(sezonowe) obiad: przeważnie sałatka na bazie sałaty,pomidorów lub ogórków,cukinii+mięsko(kurczak,indyk lub tuńczyk,paluszki krabowe)czasem dodaję jajko,dodaję odrobinkę majonezu(dosłownie na smak),jogurt naturalny,oliwe z oliwek,czasem ocet winny lub musztardę i przyprawy. Czasem robię makaron z warzywami lub kuskus Piję 1 do 2 kaw rozpuszczalnych bez dodatków(czasem muszę sobie dosłodzić ciachem lub czekoladką(wiem,wiem-niedozwolone),zieloną herbatę,ostatnio czerwoną,staram sie dużo wody kolacja: raczej nic konkretnego-kawałek szynki,serek,jogurt w weekendy grilujemy więc wcinam mięsko z grila z sałatką(z pekińskiej lub tzaciki No i ostatnio sobie pofolgowałam i spałaszowałam placki ziemniaczane naleśniki Tak naprawdę, jak napisałam w innym poscie, poruszam się po omacku po tej diecie i mam wiele wątpliwości co do przynależności poszczególnych pokarmów do grup podstawowych. Dzięki za uwagę,pozdrawiam,asia Temat: jakie menu na ten tydzien? Dzisiaj - kapuśniak z wkładką mięsną (mięso obdłubane z kości schabowych, na których się gotował) i z chlebem Jutro - dalej kapuśniak, ale że to sobota więc będzie drugie - udka kurze duszone z warzywami w śmietanie, ryż, sałata lodowa z vinegretem. Niedziela - pomidorowa z makaronem na wywarze ze skrzydełek (skrzydełka gotuję dla psów), dalszy ciąg sobotnich udek, może tym razem z ziemniakami. Poniedziałek - dalszy ciąg pomidorowej i placki z jabłkiem (serek homo waniliowy + jajko+ mąka + jabłka) Wtorek - biała kiełbasa pieczona z cebulą, ziemniaki, surówka z kiszonych ogórków. Ziemniaków ugotuję więcej, bo: Środa - kopytka (lubimy takie serowe - ziemniaki + biały ser) z sosem pieczarkowym. Czwartek - dalej kopytka, ale odsmażane na domowym smalcu ze skwarkami i cebulką, surówka z kiszonej kapusty, Piątek - panga smażona w cieście, cukinia duszona z pomidorami i cebulą. Sobota - znowu będę miała wywar ze skrzydełek, zrobię na nim ukochaną zupę męża - szczawiową z jajkiem i ziemniakami. Na drugie chyba jakaś wieprzowinka - może karkówka, może żeberka? Temat: Kuchnia polska. .. moj maz jest Amerykaninem, wiec... bez miesa zyc sie nie da... rowniez dla mnie zycie bezmiesne jest trudne do zniesienia nie lubi: sledzi i wiekszosci ryb (lubi za to wedkowac w rzekach i na oceanie, co w twz. wieczor kawalerski zakonczyl zlowieniem 3 metrowego merlina z ktorym walczyl 1,5 godziny i teraz moge sie z nim droczyc nazywajac go "stary czlowiek i morze"!), galaretek lubi: schabowego, zupy (ziemniaczana, pomidorowa, zurek z jajkiem), mieso z sosem grzybowym, wszelkie pasty (to ma po ojczymie z wloskim pochodzneiem) i chleb polski i niepolski (tu musze go hamowac, zeby jednak nie jadl pasty z chlebem, bo to troche duzo kalorii), warzywka (ostatnio sprobowalam grilowana cukinie i squash (nie ma polskiego odpowiednika)- pychota), ziemniaki pod wieloma postaciami, bogos, pierogi, ciasta (wlasciwie wszystkie) chyba nie moge narzekac, bo nie jest wybredny, a ja sama lubie jesc, wiec pod tym wzgledem jestesmy dobrani bardzo dobrze co gotuje: schbowego, zurek, zupe ziemniaczana, placki ziemniaczane, pasty wloskie (pomaga program Everyday Italian na Foodnetwork), kurczaka grilowanego ktorego wrzucamy do salatki, jajka na boczku (podstawa dobrego humoru i negocjacji), lasagna (ale to w jego wykoanniu), jumbolaya (tez w jego wykonaniu), kurczaka w curry probuje tez ustalac z grubsza menu na 3-4 posilki, bo wtedy jakos mi latwiej jest wszystko zakupic i utrzymac roznorodnosc... w ogole jakos oboje probujemy sluchac sie siebie i wrzucuac do menu to na co akurat mamy ochote wychodzac z zalozenia, ze organizm daje w ten sposob znak czego mu brakuje no i to chyba wszystko, troche przydlugo.... monia Temat: Obiadek :)))))) Placki cukiniowe Robi się jak ziemniaczane ale szybciej bo cukinię sciera na grubych oczka - błuskawica, do tego mąka i jajo, sol i pieprz. I smażymy na gorrrrrącym oleju. Jak sie ma czas to i sos z mięchem do tego można zrobić a jak mniej to to mozna obłozyć twarozkiem wymieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem a jak wcale na dodatki nie ma czasu to sote też sa pyszne. Temat: Wegetariańsko i tanio? Ja jestem bardziej rybo i sero-żerna niż mięsozerna, ale taka kuchnia najtańsza nie jest. W jednym z moich ulubionych barów vege, są serwowane: Placki po węgiersku z sosem grzybowo-sojowym(kotleciki z soji imitują doskonale mięso) Soja niestety odpada jak ktoś na nią jest uczulony. Nalesniki w róznych wersjach z serami, pieczarkami, sosem szpinakowym , na słodko, na ostro z fasolą i papryką etc. Mozna zamiast cukini i bakłażana drogiego już o tej porze zapiekac pory z serem żołtym(osobiscie uwielbiam jako alternatywę), jeśc ryby, sałatki róznego rodzaju. Zamiast tradycyjnych sałatek pokombinowac z selerem naciowym(idealny do kawałków łososia)z avokado, rukolą z serem mozarellą, wariantów jest multum, ale trzeba czekac na promocje, wtedy avokado, rukola, sałata lodowa, czy rzymska, którą robię z serem pleśniowym i poszatkowanymi orzechami włoskimi bedzie tańsza. Nie przepadam za daniami mącznymi , ale te z kolei często wystepują w kuchni vege. Wiecej chyba nie napiszę, bo syn mi się rozpłakał, dobranoc Temat: Karmicielka wyrodna Mój je z nami wszelkiego rodzaju makarony, oczywiście ziemniaki, bardzo polubił fasolkę, placki "ziemniaczane" z cukinii. Kotlety np. z piersi kroimy na drobne kawałeczki i też wcina* . Wyjada też pomidory i ogórki z sałatki ;) *oczywiście je to wszystko jeśli akurat ma dobry dzień, co zdarza się rzadko. Częściej porozwala wszystko na talerzu i uznaje za zjedzone :| Temat: placki z cukini placki z cukini zrobilam wczoraj placki z cukini i marchewki, Cudo!! Tylko jedna rzecz mi sie nie udala - rozlazily sie, musialam dodac duzo maki.Moze cos zle zrobilam? dalam dwa jajka, cukinie dosyc spora i ze trzy marchewki... Temat: placki z cukini Ja robie jak placki ziemniaczane tylko dodaje cukinie. Jeżeli nie wycisnie sie cukini z soku i nie dida kilku ziemniaczków to wyjdzie plajda na patelni, ktorej nawet nie bedzie mozna przerzucic na druga strone. Uwielbiam placki z cukini mniam Temat: Placki z cukinii ja robię dokładnie tak, jak placki ziemniaczane - z tym, że zamiast startych ziemniaków daję startą cukinię - takie placuszki są dużo delikatniejsze od ziemniaczanych. pozdr. a Temat: jak najprościej przyrządzić cukinie? Placuszki z cukini cukinie utrzec na tare, dodac 1 jajo, 2 lyzki maki, sol, pieprz, galke muszkatulowa, wymieszac i smazyc placuszki na oliwie Temat: Placki z cukinii Placki z cukinii Znacie jakieś przepisy? Takie, żeby dziecku (7)smakowało. Na słodko, na czosnkowo? Temat: placki z cukini Oj placki z cukini są chyba takie tłuste, bo dużo tłuszczu naciągają. Gdzieś kiedyś jadłam. Ja wolę kotleciki, tak jak schabowe panieruję w jajku i bułce tartej. Temat: placki -zamiast ziemniaków - cukinia placki -zamiast ziemniaków - cukinia Wykonanie podobne jak placki ziemniaczane,tylko troszke inny sklad. cukinie zetrzec na grubej tarce,marchew tez,cebule pokroic w kostke,dodac make,sol,pieprz,jajko. Smazyc placki na oleju. Coś innego i pysznego:) Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną???? Czy do takich plackow z cukinia dodajesz cebule? A moze czosnek? A czy ktos robil placki tylko z cukinii? Dostalam wczoraj od sasiadki duza cukinie i nie mam pojecia co z niej zrobic. Pamietam, ze kiedys u kolezanki jadlam placki z patisona robione jak ziemniaczane. Temat: kabaczek vs cukinia kabaczek vs cukinia mam pytanie, czy cukinie mozna zastapic kabaczkiem? czy np placki z cukinii moge zrobic takze z kabaczka? Temat: co z cukini? co z cukini? Robię z cukini leczo, placuszki{takie z ciasta nalesnikowego},faszerowaną miesem .A może ktos zaproponuje jeszcze jakis fajny przepis bo mam to warzywko ale pomysłów więcej brak. Z góry dzięki Temat: mam cukinie - oczekuje propozycji:) btxt placki Cukinię obierasz, wycinasz pestki i ścierasz na tarce o małych oczkach. Odsączasz, a dalej postępujesz tak, jak ze startymi ziemniakami na placki ziemniaczane-dodajesz jajo, mąkę, cebulkę, ząbek czosnku, pieprz, sól i smażysz. Temat: Szybko, prosto, wakacyjnie ;))) Placki z cukinii ( robione tak jak ziemnaiczane, tylko zamiast ziemniakow cukinia) Albo panierowane plastry cukinii. Mnie sie to kojarzy. Temat: to zabieram sie do zapiekanki z cukinii osobiście znam tylko placki z cukinii, w których cukinię traktuje się dokładnie tak samo, jak ziemniaka do placków ziemniaczanych. dobre. Temat: Placki cukiniowe - co dodać? a ja robię placuszki z cukinią plus takie ciasto jak na naleśniki a do tego por,mnóstwo koperku,czasem koper włoski albo kminek i dużo świeżo zmielonego pieprzu.świetnie smakują z tzatzikami. Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną???? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7666376&a=7872358 Placuszki z cukini, podobne troche do ziemniaczanych, ale duzo delikatniejsze. Pozdrawiam Temat: Genialne kucharki!!! Ja co prawda nie sekcja, ale polecam placki z cukinii, latwo, szybko i smacznie. Utrzec cukinie, posolic, odcisnac, dodac jajko, make pszenna i ziemniaczana, posolic jesli malo slone, popieprzyc, smazyc na zloto. Podawac ze smietana i ketchupem. Smacznego. Temat: zakupilam cukinie - co radzicie z nimi zrobic? placuszki z cukini ................pycha Temat: co na obiad planujecie? Leczo i placki z cukinii leczo wczorajsze - placki właśnie powstają ;) Temat: mam pytanie odnosnie obiadów wszystko z cukinii: leczo, łódeczki i na to mięso mielone, placki z cukinii (robi się jak ziemniaczane) fasolka po bretońsku jajka sadzone zapiekanki z makaronu albo ziemniaków i wszystkiego co pod ręką Temat: co z cukinii ???....... albo jak placki ziemniaczane,zamiast ziemniaków cukinia,tylko grubo utarta. Temat: placki ziemniaczane :) przejdźmy do konkretów, to ... gdzie i w który dzień tygodnia te placki z cukinia będą? )) czerwone czy białe przywlec wino? ) Temat: Co dzis jedliscie? czesc III nektarynka płatki z mlekiem, 2 grzanki z powidłami, kawa bezkof truskawki obiad -placki z cukinii i sera zóltego, tzatziki 3 kostki gorzkiej czekolady 90%, 10 migdałow kolacja- zamrozony jogo z truskawkami, pomidor, ogórek, 2 kubki herbaty Temat: Kolacja z przyjaciółmi! Zupa cebulowa albo dyniowa, a na drugie leczo węgierskie. Ewentualnie spolszczona wersja z cukinią. Mogą być też placki ziemniaczane z łososiem i chrzanem. Sałatka z zółtego sera z czosnkiem. To taki mój "standard". Temat: jak przyrzadzacie kabaczka??? Tak robie placki z cukinii, pewnie kabaczek tez sie nada. Lubie tez faszerowac- ryz plus co pod reka- jesli nie mielone to pieczarki- koniecznie pod kolderka z rozpuszczonej mozarelli.. Temat: syrop klonowy? cukier trzcinowy? Acha, czyli tak samo jak ja robie placki z cukini, z tym, ze ja na slono. Dzieki Temat: pierożki w sosie rozmarynowo-czoskowym. dziś No to: gratulacje :-) A ja chyba się zdecydowałam, żeby zrobić dzisiaj placki z cukinii i podać je z sosem z jogurtu, czosnku i świeżej bazylii. Temat: Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad. Zwykle kupuję łososia w całości. Z części mało zjadalnych (głowa, płetwy itp.) gotuję ostrą, rybną zupę - krem. Na drugie danie placki z cukinii z sosem czosnkowym. Do placków dodaję trochę żółtego sera, aby były bardziej sycące. Temat: Podrzućcie szybki pomysł na obiad piątkowy Placki z cukinii. Wiem powtarzam sie, ale sa pyszne.;) Temat: Poszukuję tanich przepisów!! Mam też sprawdzony przepis na placuszki z cukini. Jeśli chcesz, daj znać. Pozdr. Temat: pomocy - placek z zukinnii Placki z cukini "Niebo w gebie" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29684619&a=29684619 Temat: co jutro obiadek ? Jutro pewnie kanapka z domu i owoce + zielona herbata. Za to dzisiaj była zupa - krem z zielonego groszku, z parmezanem i suszonymi pomidorami, a na drugie placki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowo-bazyliowym. To wszystko z tęsknoty za latem. Temat: Podrzućcie szybki pomysł na obiad piątkowy Jajecznicę chciałam zrobić na kolację, bo mój m. lubi kolacje na ciepło. A jak się robi placki z cukinii? Temat: Gremolata 2 Gremolata to nie są placki z cukinii, a dodatek do placków w postaci gremolaty. Temat: Cukinia po grecku - Kolokithokeftedes bardzo dobre, tyle że nie placki a jak ktoś wcześniej napisał jajecznic z cukini i sera. Sprobowałam dodać mąki, ale wtedy smak cukini przepadł bezpowrotnie Temat: placki ziemniaczane :) Placki z dodatkiem cukini naprawdę są dobre, a jeszcze lepsze są z samej cukini. Temat: Placki cukiniowe - co dodać? Robię jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków ścieram na grubej tarce cukinię i marchewkę i dodaję dużo czosnku . Ladnie wyglądają takie placki i są pyszne :) Temat: zakupilam cukinie - co radzicie z nimi zrobic? ech babo przepis nie jest ściśle określony,mozna zrobić po swojemu, np.czasami robie na cieście naleśnikowym a czasami tak jak zwykłe placki kartoflane tyle że z cukini,a przyprawy dodajesz wg. swoich potrzeb Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną???? hania55 napisała: > Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z > odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-) Albo z sosem czosnkowym... Temat: jak przygotować cukinię Ścieram cukinię ( im mniejsza tym lepsza ), do tego dwie marchewki, jajko, trochę mąki i wychodzą fajne placuszki. Marchewkę można zastąpić ziemniaczkiem. Smacznego. Temat: od kiedy można podawać cukinię i w jakiej formie? Mojej córce przy alergii pokarmowej i AZS daję wszystkie dyniowate. Je dynię, cukinię, kabaczki, patisony, i co tam jeszcze... Dla starszego dziecka polecam smażone placki z warzyw, dla młodszego gotowane. Temat: jak przygotować cukinię hej ja robiłam placki, nie wiem czy dla niemowlaka sie nadają, dla nas były bardzo dobre. Cukinię scieralam na grubych oczkach a ciasto takie mniej więcej naleśnikowe. mniam Temat: Placki cukiniowe - co dodać? Hmm... A może chociaż pomożecie mi, na co się zdecydować, bo cukinia na pewno będzie na kolację: placki, czy podsmażona + śmietana ? Temat: Smazone cukinie w panierce inna wersja :) cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach albo pokroic w zapalki, dodac sol, pieprz i pokrojony koperek. przygotowac ciasto jak na placki, wymieszac wszystko razem i smazyc na glebokim tluszczu. mozna jesc na cieplo i zimno, jak kto woli. pycha! Temat: Cukinia- jak polecacie............ Utrzec cukinie na tarce o grubych oczkach,dodac lyzke jogurtu,lyzke maki,posolic,popieprzyc,dodac jajko i wymieszac na jednolita mase.Na patelni rozgrzac olej i smazyc male placuszki.Sa dobre jako dodatek do gulaszu lub lososia wedzonego i nie tylko. Temat: Placki cukiniowe - co dodać? Ja ostatnio jestem maniaczką cukini w każdej postaci... i placki też robię. Dodaję do nich czosnek i świerzy, posiekany koperek - pycha!!! Temat: Lubię miękkie placki ziemniaczne... Lubię miękkie placki ziemniaczne... ale zawsze, albo prawie zawsze wychodza mi takie mocno chrupiące. Co zrobić, żeby je zmiękczyć? Jeśli chodzi o makę - to dodaję malutką ilość... aha, dzis robię z cukinią :) Temat: Cukinia, kabaczek, bakłażan-co z tym robić? No i placki cukiniowe - jak ziemniaczane (cukinię zetrzeć, dodać jajko, nieco mąki, przyprawić, można dać jakieś inne jeszcze warzywka dla urozmaicenia, ale z cukiniową dominantą). Jeść z surówką, z sosem, z jogurtem czy jeszcze inaczej. Temat: Placki ziemniaczane! Co prawda zimniaki jeść przestałam, ale jeśli ktoś ma przepis na placki, to ja proszę w wątku kulinarnym. Bo słyszałam, że tak samo można je zrobić z cukini, a to już bym spróbowała Temat: Cukinia w śmietanie Cukinia w śmietanie Pycha :D Zrobiłam bez maggi bo nie miałam i smakuje troszkę jak placki ziemniaczane i do tego z makaronem hihi śmiesznie ale pysznie :) Temat: Cukinia po grecku - Kolokithokeftedes coś jak placki ziemniaczane :) warto wypróbować bo akurat mam cukinię w domu :-). Temat: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną???? Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-) Temat: mam filet z kuraka,surowe papryki..i brak pomysłu Do tego pieczarki, dobrze tez sie komponuje cukinia. Do piekarnika - folia alu ktora si epotem wyrzuca. Ostatnio robie namietnie tortille, wlasnie z kurczakiem, papryka i cebula. Kupuje gotowr placki, na opakowaniu jest przepis. Wada - cena za 8 sztuk ok 10-12 zl. Ale pycha! Temat: Książka Kucharska 2 O Boże, po co ja tu zajrzałam... Głodna zrobiłam się okrutnie, w jednym momencie. A u mnie dzisiaj tylko zwykła ogórkowa i odrobinkę mniej zwykłe placki kartoflane, bo z cukinią, cebulką i koprem. Aha, z sałatką pomidorową jeszcze. Idę smażyć, bo mnie skręca. Temat: pomocy - placek z zukinnii Placki z fety i cukini - bomba tak! koniecznie trzeba odsączać ugniatając na sicie Temat: Gieziku, Akurat przy okazji sporządziłam jadłospis z wszystkiego, co lubię - małże, placki ziemniaczane, zapiekanka z bakłażana i cukinii :-) Temat: www.malyalergik.pl - przypomnienie www.malyalergik.pl - przypomnienie Mamusie, przypominam, ze na tej stronie mozna znalezc fajne przepisy i dodac swoje. ja wlasnie wpakowalam tam superowe placki gryczane z indykiem i cukinia. Jeremi wcinal az milo. polecam! Temat: Gremolata 2 Gremolata 2 Zrobilam, jest boskie, taka lżejsza wersja placków ziemniaczanych, ja podalam placuszki z kefirem i pokropiłam Maggi. Z cukini szybko wydziela się woda i z tym miałam problem ale myślę, że to kwestia wprawy. Pozdrawiam i smacznego wszystkim. Temat: Jedzenie na weekend kupione :) przykro mi pisać ale spagetti nie było - mięsko mi wyszło. ale była cukinia i poszło na placki - Temat: jakie polskie dania smakują Włochom ja mielam kiedys w domu tylko jednego ziemniaka a koniecznie chcialam placki. dodalam potartej cukini! i polewam wlasciwie zawsze sosem pomidorowym z grzybami. mòj chlopak je uwielbia. Temat: Gremolata 2 A gdyby tak odstawić startą cukinie na jakiś czas i odcisnąć z niej sok przed połączeniem z resztą składników? W ten sposób może uda się smażyć placki trochę spokojniej... Smakowite pozdrowienia. Temat: wariacje na temat plackow ziemiaczanych ja dodaje jeszcze cebule i czosnek. Ostatnio do plackòw robie sos pomidorowy z grzybami! a kiedys gdy mialam tylko 1 maly ziemniak a koniecznie chcialam placki to potarlam tez 1 cukinie. wyszlo super. Temat: Jedzenie na weekend kupione :) Co za stałość w menu I znów katuje opowieścią o plackach z cukinii Dobrze, że Maryśka już śpi... Jak nic się w końcu wprosimy na te placki of course Temat: Przepisy Agi-KOSY Ago,dziękuję bardzo zapomniałam napisać że masz czas do poniedziałku,dziś robić nie będę ale w poniedziałek od samego rana gotuje cukier,przepis nieskomplikowany mam dużo cukinii ale dotychczas smażyłam z niej tylko placki. Temat: Kabaczek, żółta cukinia? Cukinia nadziewana: 1. Kroimy cukinie wzdłuż na dwie części i wydrążamy środek 2. Wydrążone cukinie włożyć do piekarnika - na 10 min. 3. Smażymy na oliwie cebulkę z pieczarkami [jak ktoś lubi - może być też boczek drobno pokrojony] 4. Do tego dodajemy środek cukini [oczywiście bez pestek], można dodać tartej bułki żeby farsz się trzymał i jak wystygnie – jajko 5. Nakładamy farsz w cukinie, sypiemy na to starty ser żółty, posypujemy papryką, i wkładamy do pieca na jakieś 20-30 min. Cukinia smażona Możesz oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Albo obtaczaj w rozbełtanym jajku i panieruj w tartej bułeczce i usmaż. Dobre zwłaszcza do piwa. Cukinia duszona z ziołami. Dla 4 osób, 1 kg cukini, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka mąki, po 1 łyżce pokrojonych ziół: zielonej pietruszki, szczypiorku, koperku i bazylii, szczypta cukru, sól i pieprz. Cukinie obrać w plasterki, w garnku rozgrzać masło lub oliwę, dodać sól, pieprz, zioła i cukier. Podlać kilkoma łyżkami wody, oprószyć mąką. Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Wspaniale są placki ziemniaczane pól na pól z cukinią (wszystko tarte na grubej tarce). Dodatki jak do placków: jajko, sól, pieprz oraz co kto lubi. I jeszcze przepis gazetowy: Ratatouille pieczarkowo-warzywne Kuchnia francuska 1 bakłażan 1 cukinia 10 dag cebuli 20 dag pieczarek 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie do smaku Bakłażany i cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, skropić cytryną, by nie ściemniały. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Papryki podpiec w piekarniku tak, by łatwo z nich zeszła skóra i po obraniu pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na zimną patelnię wlać oliwę i nie rozgrzewać zbyt mocno. Wrzucić pieczarki, a gdy przestaną puszczać sok - dodać cebulę. Cały czas trzymać patelnię na małym ogniu. Dodać bakłażan i paprykę. Gdy te zmiękną dodać cukinię i pomidory. Gdy tylko z potrawy odparuje sok wsypać łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszać i podać na stół. Ratatouille można jeść na gorąco, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do drobiu. Jest równie dobre na zimno na przystawkę. UWAGA! Poza sezonem na warzywa ratatouille można przyrządzić z gotowej mrożonki zawierającej m.in. paprykę, pomidory, cukinię, cebulę. Temat: Cos lekkiego z kabaczkow A nie ma sprawy, ja znalazlam takie interesujace: 1.Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami, czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście, albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia - mmmmmm.... 2. Francuzi mają na to swoją nazwę, ale jest o wiele bardziej skomplikowana od przepisu: Papryki (raczej bez skórek) pomidory (też sparzone i obrane) kabaczki (bez pestek) cukinie (bez skórek) cebula (obrana ;)) bakłażan czosnek przyprawy : sół, pieprz, gorczyca, jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy Wszystko pokrajać w kostkę, rzucić na gorący tłuszcz; dusić z godzinkę. Poczekać, aż sos odparuje i całość zrobi się dość gęsta. 3.Placki z cukini. Potrzeba: 3,4 młode cukinie, lub troszkę starsze, jakie się trafi dwa jajka 3/4 szklanki mąki woda cukier,sól, pieprz Przygotowanie: Cukinie obieramy, te które mają w środku dużo nasionek, to wydrązamy (dla ułatwienie przekroić na pół). Potem ścieramy je na tarce. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawiamy do smaczku. Wszystko mieszamy, aż masa będzie w miarę gładka. Nie może być za bardzo lejąca, więc w razie czego dodajemy mąki, albo wody jeśli zbyt zbita. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy łyżką placuszki, aż sięzrobiąna złoto. Można jeść z kaczapem albo sukrem, jak kto woli. Smacznego. Narazie tyle. Czesc sie powtarza. Ja robie ala leczo z kabaczkiem. Kabaczek, cebulka, pieczarki, kielbasa, moze byc jakies mieso, papryka, pomidor, ogorek. Wszystko razem uduszone, przyprawione dosyc ostro. Moze byc z sosem pomidorowym. Temat: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem Zydowskie placki Kiedyś, jak nie starczało do pierwszego, a miałam więcej niz teraz czasu często robiłam różne dania tania. Zydowskie placki do takich należą: Ciasto jak na pizze się zagniata. Mozna zagnieśc więcej i zamrozić. Cebulę się zmazy na złoty kolor na patelni. Taka pociętą w talarki. Potem ta obsmazona cebulą kładzie się na ciasto. Ciasto formuje sie na takie małe placuszki wielkości talerzyka deserowego, albo mniejsze, posypuje makiem (zwykłym suchym) i do piekarnika. Pycha mozna jesc tez zimne, mozna ogrzewac w piekarniku albo w mikrofali. Mozna posmarować masełkiem, mozna z kwasnym mlekiem jesc albo kefirem Mozna tez cukinię zetrzeć na tarce grubej (cukinia jest tania teraz jak barszcz). Podsmazyć na patelni odciśnietą cukinię z cebulka i ząbkiem czosnku. A jak wystygnie dodaje się tą masę cukiniową do cista takiego jak na nalesniki, tylko gęstszego i smażyć jak racuchy. Pychota! Cukinię mozna też obtoczyć w bułce i jajku i usmażyć jak kotlety. Makaron mozna zrobić z tuńczykiem (puszka tuńczyka kosztuje 1,5 zł). Podsmaża się tuńczyka z puszki na odrobinie masła czy oleju i z ząbkiem czosnku. Jak się podsmaży i woda odparuje, to się dodaje makaron al dente ugotowany do tego tuńczyka i jeszcze raz obsmaza. Do tego mozna zrobić sos pomidorowy jak ktoś lubi. Pomidory tez teraz sa tanie. Mozna zrobić kluski sląskie, mordonie, barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, knedle ze śliwkami, racuchy z jabłkami, pierogi wszelkie sa tanie, tyle, że pracochłonne. Polecam pierogi z kasza gryczana, które smakują jak pierogi z miesem. Jest tysiace przepisów na tanie żarcie. Trzeba mieć tylko czas, żeby to robić, bo to co tanie to zazwyczaj pracochłonne. Temat: dzisiaj na obiadek zjedlismy.... Więc hurtem - ponieważ planuję jadłospis, to mam zapisane - to ostatnie 2 miesiące. Oczywiście prawie zawsze obiadzik jest na 2-3 dni, nie ma tak, że codziennie co innego. Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami czosnkowymi Mintaj smażony, kalafior Botwina z jajkiem, pomarola Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka Pomarola śmieciowa Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka Botwina z jajkiem, bób gotowany Farfalle con funghi Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa Farfalle Alfredo Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym Kapuśniak z parówką, pieczywo Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki Udka duszone, ziemniaki, surówka Krupnik jarzynowy, pieczywo Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw. Cukinia zapiekana z żółtym serem Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo Temat: co dzis na obiad? To spis moich obiadów z ostatnich 2 miesięcy - zaznaczam, że to nie tak, że codziennie jest co innego, jedną potrawa wystarcza naczęściej na 2-3 dni. Wkleiłam to też na forum Kuchnia, gdzie polecam wątek "dzisiaj na obiadek zjedliśmy" o podobnej tematyce. Zupa pieczarkowa z makaronem, cielęcina duszona z młodymi warzywami, ziemniaki Makaron zapiekany z resztkami cielęciny, ogórek kiszony Krupnik na mięsie, naleśniki z serem i truskawkami Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i truskawkami Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek małosolny Kotlet z kurczaka panierowany, ziemniaki, surówka Udka kurczaka pieczone, sałata rzymska z czosnkiem, parmezanem i grzankami czosnkowymi Mintaj smażony, kalafior Botwina z jajkiem, pomarola Kotlety mielone, kapusta duszona z pomidorami, ziemniaki Zupa kalafiorowa, spaghetti z pesto i parmezanem Żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczywo Zupa porowa, udka kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka Pomarola śmieciowa Fasolka szparagowa, ziemniaki ze skwarkami, maślanka Botwina z jajkiem, bób gotowany Farfalle con funghi Zupa pieczarkowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z pomidorów i ogórków Zupa ogórkowa, udka kurczaka pieczone, fasolka szparagowa Farfalle Alfredo Zupa pomidorowa z makaronem, placki kartoflane, maślanka Podgrzybki duszone w śmietanie, ziemniaki Kotlety mielone drobiowe, ziemniaki, kapusta zasmażana Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowy, makaron, surówka z ogórków i pomidorów Spaghetti z sosem pieczarkowoowo-serowym Kapuśniak z parówką, pieczywo Zrazy z karkówki, ziemniaki, buraczki Udka duszone, ziemniaki, surówka Krupnik jarzynowy, pieczywo Kotlet schabowy, ziemniaki, brokuły Cielęcina duszona z marchewką, makaron kokardki, ogórek małosolny Zupa jarzynowo-pomidorowa z kurczakiem, pieczywo, bób gotowany Sznycle cielęce panierowane, ziemniaki, surówki Zupa pomidorowa z makaronem, placki z jabłkiem Biała kiełbasa pieczona z cebulką, ziemniaki, ogórek kw. Cukinia zapiekana z żółtym serem Brokuły gotowane na parze z podsmażonym masłem i parmezanem Chłodnik, udka z kurczaka pieczone, sałata zielona z pomidorami Zupa jarzynowa, bitki z pręgi duszone z marchewką i cebulą, pieczywo Temat: szczyt glupoty?????? Witam, wtrące i ja swoje trzy grosze - Padło tu wielokrotnie stwierdzenie, że mimo faktu, iż umiejętność oszczędnego zycia jest dość pożądana, na zdrowiu oszczędzać nie należy. Ja od kilku lat zyję na własny rachunek i bywały w moim zyciu okresy dość duzych zapaści finansowych. Pomysły na posiłki z tamtych czasów, które zakodowałam sobie na zawsze: to duze porcje TANICH surówek do obiadów i kolacji. Służę przykładami: - por pokrojony na cieniutkie talarki + marchew tarta na grubej tarce + ogórek (kiszony, konserwowy) utarty tak samo - marchew i ogórek utarte jak wyzej + drobno posiekana kapusta pekińska (lub biała) - jw. ale z kukurydzą z puszki - tarta marchew + seler + ogórek - w wersjach bardziej sycących z dodatkiem ryżu, gotowanego kurczaka, makaronu, tuńczyka itp. - w okresie szczytu owocowo-warzywnego można dodawać praktycznie KAŻDE dostępne na rynku warzywo, wówczas bazami mogą byc rózne odmiany sałat. - w okresie "przednówka" do sałatek czasami dorzucam marynaty - cukinię, paprykę, grzybki - nie oszczędzam na dodatkach: oliwa z oliwek (nie jest to drogi interes, bo do sałatki dodaje sie jej najwyżej 2-3 łyżki)- (ale i porządne oleje nie są juz takie drogie), orzechy, musztarda francuska, zioła (polecam świeże, z doniczki, ale warto mieć w szufladzie równiez suszona bazylię, oregano, pietruszkę czy cząber), czasami śmietana(w ilościach minimalnych)- to bazy do doskonałych sosów sałatkowych. Proszę mi wierzyć, że przygotowanie takiej surówki dla dwóch osób nie zajmie więcej niz kwadrans, nie nadwyręży nadmiernie kieszeni, a za to zapewni naprawdę solidną dawke witamin (czyli zdrówka) z dużą rezerwą podchodzę natomiast do nadmiaru mączno-kartoflanych posiłków (choc oczywiście uwielbiam różniste placki, placuszki, pierogi, knedle i bliny). Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych - zdrowiej zjeść placki ziemniaczano-cukiniowe (lub kabaczkowe) - w sezonie warzywnym dla zwolenników placków, naleśników i omletów: TORTILLA WARZYWNA: cebula w krążki, cukinia, papryka, w kostkę,ziemniaki w cieniutkie krążki (nieobowiązkowe), fasolka szparagowa w słupki. udusic na patelni na oleju, przyprawic (sól, pieprz, zioła), zalac rozbełtanymi jajami (jak na jajecznicę) podsmażyc bez mieszania, po kilku minutach na druga stronę (ja to robię w ten sposób, że podważam dno, zawartość zsuwam na talerz i wierzchnią strone kładę z powrotem na patelnię. w wersji dla głodniejszych + podsmażona kiełbaska lub gotowane mięsko (jakiekolwiek) to samo (oprócz kartofli i jajek) jest doskonałą bazą do leczo. Aha - dla urozmaicenia można dodać pomidory, kalarepkę. Warzywa wrzucać wg. zasady: co jest w domu. Można dodać zielony groszek z puszki, pieczarki.... to co w danym momencie jest w lodówce i co akurat w sklepach tanie jest. Potrawa jest przebojem wśród znajomych - robi się szybko, zawartością jednej patelni nakarmi sie nawet sześć osób (w zależności od ilości jajek i warzyw). Bazując na tanich (ALE WARTOŚCIOWYCH) składnikach można poszaleć z zupami (ogórkowa, cebulowa, krupnik na wędzonym żeberku, żurek itp) Dzięki temu częściej stać nas na szaleństwa typu filety z okonia czy soli, piersi z indyka, wołowinkę czy schab. Zamiast słodyczy - spora łyżka miodu, garść orzechów, rozynek, pestek. Czasami jemy jogurty, ale częściej sery, twarogi, kefiry (zamiast gotowego jogurtu kefirek z owocami z kompotu lub mrozonymi - polecam ) Mój zyciowy partner przestał tęsknić za niedzielnymi rosołkami i górą mięsa na obiad (jak to miał u swojej mamy)- docenia moją kuchnię, schudł na niej około 15 kilogramów (ale to chyba w większości efekt rezygnacji z weekendowych piwnych eskapad z kolegami i przestawienia pory obiadu z godziny 20 na 18 (najpóźniej) ) Uważam, że żywimy się zdrowo, wartościowo i smacznie. Nie chcę moim postem nikogo urazić. Wiem, że wiele osób w Polsce żyje na granicy minimum socjalnego. Wiele - poniżej tego minimum. Podziwiam mamy, które potrafią za grosze wyżywić i ubrać swoją rodzinę. Ale jestem również pragmatykiem - nasz organizm na 100% upomni się kiedyś o to, czego mu w zyciu zabrakło. czyli - o witaminy, sole mineralne, róznorakie pierwiastki... a co do oszczędzania na innych aspektach życia: od kilku lat płacimy rachunki przez internet, wiele rzeczy kupujemy równiez w necie (różnica np. na marzach ksiażek sięga nawet 30 %) itp. itd. Pozdrawiam serdecznie na koniec tego przydługiego postu Alexandra Temat: zielony pieprz, bazylia, Re: Co na obiad ? A na obiad lasagne z mikrofalowki,pyszna..bo nie musze dzis gotowac,wymyslac. Wczoraj byl obiadek wegetarianski-makaron z jarzynkami z woku no i ten tatar,dla zdrowia,hm. Smacznego Wam zycze moi mili ml lablafox Dziś faszerowana cukinia mielonym mięskiem z indyka+ ziemniaki + kompot z jabłek Jutro - pierś kurczacza (ha!o kurczę!) + fasolka szparagowa + pyry wel ziemniaki wel kartofle + kompot z jabłek . Smacznego lablafox mamaja- A u mnie poledwiczka wieprzowa z patelni,cukinia duszona na oliwie i grule! trium: Ja dzis tradycyjnie placuszki ziemniaczane i barszczyk czerwony. Smacznego popaye: Placki ze smietanka???? Beeeee.... tylko i wylacznie na pikantnie Co prawda plackow kartoflanych ze smietanka nie znam, wszystkie inne odmiany (cebulka jak u ML i na slodko - tez). Marza mnie sie poznanskie pyzy - ) marialudwika Wspanialy pomysl,jutro placki tez,z cebulka w srodku i syropem cukrowym/poznalam jego smak tutaj i pokochalam/,ale to tarcie kartofli,buuu,brrr.. mammaja A jutro? Jutro pizza na telefon! Pyszna! trium Jutro? niedziela bez klusek nie jest niedziela!!!!! No i czerwona kapustka. mammaja A czy masz tam kwasna smietane?Bo ja robie tak jak mi sie nic nie chce robic: ze 3 -4 jajka cale (w dosc wysokim naczyniu)ubijam mikserem ale tymi koncowkami do piany,potem daje 1 szklanke cukru i dalej ubijam,potem daje dwie szklanki maki z 2 lyzecz. proszku do pieczenia i 1 kwasna smietane (ok.200 ml). Jak sie to ujednolici to wylewam do formy wylozonej papierem do pieczenia,albo (lepiej)posmarowanej marg.i wysypanej bulka tarta.Potem do tego ciasta na wierzch sypie co mam :rodzynki,migdaly czy orzechy,lub owoce kandyzowane.Czas przygotowania 15 min.-gora.Czas pieczenia -ok.40 min. Mozna zrobic podwojna porcje.U mnie w domu to bardzo lubia i szybciej niz drodzowe! popaye: jeszcze szybszy "mniam-nius" wiec: moja odmiana Musu czekoladowego dobra gorzka czekolada 2-3 tabliczki+ 3-4 lyzki wody (lepsza kuvetura czekoladowa - bo ma ca 60% kakao!) roztopic na parze (stalowa miseczka na garnku z gotujaca woda - jesli nie masz specjalnego zestawu) jak sie roztopi - ochlodzic odrobine wstawiajac do wiekszej miski z zimna woda - dodac 4-ry zoltka, mieszajac postawic na parze i przez chwile ogrzewac az troche zgestnieje (caly czas mieszac!- najlepiej "plaska" sprezyna do ubijania piany) - odstawic spowrotem do miski z zimna woda - ubic w miedzyczasie (elektr.mikserem recznym) 2 bialka i 2 pojemniczki (razem 1/2 litra) smietany - zmieszac z masa czekoladowa - najpierw piane z jajek - pozniej smietane - wstawic do lodowki. Za 1/2 godz masz deser "mniam-mniam". Jak chcesz urozmaicic - dodaj utarta skorke pomaranczy przy rozpuszczaniu czekolady (1-2 lyzeczki) albo (mozna + kieliszek likieru Cointreau - zamiast wody) albo...do wymieszanej calosci z piana i smietana - kilka lyzek utartej, gprzkiej czekolady - popaye Acha! - moze byc to zbyt "wytrawne-czekoladowe" - ja dla "gosci i dzieci" dodaje podczas rozpuszczania czekolady 2 lyzki cukru! Sam - wole wersje "wytrawna" - ale ja mam "szczegolne podniebienie" - dab12: a lody, desery lodowe? kiedy? Temat: znów problem grochalcia napisała: > kurka, gorzej niz fatalnie....w tej diecie najgorsze sa dla mnie kolacje...no > to co ja mam jesc??? w koncu mi ten tunczyk bokiem wyjdzie.... dla mnie tez najgorsze byly kolacje na poczatku, ale z innego powodu - nie chcialo mi sie gotowac i wymyslac po calym dniu, dawniej po prostu robilam kanapki... ale juz sie przyzwyczailam ;) oczywiscie, ze nie mozna jesc tunczyka caly czas, nie tylko wychodzi bokiem, ale i nie jest to zbyt zdrowe, ze wzgledu na mozliwa zawartosc metali ciezkich! nie nalezy przesadzac! > a np. makrele wedzona mozna?? (tluszcz wiem, wiec rzadko pewnie), oczywiscie, ze MOZNA :) moze nie cala, ale tak z pol ;) ja jem czesto, bo uwielbiam, najlepiej z ogorem kiszonym :) Grochalcia, co z tego, ze tluszcz?? na kolacje MOZNA jesc tluszcz, nie ma problemu, byle nie ZA tlusto. trzeba miec 1 posilek dziennie weglowy, jeden tluszczowy, a trzeci - dowolny. ponoc najlepiej chudnie sie na kolacjach neutralnych, ale ja prawie zawsze jem tluszczowe i jak dbalam o diete, to chudlam bez problemu. > albo moze zupke jarzynowa bez marchewki i ziemniakow oczywiscie...i pewnie bez > smietany... zupe jak najbardziej! w zaleznosci od warzyw w zupie moze byc i smietana! zdaje sie, ze zdradliwy jest groszek zielony, groch i soczewica (bo to wegle), ale jesli tego nie ma, to mozna zrobic zupe tluszczowa ze smietana :)) a jak zupa weglowa (z tymi grochami), to bez smietany i na odtluszczonym rosole (zebrany tluszcz z zimnego rosolu!) lub na wodzie. takie zupy sa pyszne i super na kolacje, np kalafiorowa, mmmm... > z czym mozna zjes ten makaron, zeby naprawde byl dobry??? no ja nie jem na slodko, lubie na ostro. mozna zjesc z warzywami (jakas mrozonka, ale bez kukurydzy) i piersia kurczaka (ale piersia, bo najchidsza i nie za czesto) albo chuda ryba. mozna zjesc z sosem pomidorowym (na cebulce, mmm). nie bardzo mam pomysly na makaron na kolacje, bo ja kolacje glownie tluszczowe jadam :) a lubisz fasolke po bretonsku? zrob sobie wegetarianska na kolacje, przepis ponizej. z miesem raczej nie, bo groch do wegli ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11143&w=52145461&a=52149136 ja czesto jem na kolacje "takie cos": kroje cukinie wzdluz na dosc grube plastry, ukladam w naczyniu do zapiekania, sole. na to daje pokrojone pieczarki, doprawiam, na to plasterek wedliny i cienki plasterk zoltego sera. podlewam woda i wstawiam do piekarnika na 20-30 minut. jem z jakas salatka lub warzywem, no pyszne, mowie Ci :) albo gotuje soczewice. na patelni podsmazam na malej ilosci oliwy cebule i pieczarki. mieszam z soczewica. albo takie placuszki z selera: pol cukini i kawal selera zetrzec na tarce, dodac 1-2 jaja, 2-3 lyzki smietany, troche startego zoltego sera, doprawic. smazyc od razu na patelni, male placuszki. pyszna kolacja tluszczowa :) wczoraj mialam z salata z rukoli z odrobina parmezanu. a na obiad mozna z gulaszem > ale slodkie sniadanka jak najbardziej???powiedz, ze taaaaak no mozna, ale nie za duzo, bo moze przeszkadzac chudnieciu... a musisz ten makaron dosladzac? bo jak bez fruktozy, tylko same owoce, kefir, makaron, to raczej nie jest tak zle :) `````````````````` kurczak: 03.03.05 Temat: Dieta: podobny problem co ja_sylwia Dieta: podobny problem co ja_sylwia Czesc, tak naprawde to chyba od urodzenia corki sledze rozne watki na forum Alergie, czytam te wasze posty i edukuje sie. To jest naprawde kopalnia wiedzy! Moja corka ma obecnie skonczone 4 mies i chyba jest alergikiem. Ja jestem alergikiem wziewnym (trawy) wiec od urodzenia malej bylam uczulona, ze ja tez moze to dotknac. W zwiazku z tym od samego poczatku bylam na diecie bezmlecznej. Nie byla to calkiem scisla dieta bo nie zwracalam jeszcze tak duzej uwagi na etykiety i czesto w produktach pojawialo sie mleko w proszku. Obok mleka wyeliminowalam tez wszystkie klasyczne alergeny, jak rowniez wolowine i cielecine. Po dwoch miesiacach sprobowalam po woli wprowadzic cos z nabialu bo mialam juz wielka ochote na jogurty. Mala caly czas byla czysta. Razem z wprowadzeniem nabialu (zolty ser, kefir, jogurt) zjadlam tez jagody (bo akurat byl sezon). No i poszlo! Corke wysypalo. Najpierw za uszkami i na uszach, na szyi, na klacie i brzuszku. Bardzo sie przestraszylam, odiwedzilam kilkun lekarzy ale ich wiadomosci z porownaniem z forum to wstyd! Uparlam sie i przeszlam na calkowicie eliminacyjna diete: - kasze, ryz, makaron bez jajek - chleb pszenny i kukurydziany - kukurydza - pomidory z ogrodka + przetworzone domowo - cukinia, brokuly, buraki - ziemniaki - wieprzowina, krolik, indyk - pieczone miesa tylko - dzem jablkowy domowy - jablka, morele, sliwki, banany - ciasteczka holenderskie, ciasteczka Digestive Lu - margaryna bezmleczna - smalec - bazylia Po 3 tygodniach Hance przeszlo, kapalam ja w krochmalu i dalej to robie, smarowalam Topialyse. PO kolejnym miesiacu sprobowalam znowu wprowadzic cos z nabialu. Jednego dnia kefir - nic, potem jogurt-nic, zolty ser i nic. Pomyslalam sobie w zwiazku z tym ze to chyba byly te jagody co zjadlam. Bo gdyby nabial, to juz by wywalilo. Ale moje myslenie bylo chyba bledne... Tak bylo przez ok 10 dni. Wyjechalysmy do rodziny nad morze, jadlam juz nabial normalnie, ale jeszcze bez "zywego" mleka i po 2 dniach mala wysypalo totalnie!! Ale to tak, ze miala nawet plamy na plecach. W nocy zrobila koncert, nie spala 5 godzin. Ja wpadlam w rozpacz, po konsultacji z pediatra powiedzial ze to moze byc opozniona reakcja na nabial. w miedzyczasie zjadlam pstraga. Wiec ja znowu na diete. Hance powoli wysypka znikala. Przez 3 dni dawalam jej Clemastin. Niestety nie zniknela do konca, tylko teraz caly czas utrzymuje jej sie zaogniona skorka pod szyja i kilka krostek za lewym uchem. Do tego dochodza jeszcze suche placki na udach i lokciach. Ja juz nie wiem co to moze byc??!! Moja dieta obecnie wyglada tak: - wieprzowina, indyk, kurczak,wedliny bez konserwantow - Finea zielona, Rama Olivio - pomidory, brokuly, cukinia, buraki - makarony bez jajek, kasze, ryz - przetwory domowe z pomidorow - ziemniaki - chleb na zakwasie - kukurydza - ogorki domowe kiszone - jablka, banany, brzoskwinie, gruszki, - rodzynki - ciasteczka holenderskie, ciasteczka Digestive Lu - herbata, kawa Prosze pomozcie, co jeszcze mam odstawic, co moze ja uczulac. Czy ta utrzymujaca sie czerwona plama pod szyja moze byc jeszcze pozostaloscia po ostatnim wyrzucie?? Dodam jeszcze ze caly czas karmie piersia, ale za ok 1,5 miesiaca bede musiala powoli odstawiac bo wracam do pracy. Pzdr serdecznie Agasza Temat: czy jest jakis watek z przepisami? domowy macaroni and cheese.banalne gotuje kluski kolanka czy inne rurki, odcedzam dodaje kilka plasterkow american cheese lub (co wole) parmigiano czy romano, lyzke masla, pol kubka mleka, mieszam az sie ser rozpusci- dzieci b.b. to lubia. placki z jablkami (czy apple pancakes ) 2 szklanki maki 2 jajka z bialek ubita piana 2 lyzki smietany lyzeczka proszku do pieczenia /mozna zastapic kefirem lub jogurtem wanilia wyrobic na galdka mase dodac grube plastry jablek smazyc na rozgrzanym oleju moi jedza z cukrem lub kwasnym dzemem pasta z maslem, parmigiano i brokulami ugotowac rurki sparzyc brokuly podzielone na kwaitki polaczyc gorace, psypac duza iloscia parmezanu i troche masla lub oliwy, mozna dodac roztarty czosnek ale dzieciaki zwykle nie lubia french toast chalke namoczyc w rozbeltanym jajku z mlekiem i wanilia smazyc na masle, podac z cukrem lub maple syroup grilled cheese kwalki bialego chleba posmarowanego maslem polozyc na rozgrzana patelnie przykryc serem ( am cheese mocno lubiany przez dzieci) mozna przelozyc kawalkiem pomidora czy szynki. zlozyc podwac opczywiscie z ketchupem. Losos z grilla z czosnkiem, sola z tluczonymi ziemn iakami- Zuza b. lubi white clam sauce posiekac kilka zabkow czosnku podsmazyc na duzej, glebokiej patelni z oliwa, rozetrzec 2-3 fileciki z anchovies, dodac clam juice ( z butelki) jak sie zagotuje dodac 3-4 lbs manila clams przykryc, gotowe gdy wszystkie sie otworza, posypac ogromna iloscia natki podawac wymieszane z linguini. uwielbiam. tuna salad rozdziabane 2-3 puszki white tuna, posztakowana cebula, seler naciowy, 2 lyzki majonezu, mozna dodac kaparki, jajko na twardo. najzwyklejsze hamburgery po 1/2 lbs na glowe zmielonego DOBREGO wolowego miesa, organiczne jest the best, zrobic z niego hamburgery z dolkiem - bo lubia urosnac, smazyc na pasiastej patelni bez tluszczu, nie przyciskac! przewracac dopiero jak odkleja sie od patelni, podac wlozone w pita bread z salata grubymi plastrami pomidora, cebula, ogorkiem. wszelkie miesa robione w jednym garnku, w piecu nacieram mieso czosnkiem, rozmarynem czy ziolami prowansalskimi, majerankiem etc ukladam w brytwannie, wrzucam do niej pocwiartowane ziemniaki, zmieszane z sola, ziolami i paroma lyzkami oliwy, marchewke, cebule. do nagrzanego pieca na godzine.podlewam piwem lub winem, zalezy na co mam ochote, jakie mieso etc cukinia z patelni grube plastry cukini wrzucic na rozgrzana oliwe z czosnkiem, smazyc krotko na bardzo ostrym ogniu. posolic na talerzu, swiezym pieprzem potraktowac- ja to uwielbiam. pste z sosem pomidorowym chcecie? a udka kurczaka z czosnkiem? proste to dania, nie wiem czy czy chcecie? Temat: Witaminy ,preparaty , minerały itp. Teraz to moja dieta jest taka troche bidna - owocow nie jem(niestety), wylaczylam tez z diety gluten (i kurka czuje poprawe), nie jem tez mleka - w sumie to z mlecznych jem troche masla, czasem kawaleczek malunki sera zoltego (jak mnie przycisnie..). Z warzyw to jem wszystko co dozwolone - staram sie tak komponowac diete w ciagu dnia , aby nie powtarzac tych samych produktow w poszczegolnych posilkach. Ogolnie nie jem duzo - bo takie mam zapotzrebowanie (ale to juz od lat). Jem sniadanie - pozadne, a potem obiad. No nie powiem, zebym nie podjadala troszke miedzy posilkami - zwlaszcza jak jestem w domu - chrupie wtedy po prae orzeszkow, albo wafla ryzowego, wzglednie slonecznik i dynie. Staram sie do wszystkich potraw dodawac nasiona slonecznika, dyni, sezamu. Jem orzechy - tj. migdaly,piniowe oraz macademia. Mam tez paste migdalaowa i tahine w lodowce. Smaruje nimi czasem ryzowe wafle. na obiad jadam glownie straczkowe (jako produkt wysoko bialkowy), gotowane na parze warzywa (brokuly, kalafior, fasolka), smazona - a razcej duszona z cebula cukinie. Surowki z marchewki, kapusty, buraka (surowego), selera, czasem kalarepy. Wszystko w zaleznosci od tego co uda mi sie kupic (niestety). Z oliw - oliwa z oliwek, olej lniany. Z przypraw czesto uzywam - cynamon, imbir, kminek, kolendre, kurkume, troche soli morskiej, czosnek (oczywiscie), cebule (tez oczywiscie), oregano, majeranek, oczywiscie natka pietruchy (w duzych ilosciach). Na sniadanie jem tez czasem popping z amarantusa z mlekiem ryzowo-migdalowym (ale zdecydowanie lepsze z jablkiem). Na obiad - ryz na cieplo z cynamonem (i jeszcze niedawno z jablkiem) - teraz na jakis czas odstawilam jablka - by potem moc sie nimi zajadac. Mozna tez sobie zrobic gotowany amarantus (ziarno) z warzywami, placki z maki amarantusowej i ryzowej (na slono z cebulka, albo na slodko z ksylitolem...choc w tej wersji nie probowalam jeszcze). W sumie to jeszcze staram sie jesc surowe warzywa - salate, ogorka - bo jeszcze sa jako-takie. Jak sie skoncza - bede sie zastanawiac co wcinac na sniadania zamiast nich. Czasem na sniadanie jem po prostu miske migdalow wczesniej spazonych i potem obranych ze skorki.. Aha, i jem jeszcze jajka - w niedziele robei sobie zawsze jajecznice na cebuli, do tego salata z ogorkiem i czochem. Czasem tez rbie sobie salatke z brokulow, ugotowanego jaja (kupuje jajka od kurek zielononozek, ekologiczne - polecam), czosnku, natki piteruszki, oliwy (pyszna jest z dodatkiem pomidorow - wczesniej tak jadalam). Fasolke szparagowa tez robie sobie z czosnkiem, nasionami slonecznika, dyni i oliwa. Tam gdzie moge i kiedy moge staram sie zawsze dodawac troche czosnku. Cebule niestety dosc ciezko znosze w wersji surowej - dlatego czesciej jadam ja duszona. Robie sobie tez kotlety i pasztety ze straczkowych. Pasztety potem jadam na zimno - na sniadania (tak na marginesie to nie jem miesa..). Satram sie jak moge, by jesc racjonalnie. Swiadoma jednak jestem ewentualnych brakow przy tak zubozonej diecie antygrzybicznej. Dlatego przyjmuje suplementy, o ktorych pisalam. pozdrawiam, Asia Strona 2 z 2 • Zostało znalezionych 206 rezultatów • 1, 2 |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||